2021. február 27., szombatMa Ákos, Bátor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.27. Ákos, Bátor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Klubok, amelyeknél a hagyomány a sikernél is fontosabb

Hirdetés

Klubok, amelyeknél a hagyomány a sikernél is fontosabb

„Egy közülünk, itt nőtt fel a sarkon” 

Egy szurkoló számára aligha van annál nagyobb büszkeség, ha kedvencei között olyat is talál, aki nemcsak átmeneti állomásként tekint aktuális klubjára, hanem érzelmileg is kötődik hozzá, esetleg a gyerekcsapatból járta végig a ranglétrát, amíg a felnőttek között is bemutatkozott.

A bevezetőben már említett sikerorientált gondolkodás miatt egyre kevesebb példát találni hasonlóra, azonban vannak csapatok, amelyek a hagyományokat őrizve sajátos átigazolás- és játékospolitikát folytatnak és a nyilvánvaló sporthátrányt a közösség erejével próbálják kiküszöbölni.

A leghíresebb és legismertebb példa egyértelműen a spanyol élvonalban szereplő Athletic Bilbao, amely kizárólag baszk származású futballistákat alkalmaz.

Hirdetés

A filozófiánk tesz minket különlegessé. Lehet, hogy az eredményeinkkel és a sikereinkkel kevésbé emelkedünk ki a ligából, viszont a tradíciónknak köszönhetően olyan összetartás van a drukkerek és a futballisták között, amely talán egyedülálló az egész világon. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család.

– nyilatkozta korábban az együttes legendás játékosa, Joseba Etxeberria

Mindezt a támadó által említett szurkolók néhány évvel ezelőtt egy internetes szavazáson is megerősítették: a klub hivatalos honlapján ugyanis azt kérdezték tőlük, hogy ha a kiesés ellen harcolna az együttes, elfogadnák-e, ha a hagyományokkal szakítva nemcsak baszk, hanem más játékost is igazolnának? 

Az emberek több mint 80 százaléka arra voksolt, hogy inkább a  másodosztályt választaná…

Amikor a hagyományok és a sikerek keresztezik egymást

Amikor a hagyományok és a sikerek keresztezik egymást

Fotó: Juan Flor (www.facebook.com/ATHLETICCLUB

De a drukkereknek mostanában a sikereket sem kellett nélkülözniük, 

az Athletic ugyanis a Real Madridot és a Barcelonát legyőzve megnyerte a Spanyol Szuperkupát,

ahol a Király-kupában való döntőbe jutás miatt szerepelhetett. A finálét a koronavírus miatt elhalasztották, így április 4-én a Real Sociedad ellen újabb trófea kerülhet a vitrinbe.

A nemzet és a katonaság csapata

A Bilbao elhivatottsága azonban nem egyedülálló, a tengerentúlon a Club Deportivo El Nacional együttesének már a nevében is benne van a nemzeti öntudat. A hazaszeretetet a klub címere csak alátámasztja, amely az ecuadori zászló színeiben – sárga, kék, piros – pompázik, a csapat beceneve pedig szintén, Puros Criollos, vagyis Tiszta Őslakosok.

Az egyesületet 1960-ban  egy nyugalmazott tábornok ötlete alapján alapították, 

nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a katonai csapatban a nemzet sportolói bizonyíthassanak.

Már a kezdeti években óriási sikereket értek el, természetesen csakis ecuadori futballistákat alkalmazva. 1986-ig kilenc bajnoki címet szereztek, többet, mint bármelyik rivális ez idő alatt. Az azóta eltelt 35 évben viszont csak négyszer értek fel a csúcsra, legutóbb 2006-ban. A szurkolók azzal vigasztalódhattak, hogy a válogatott rengeteg kulcsembert köszönhetett az alakulatnak, többek között később a Manchester Unitedet is megjárt Antonio Valenciát.

Hogy a Nacional ettől függetlenül nem most éli hőskorszakát, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a legutóbbi szezonban kiesett a másodosztályba. A közelmúlt lejtmenete főként annak „köszönhető”, hogy 2013 óta a katonai erőknek már nincs befolyása a klub életébe, ez pedig finanszírozási problémákat okozott. 

<img […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2021/02/19/labdarugas-hagyomany-sajat-jatekos-athletic-bilbao-paks/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tóth Zita és Úry Bálint a lejtők királya

Tóth Zita és Úry Bálint a lejtők királya

Az időjárási viszonyokhoz képest jól tartotta magát a pálya, a tavaszias meleg ellenére is kemény …