2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Közelharc a vízimentővel – az ájult műúszót kimentő spanyol edzőnő drámai beszámolója

Hirdetés

Közelharc a vízimentővel – az ájult műúszót kimentő spanyol edzőnő drámai beszámolója

Andrea Fuentes, az amerikai műúszócsapat spanyol edzőnője, aki kimentette a vízből az ájultan a medence fenekére süllyedő Anita Álvarezt, telefonon részletesen elmesélte a történteket az As spanyol sportnapilapnak. Az előzményekről annyit, hogy szerda este drámai percek szakították félbe a műúszók egyéni szabadprogramjának döntőjét a Margitszigeten. Az amerikaiak szinkronúszónője, Anita Álvarez gyakorlata után lett rosszul, és elájult a vízben. Segítségére edzője, Andrea Fuentes sietett, aki utánaugrott, majd a süllyedő lányt egy vízimentővel együtt a felszínre húzta. Álvarez a parton orvosi ellátásban részesült, az alapos kivizsgálást követően pedig saját lábán hagyta el a Széchy Tamás Uszodát.

A legfontosabbal kezdem: Anita már jól van, olyannyira, hogy versenyezni akar a szombati döntőben. Szerda este meglátogattam a szobájában, az amerikai csapat szálláshelyén, a Hotel Aquincumban, teljesen rendben volt – kezdte beszámolóját az életmentő hős.

Fuentes, akinek négy érme van olimpiákról, felidézte, hogy hasonló esetek előfordulnak az olyan sportágakban, amelyekben sokáig vissza kell tartani a levegőt. Ő maga is szemtanúja volt egy olyan balesetnek, amely a pekingi olimpián történt a japán műúszócsapattal, ahol szintén ki kellett menteni a vízből az ájult versenyzőt. Csakhogy az nem a versenyen, hanem az edzésen esett meg. Éles versenyen nem emlékszik hasonlóra.

Anitával is előfordult már ilyesmi, még a barcelonai olimpiai selejtezőn, de akkor nem ájult el, csak lebegett a víz felszínén. A mostani jóval veszélyesebb volt – ismertette.

Hirdetés

Aztán az edzőnő érzékletesen elmesélte, miként élte meg a történteket.

Amikor láttam, hogy Anita elkezd süllyedni, ránéztem a vízimentőkre, de láttam, hogy kővé dermedtek, nem csinálnak semmit. Arra gondoltam: »Mikor ugrotok már!?« Nekem működésbe lépett a feltételes reflexem, nem is gondolkoztam, csak belevetettem magam a vízbe. Azt hiszem, hogy ez volt életem legőrültebb és leggyorsabb merülése. Megragadtam Anitát, és elkezdtem felfelé tempózni vele, megmondom őszintén, baromi nehéz volt, nem ment könnyen.

Aztán érkezett egy vízimentő is, de az az igazság, nem sokat segített, sőt…

Én képzett vízimentő vagyok, pontosan tudom, hogy ilyenkor az oldalára kell fektetni az illetőt, hogy ne nyelje le a vizet, és ne menjen a tüdejébe, hanem ki tudjon folyni a száján, különben ugyanis megfullad – magyarázta. – De a srác mindenáron a hátára akarta fektetni, úgyhogy szabályos közelharcot kellett folytatnom vele. Teljesen abszurd jelenet bontakozott ki, ráadásul a fickó nem tudott angolul. Végül sikerült oldalára fektetnem Anitát.

Körülbelül két perc elteltével – már attól számítva, hogy ájultan elkezdett süllyedni – Anita magához tért, kiköhögte a vizet, szépen lélegezni kezdett. Kicsit zavaros volt, de ez természetes. A mentők alkalmazni akartak valami lélegeztetőt, de arra már nem volt szükség, a veszély elmúlt.

Anita Álvarez műúszó szóló technikai döntőjében a Budapest 2022 FINA Világbajnokság második napján a Hajós Alfréd Nemzeti Vizes Komplexumban 2022. június 18-án

Anita Álvarez műúszó szóló technikai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/fina_vizesvb_budapest/2022/06/23/kozelharc-a-vizimentovel—az-ajult-muuszot-kimento-spanyol-edzono-dramai-beszamoloja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A korábbi klasszis szerint egy gond van Fucsovics Mártonnal

A korábbi klasszis szerint egy gond van Fucsovics Mártonnal

Mats Wilander pályafutása során hét alkalommal hódított el Grand Slam-trófeát, 1988-ban a négy legnagyobb tornából …