2021. november 30., keddMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
2021.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Lewandowski így pörgette ki ügynökét a közös vállalkozásból

Hirdetés

Lewandowski így pörgette ki ügynökét a közös vállalkozásból

Cezary Kucharski tíz éven keresztül a világ jelenlegi talán legjobb labdarúgójának, Robert Lewandowskinak volt az ügynöke. Annak a Lewandowskinak, aki a 2021-es Aranylabda egyik legnagyobb esélyese. 

A 49 éves menedzser maga is jeles futballista volt, 17 alkalommal szerepelt a lengyel válogatottban, s a Legia Warszawában fejezte be pályafutását – abban a klubban, amelynek második csapatában akkor még nem annyira világhírű védence egy idényt játszott, és ahonnan hihetetlenül dilettáns módon eltanácsolták a 18 éves, akkor még kákabélű centert.

Kucharski manapság Valenciában él és dolgozik, a kies és napfényes Costa Blancán, anyanyelve és az angol mellett ma már spanyolul is tűrhetően beszél. 

Milyen emlékei vannak az ifjúkori Lewandowskiról?

Hirdetés

Robert Varsóban született, de a fővárostól alig harminc kilométerre fekvő Lesznóban nőtt fel, és ott is kezdett el futballozni. Igaz, még nem szervezett formában, csak a városka utcáin rúgta a bőrt. A lesznóiak azonban annyira a magukénak érzik Lewát, hogy öt éve díszpolgári címet adományoztak neki, dacára annak, hogy a nyolcéves Robertet Krzysztof, az apja elvitte a fővárosba a Varsovia utánpótlás-nevelő egyesületbe. Ott Marek Siwecki lett az első edzője, sajnos ő tavaly elhunyt – idézte fel az Indexnek Kucharski azokat az időket, amikor Lewandowski tehetsége még nem az ő vigyázó tekintetétől kísérve bontakozott.

A kilencvenes években sanyarú körülmények uralkodtak a Varsovia pályáján, az öltözőben még zuhany és meleg víz sem volt, a göröngyös játéktér pedig libalegelőre emlékeztetett. No de ha ennyire lepukkant klub volt a Varsovia, miért ide hozta a fiát az idősebb Lewandowski?

Egyszerű. Sehol sem kellett. Többek között a Legiától és a Poloniától is elzavarták a srácot, annyira sovány és gyengécske volt. Ma sem értem, hogy miért nem adtak neki legalább egy lehetőséget, hiszen még csak ki sem próbálták, mit tud. Mindegy, ha a varsói óriásoknak nem kellett, Bobek – ez volt a beceneve – a Varsoviában bizonyított. Csendes, visszahúzódó fiú volt, de csak addig, amíg labdához nem jutott. Attól kezdve a góljai beszéltek helyette. A két évvel idősebbek között játszott, ráadásul egy fejjel alacsonyabb is volt a többieknél, de a labda valahogy mindig megtalálta. És ontotta a gólokat. Csakhogy óriási veszély leselkedett rá.

Mégpedig?

Remek tájékozódási futó is volt, és az apja a fejébe vette, hogy a tájfutásban szép karrier vár Bobekre. Siwecki alig tudta lebeszélni a papát arról, hogy elvigye tájfutónak a srácot. Persze ettől függetlenül sokat köszönhet Robert a szüleinek, elsősorban a génjeit. Az apja remek cselgáncsozó volt, az anyja pedig röplabdázó. Szóval a fiú sportra termett. És volt a szülőknek egy remek tulajdonsága, a többi sportpapával és- mamával ellentétben sohasem kiabáltak utasításokat a gyereknek a pálya széléről, hagyták, hogy az edző csiszolja a srácot. 

Aztán 2005-ben tragédia történt…

Krzysztof, az édesapa váratlanul elhunyt. Attól kezdve Robert egyedül utazott az edzésekre, ami Lesznóból oda-vissza összesen négy órát emésztett fel. De mindez nem szegte a kedvét. Amikor az apja meghalt, Robert tizenhét éves volt, hét éve volt a Varsovia játékosa. Elcsábította a negyedosztályú Delta Warszawa, ahonnan rögtön tovább is állt a Legiába. Onnan azonban alig egy év után, 2006-ban kirúgták. Előbb Jerzy Kraskát, az edzőt, aki ragaszkodott volna Roberthez, majd másnap a csatárt is. Óriási hiba volt. Ráadásul roppant megalázó körülmények között zavarták el, a klubtitkárt bízták meg, hogy közölje Roberttel a rossz hírt.

Ki volt, aki utána felkarolta?

Szerencsére Marek Krzywicki a Varsoviától Bobek segítségére sietett, és beajánlotta a Znicz Pruszków csapatához. Az első két hónapban még nem játszott, mert lábadozott a sérülése után, de aztán belekezdett a gólgyártásba. Ekkor történt, 2008-ban, hogy felfigyeltem rá, és bár sokan szerették volna leszerződtetni, végül nekem sikerült megállapodást kötnöm Roberttel. Közös céget alapítottunk RLManagement néven, amelyben az RL természetesen Robert Lewandowskit jelentette. Mivel a Znicz ingyen szerezte meg Robertet, Sylwiusz Mucha-Orliński, a klub elnöke a szerződésbe foglalta, hogy Bobek bármikor távozhat. Végül a Lech Poznań ajánlatát fogadtuk el, jóllehet máshonnan, például a Jagiellonia Białystoktól vagy a Cracovia Krakówtól jóval többet ígértek érte. A Znicz 1,5 millió złotyt, mintegy 300 000 eurót kapott Lewandowskiért. Mindez 2008-ban történt.

A Legia Warszawa már kopogtatott az ajtón?

Ekkor már a Legia is észbe kapott, havi 9000 fontos – csaknem négymillió forintos – fizetést kínáltak neki, ami akkor Lengyelországban óriási pénz volt. De Lewa beintett nekik.

 (Amikor még töretlen volt a barátság Lewa és Kucharski között…)

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/11/15/lewandowski-igy-porgette-ki-ugynoket-a-kozos-vallalkozasbol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Más szint: kosárválogatottunknak esélye sem volt a tokiói ezüstérmes ellen

Más szint: kosárválogatottunknak esélye sem volt a tokiói ezüstérmes ellen

Hétfő este második mérkőzését játszotta a 2023-as világbajnokságra kvalifikáló sorozatban a magyar férfi kosárlabda-válogatott. A …