2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Leclerc hatalmas balesetével zárult a pénteki nap Dzsiddában

Hirdetés

Leclerc hatalmas balesetével zárult a pénteki nap Dzsiddában

Az F1 2021-es szezonja elérkezett az utolsó előtti állomásához. Ismét egy új pályát ismerhetünk meg a hétvége során, a mezőny most Szaúd-Arábiában, a Dzsidda városában található utcai pályán méretteti meg magát. Az időmérőt, valamint a futamot is villanyfényes körülmények között rendezik meg.

A hét egyik legszomorúbb történése: a Formula–1 ismét egy legendás alakjától búcsúzik. Életének 80. évében elhunyt Sir Frank Williams, a Williams egykori csapatfőnöke. A hétvége az ő gyászáról is szól Dzsiddában.

A világbajnokság rendkívül szoros, Lewis Hamilton az utóbbi versenyeket sorra nyeri, a brit szinte más kategóriában versenyez.

Hirdetés

Max Verstappen előnye ennek ellenére még mindig nyolc pont, és már most hétvégén világbajnok lehet, ha 18 ponttal több egységet szerez Hamiltonnál.

A hétvégére a Pirelli a C4-C3-C2-es keverékeket biztosítja. Ami az új pálya karakterisztikáját illeti, Kling Sándor, a Red Bull korábbi mérnöke vizsgálta meg az új aszfaltcsík sajátosságait.

Ebben az évben már sokadszor vonul a száguldó cirkusz (régi-) új helyszínre. Ilyenkor minden csapat mérnökei és versenyzői plusz kihívásokkal néznek szembe. A régóta működő csapatok óriási adatmennyiséggel rendelkeznek minden versenypályáról, ami egy kiindulási alapot ad a versenyre való felkészüléshez. Ezekkel az adatokkal szimulátorban végzett teszteken az aktuális autó alapbeállításait, stratégiát lehet felállítani, és nem utolsó sorban a pilóták rá tudnak hangolódni a pálya vonalvezetésére, hangulatára. Új pályák esetében az adatcsomag nyilvánvalóan hiányzik, és a csapatok igyekeznek a lehető legtöbb információt összeszedni. A pálya rajza nem okoz problémát, ezt szimulátorba be tudják programozni, de ehhez hozzátartoznak a szintkülönbségek, a jellemző szélirány, aszfalthőmérséklet, stb., amit meg kell becsülni és ezzel már plusz bizonytalanság kerül a felkészülésbe. Ezzel a bizonytalansággal izgalmasabbak lehetnek a versenyek, hiszen nem biztos, hogy minden csapatnak ugyanolyan jól sikerül a becslés. Amennyiben lehetőség van rá, még az aszfaltnak a mikro- és makroérdességét is megmérik a verseny előtti időszakban, így a szimulátoros felkészülés is élethűbb körülmények között történhet. A versenyzőknek is fontos a pálya mély ismerete, hiszen így nem veszítenek értékes időt a versenyen annak megtanulásával.

A szaúdi pályát modern pályaelemekkel sikerült megépíteni attól függetlenül, hogy ez egy utcai pálya. Sok technikás kanyarkombináció, hosszú egyenes, lassú és gyors kanyarok is megtalálhatók. Sok hibázásra, tolakodásra nem lesz lehetőség, hiszen a bukótereken kívül mindenhol falakkal van körülhatárolva a pálya. Az éjszakai versenynek pedig itt is meglesz az a varázsa, hogy láthatjuk a pilóták arckifejezéseit az átlátszó plexiben és a féktávokon a 800 fok körül vörösre hevülő szénszálas féktárcsákat. Okkal bízhatunk egy izgalmas versenyben és a bajnokság további izgalmas alakulásában.

This is going to be fun! ????#SaudiArabianGP | @SaudiArabianGP | #F1 pic.twitter.com/pZQTW2vs78

— Formula 1 (@F1) December 2, 2021

Első szabadedzés

Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy ezen a hétvégén az eső valószínűsége kevesebb, mint egy százalék. Így a világbajnok személyét nem az időjárás fogja megkoronázni, abszolút a stratégákon és a pilótákon múlik minden.

A bokszutca lámpája zöldre váltott, ezzel mindenki a pályára hajtott, hiszen új pálya lévén minden perc értékes információt szolgáltat. A tapadás minimális, nincs felgumizódva, így ez okozhat még bonyodalmakat a hétvége során. Max Verstappen 1:31.736-os idővel állt az élre, amit tizenöt perc múlva majd két másodperccel javított meg. Lewis Hamilton a félidő után mindössze hat tizedre tudta megközelíteni a holland kihívóját.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/forma1/2021/12/03/2021-f1-szaud-arabia-szabadedzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Láb közötti szervával és sörivással lopta el a show-t az ausztrál teniszező

Láb közötti szervával és sörivással lopta el a show-t az ausztrál teniszező

Alig két napja rajtolt el 2022 első rangos tenisztornája, az Australian Open, már olyan dolgokat …