2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Korrupciós botrány az Európai Parlamentben, központban Katar

Hirdetés

Korrupciós botrány az Európai Parlamentben, központban Katar

A legfrissebb fejlemények szerint hétfő este a belga rendőrség újabb razziát tartott 19 helyen, beleértve képviselők magánlakásait és brüsszeli irodáit, miközben az európai parlamenti képviselők már Strasbourgban gyülekeznek az idei utolsó plenáris ülésre. Tíz parlamenti képviselő személyes munkatársainak laptopjait, merevlemezeit is lefoglalták a második brüsszeli rajtaütéskor. Néhány házkutatásra Olaszországban került sor. Az ügyre közelről rálátó diplomaták szerint további letartóztatások várhatók. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy nem egyedi, ami történt a katari vesztegetési botrányban. Nemcsak egyes vezető pozícióban lévőket, hanem az egész uniós intézményi rendszert áthatja a korrupció.

Az Európai Unió ombudsmanja, Emily O’Reilly a Politicónak adott interjúban már egyenes arról beszélt, hogy a katargate botrány alapjaiban fogja megrengetni az Európai Parlamentet, ezért nagyon sürgősen át kell alakítani a vonatkozó etikai szabályzókat, hiszen ha működtek volna, akkor nem következik be ez a vesztegetési botrány. Emily O’Reilly már jó ideje ostorozza az uniós intézményeket, amiért nem lépnek fel hatékonyabban a külső befolyásolás megállítása érdekében. 

Az ombudsman arra hivatkozik, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2019-es megválasztásakor azt hangsúlyozta, hogy átláthatóvá teszi az uniós végrehajtói ágat, ehhez pedig O’Reilly egy új etikai testület felállítását kérte. De nem egy újabb semmitmondó testületre gondolt, hanem olyanra, amely valóban hatékonyan működne, mert nyomozati és szankcionálási jogkörei is vannak.

Mások emlékeztetnek arra, ami 1999 márciusában történt. Akkor korrupcióval vádolt uniós tisztviselők ügyében indított vizsgálat eredményeként lemondott a Jacques Santer elnök vezette teljes Európai Bizottság, komoly káoszt okozva az intézmény irányításában.

Hirdetés

Az első dominó eldőlt

A sort most Eva Kaili alelnök nyitotta. Az Európai Parlament görög képviselőjét a belga hatóságok még pénteken letartóztatták. „Többzsáknyi bankjegyet” találtak brüsszeli otthonában, ahol azok után folytattak házkutatást, hogy Kaili apjánál „egy bőröndben” nagy mennyiségű készpénzt fedeztek fel – jelentette az Euronews.

A rajtaütés során hatszázezer eurónyi, 250 millió forintnyi készpénzt, továbbá számítógépeket és mobiltelefonokat foglaltak le – tudatta a belga szövetségi ügyészség.

„A szövetségi igazságügyi rendőrség nyomozói már hónapok óta gyanúsítanak egy Öböl menti országot azzal, hogy befolyásolja az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit úgy, hogy nagy pénzösszegeket fizet vagy nagy értékű ajándékokat ajánl fel az Európai Parlamentben jelentős politikai és/vagy stratégiai pozíciót betöltő harmadik személyeknek” – idézte az ügyészségi közleményt a Politico.

Az ügyész nevesítés nélkül közölték, hogy az őrizetbe vett hat ember közül négy ellen „bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és korrupció” miatt emeltek vádat. A másik kettőt szabadon bocsátották.

A megvádolt személyek között van Kaili is – írta többek között L’Echo című belga napilap is.

A négy megvádolt egyike Kaili élettársa, Francesco Giorgi – tudósított a Le Soir. Giorgi egy másik európai parlamenti képviselő parlamenti asszisztense, és a Harc a mentességért nevű civil szervezet alapítója. A szervezet elnöke, Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő is vádlott az ügyben, a negyedik pedig egy meg nem nevezett lobbista. Mind a négyen előzetes letartóztatásban maradnak.

Vagyonát zárolták

A 44 éves Eva Kaili, a korábbi görög televíziós műsorvezető 2014 óta európai parlamenti képviselő, illetve az Európai Parlament 14 alelnökének egyike.

Szintén őrizetbe vett édesapját szabadon bocsátották, akárcsak Luca Visentini szakszervezeti vezetőt is.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2022/vb/2022/12/13/europai-parlament-korrupcio-elkobzott-vagyon-katar-vilagbajnoksag-munkavallalok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőhelikopter vitte kórházba a 19 éves magyar futballistát

Mentőhelikopter vitte kórházba a 19 éves magyar futballistát

A Nagycenk–Répcementi SE megyei II. osztályú, nyugati csoport U19-es labdarúgó-mérkőzésen kis híján tragédia a történt …