2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Kulcsár Krisztián Schmitt Pál helyére tör a NOB-ban

Hirdetés

Kulcsár Krisztián Schmitt Pál helyére tör a NOB-ban

Nem árt nagy vonalakban ismertetni az elmúlt hónapok történéseit a Magyar Olimpiai Bizottságban, mert ahhoz, hogy megértsük a jelenlegi, robbanáshoz vezető helyzetet – amelynek a következménye nagy valószínűséggel Kulcsár Krisztián lemondatása, vagy jobb esetben önkéntes lemondása lesz –, szükséges az olykor börleszkbe illő előzmények ismerete. 

215 tagból 115 lett

Amikor 2017 május másodikán Kulcsár Krisztiánt megválasztották a Magyar Olimpiai Bizottság tizenhatodik elnökének – elődei között voltak arisztokraták, szenvedélyes turista, világhírű futballedző, pártállami kinevezettek, legutóbb két olimpiai bajnok –, a grémium nem kevesebb, mint 215 tagot számlált, közülük 120-at az olimpiai sportágak delegáltak, a fajsúlyosabb sportszövetségek egyenesen négy-négy embert. Nem nehéz belátni, hogy egy ekkora sokaság nehezen tud funkcionálisan működni, rendszeresen félházzal zajlottak a közgyűlések, példának okáért azon a közgyűlésen is, amelyen Kulcsárt a regnáló elnök, Borkai Zsolt ellenében megválasztották, mindössze 166-an szavaztak. 

Tavaly június 20-án 123-ra csökkent a tagság létszáma, idén szeptember elsején pedig 115 tagban maximálta a közgyűlés a létszámot. De ez a 115-ös létszám sem tud kitelni, mert az olimpiai sportágak összesen 55 főt delegálnak, egyéb jogcímen pedig legfeljebb 54-en kerülhetnek be, és ebből az 54-ből is elvisz kettőt-kettőt a sportolói bizottság és a magyar NOB-tagok (Schmitt Pál, Gyurta Dániel), tizenhármat pedig a MOB bizottsági elnökei, azaz marad 37 hely. Erre a harminchét helyre pedig egy bizarr összetételű (Habsburg György párizsi nagykövet, az utolsó magyar király, IV. Károly unokája, Miklósa Erika operaénekesnő, Dónusz Éva és Nagy Tímea olimpiai bajnok kajakozó, illetve vívó, valamint Nagy György üzletember, a Magyar Sportlövő Szövetség elnöke) jelölőbizottság rostálja majd ki a kandidálókat. 

Hirdetés

A NOB-modell

Miközben megannyi legendás sportoló, sportvezető – Kemény Dénestől Mocsai Lajosig, a felsorolástól eltekintenénk – kikerül a tagságból. Sőt, már ki is került, ugyanis a legutóbbi közgyűlés megszavazta a karcsúsítást.

Kulcsár olyan szinten átalakította a tagságot, hogy olyan, mozdíthatatlannak tűnő emberek kerültek ki a MOB-ből, akik harminc éve tagok voltak

– mondta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő elnökségi tag. – Az új alapszabály szerint ők körön kívül kerültek. Mármost, ezek a komoly lobbipotenciállal rendelkező emberek összefogtak Kulcsár ellen. Egyébként Kulcsár nem azért karcsúsította a MOB-ot, mintha nem szerette volna ezeket az embereket, vagy személyes problémája lett volna velük, nem, szó sincs erről. Ebben semmilyen személyes szál nem fedezhető fel. Ő egy az egyben adaptálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság modelljét, azzal a nem is titkolt szándékkal, hogy jövőre át akarja venni a NOB-ban az onnan a nyolcvan éves korhatár elérése miatt kötelező jelleggel kikerülő Schmitt Pál helyét. És ebbéli törekvésében jópontokat akart szerezni – és szerzett is – a NOB vezérkaránál, konkrétan a szintén komoly vívómúlttal rendelkező Thomas Bach elnöknél. Jellemző egyébként a NOB-modell szolgai átvételére, hogy a Nemzetközi és a Magyar Olimpiai Bizottságban is most már 115-ben maximálták a tagok számát.”

Szóval, mindez imponált a NOB-nak, Kulcsár Lausanne-ból megkapta a dicséretet, és az is igaz, hogy ez a fajta rendszer nemzetközi szinten jól működik, csakhogy Kulcsár kihagyta a számításból a magyar sajátosságokat. Hogy minálunk elképzelhetetlen, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/12/24/kulcsar-krisztian-schmitt-pal-helyere-tor-a-nob-ban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fucsovics Márton rögtön az első fordulóban kiesett az Australian Openen

Fucsovics Márton rögtön az első fordulóban kiesett az Australian Openen

A világranglistán 35. helyen álló Fucsovics Márton öt szettben kapott ki Dusan Lajovicstól az Australian …