2021. október 26., keddMa Dömötör napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2021.10.26. Dömötör Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Kolót ő nevelte, Wichmann a szomszédja volt

Hirdetés

Kolót ő nevelte, Wichmann a szomszédja volt

Itt ülünk a Kertész utca 19. szám alatti családi házban, Budafokon. (A legendás kenus, Wichmann Tamás is itt élt öt évig, szomszédok voltak írásunk hősével.) Dávid Géza elővesz a ládafiából egy gyűrött, megfakult kockás füzetet, leteszi elém, és kinyitja. A klub történetét őrzi ez a füzet, az első oldalon az alakuló szakosztály tagjaival. Olvasom a neveket: vezetőedző Dávid Géza, versenyzők: Cserha István, Hingl László, Haraszti Gábor, Pelikán László, Szalai Margit, Szöllősi Imre…, később Ludasi Róbert és legfőképpen Kolonics György.

Legendás világbajnokok, no meg a kétszeres olimpiai bajnok kenus, a feledhetetlen „Kolo”.

A hatvanas években szövetkezetekben dolgoztam, és a szövetkezeteknek nem volt kajak-kenu szakosztálya. Elhatároztam, alapítok egyet. Mivel budafoki lakos voltam és vagyok ma is, és tudtam, milyen csórónak lenni, mindenképpen akartam adni Budafoknak egy vízisport-klubot. 1961. október elsején a Kutya-villában, ahol ma a DunaFok Szabadidőpark van, megalakult a Budai Spartacus kajak-kenu szakosztálya. A Kutya-villa az öreg budafokiak emlékezetében ma is él, ikonikus vendéglátóhely volt, akárcsak a Macska csárda néhány száz méterrel délebbre, ahol ma a Vasmacska étterem várja a vendégeket. Akkoriban Budafok még a budapesti középosztály kirándulóhelye volt, persze inkább a háború előtt, de a hatvanas évek elején még őriztek valamit a régi szép idők bájából, hangulatából.

BP-0352

Hirdetés

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

De nem sokáig. Amikor kiszélesítették a 6-os utat, ledózerolták a Kutya-villát, a Macska csárdát és a szakosztálynak is költöznie kellett. De ne siessünk annyira előre!

Akkor, amikor megalapítottam a szakosztályunkat, én huszonkilenc éves voltam, 1932-ben születtem, versenyzőként voltam párszor magyar bajnok, a 4×500-as kenuváltóban, második voltam tízezren. Aztán 1955-ben megnyertem a két válogatót a melbourne-i olimpiára, de közbejött egy súlyos sérülés, és ezzel lényegében vége is lett a versenyzői pályafutásomnak. Pedig talán utazhattam volna az 1956-os olimpiára…

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/10/01/kolot-o-nevelte-wichmann-a-szomszedja-volt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Közel félmilliárdért kelt el Jordan 1984-es kosaras cipője

Közel félmilliárdért kelt el Jordan 1984-es kosaras cipője

A klasszis kosaras az észak-amerikai profi liga 1984-es idényében, újoncévének ötödik meccsén viselte először a …