2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Lavina söpörte el a magyar Everest-expedíciót

Hirdetés

Lavina söpörte el a magyar Everest-expedíciót

Alig egy hete még azon aggódtunk, hogy a Mount Everest május végi lezárása a rossz idő beálltával keresztbe tehet a magyar hegymászó csúcshódítási tervének, mivel az utolsó napokban meginduló össznépi ostrom hatalmas dugók kialakulásával fenyegetett. Mostanra viszont egy szörnyűbb fenyegetés vált valóra, és hiúsította meg az álmot, hogy Varga Csaba legyen az első magyar, aki teljesítményfokozók és pótlólagos oxigén nélkül juthat fel a világ tetejére. 

A hétvégén ugyanis lavina zúdult a kettes táborra. Az ott tartózkodókat álmukban érte a hócsuszamlás, így nagy volt a zűrzavar és az ijedség. Bár szerencsére senki nem sérült meg, a lavina használhatatlanná tette az erdélyi alpinista sátrát.

A Kalifa Alpin Csapat hegymászója múlt szerdán indult el a csúcstámadásra, annak reményében, hogy május 30-31-ére kedvező időjárási ablak nyílik, és így még a szezon vége és a Khumbu-jégesés útvonalának felszámolása előtt teljesíteni tudja világra törő tervét. Az indulás napján, erős tempóban haladva el is érte a kettes tábort, ahonnan azonban az áldatlan időjárás miatt se 27-én, se 28-án nem tudott tovább indulni. Az elmúlt napok átlaga 30–40 centiméternyi hó és óránként 40–70 kilométeres szélerősség volt, pénteken a magyar mászó már a sátorból is alig tudott kimászni a felgyülemlett hótömegtől. A hétvégi hócsuszamlás pedig végleg elsodorta az esélyeket.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/05/31/csomolungma-varga-csapa-everest-expedicio-lavina-visszafordulas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Házon belüli balhé árnyékolja a francia készülést

Házon belüli balhé árnyékolja a francia készülést

A történtek múlt hét keddig, a francia válogatott utolsó felkészülési mérkőzéséig nyúlnak vissza. A Bulgária …