2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Kiss László, a Mini Menotti még Irapuato 36 éves rejtélyét is megoldotta

Hirdetés

Kiss László, a Mini Menotti még Irapuato 36 éves rejtélyét is megoldotta

Egy idézettel kell kezdenünk. Június 15-én, az Anglia elleni szédületes 4–0-s Nemzetek Ligája-győzelmünk másnapján a következő bejegyzés jelent meg Kiss László futballedző Facebook-profilján:

Megnéztem mind a négy meccset az első perctől az utolsóig, így kialakult egyfajta véleményem a látottakról, amit vállalni tudok face to face. Vállalni tudom, hogy van egy csapatunk, amely – ha nem is játszik mindig jól, de – minden meccsen kihozza magából azt, ami aznap benne van. Van önbizalma, és kezd kialakulni egyfajta játéka is. Jómagam mindig védem a magyar edzőket, és nem vagyok M. R.-fan, de köszönöm azt a tükröt, amit elénk tárt ezzel a négy meccsel. Ugyanis bebizonyította ezzel is azt, hogy egyfajta rendszerjátékot mindig meg lehet csinálni egy válogatott csapatnál. Csak remélni tudom, hogy az utóbbi 25 év kapitányai elgondolkoztak azon, hogy mit is jelent egy ország válogatottját vezetni. Magam megkövetem M. R.-t, és köszönöm ezt a négy meccset, mert visszaadta a munkába és az elképzeléseim életképességébe vetett hitem. Remélni merem, hogy a helyén tudjuk kezelni ezt a négy eredményt, mert ha nem, akkor nem tettünk semmit. Köszönöm.

Aki nem ismeri közelről a több ragadványnévvel – Mini Menotti, Kampó, Kicsi – illetett, szeptemberben már a 73-at betöltő szakembert, az nem is tudja, mekkora erőfeszítésébe került leírni ezeket a sorokat. Kiss László ugyanis a magyar futball élő lelkiismerete, megkeseredett, ugyanakkor megtörhetetlen kritikusa. Dicsérni ritkábban dicsér, mint egy matektanár. És most mégis erőt vett magán.

Hirdetés

Időközben – mármint a dicséret óta – eltelt majdnem két hónap, és egyik reggel összefutottunk a budafoki Duna-parton. Szó szerint, mert ő is futott – igaz, megfontoltan –, és én is. És ha már összefutottunk, megbeszéltünk egy interjút.

Évekig tarolhattak volna az MTK-val

Láttam, ott volt a minap az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, amikor ünnepelték az MTK Budapest 35 éve bajnokságot nyerő csapatát. Milyen volt találkozni a régi harcostársakkal?

Megható. Volt, akit 35 éve nem láttam. Lőrincz Emilt, Talapa Janit. De a legjobban az fájt, hogy Józsival már nem találkozhattam. Verebes Józsival. 

Milyen volt kettejük között a munkamegosztás?

Józsi vitte a válogatottakat – a nagyválogatottat és az olimpiait –, én meg az MTK-t. Ha nem fúrnak meg, akkor még évekig nyertük volna a bajnokságokat.

Megfúrták? Nem is tudtam.

Nem tudta? Egyszer csak megállt egy fekete Volga az MTK Salgótarjáni úti klubházánál, épp akkor jöttem ki a kapun, a sofőr odaszólt: „Üljön be!” 1987-et írtunk, akkor még más idők jártak. Beültem, és elhajtottunk a Ganz-Mávag pályára, ahol a válogatott edzett Verebes Jóska irányításával. Látom ám, hogy ott áll az összes fejes: Somogyi Jenő, az MLSZ elnöke, Páncsics Miklós főtitkár. Mindenki. Egymás között beszélgettek, fél füllel elkaptam egy mondatfoszlányt Somogyi Jenő szájából: „Ezt a palit innen el kell takarítani!” És közben felém nézett. Utólag kiderült, azt hitték, meg akarom fúrni Verebes Józsit. Én a Józsit, akivel együtt nőttünk fel a Haller téren. Jóska is sejtette, hogy rólam van szó, odaszólt nekem: „Kicsi, vezess le ezeknek egy edzést!” És levezettem, mire mindenki csak ámult-bámult. De a bajnoki szezon végén el kellett mennem az MTK-tól a romokban heverő Debrecenhez. 

Honnan volt az ismeretsége Verebessel? Hiszen ön nyolc évvel fiatalabb, mint a Mágus.

Mondom, mindketten a Haller téren nőttünk fel, Jóska már remek futballista volt, én még tejfelesszájú kölyök. De már előfordult, hogy együtt rúgtuk a bőrt.

ZR 1495

Fotó: Szabó Réka / Index

Verebes kézen állva is gólt rúgott

Milyen futballista volt Verebes?

Káprázatos! Egyszer lehívott, azt mondta, Kicsi, gyere játszani. Én lementem, elfutottam a jobb szélen, beadtam a labdát, és Jóska kézen állva berúgta!

Ne vicceljen, ez fizikai képtelenség.

Nem az. Magasan adtam be, ő pedig ahelyett hogy ráfejelte volna, csinált egy kézenállást, és fejmagasságból lábbal berúgta. Mint egy akrobata.

Akkor hogyhogy nem lett sokszoros válogatott, ha ekkora spíler volt?

Mert egyidős volt Flórival (Albert Flóriánnal – a szerk.), és két dudás nem fért meg egy csárdában. De edzőnek még nagyobb lett, mint amilyen futballista lehetett volna. Negyven évvel megelőzte a korát. A nyolcvanas évek elején a Győrrel már olyan letámadást játszott, mint most Klopp a Liverpoollal. 

Térjünk vissza még az MTK-hoz. Azt rebesgették, amikor nagyon kellett, megvettek egy-egy meccset.

Jaj, ne beszéljen! Ilyen biztos nem volt, az én tudtommal semmiképpen. A bundázás nálam ki volt zárva. Amikor a Pécs edzője voltam, egyetlen meccset kellett volna megvennünk, a vezetők akarták is, de én nem engedtem. Pedig csak annyi kellett volna a bennmaradáshoz.

Milyen csapat volt az az MTK?

Nagyszerűen összerakott csapat, Jóska zseni volt. Persze én is kellettem hozzá… Nagyon erős kötelék volt kettőnk között.

Nem sokkal később a Honvéddal is bajnokságot nyert, akkor Martti Kuusela segítője volt. Hogyan került a Honvédhoz?

Az egészet Bálint Lacinak köszönhettem, akit természetesen a Fradiból ismertem, egy évvel idősebb nálam. 1992-t írtunk, nyár volt, éppen harminc éve, felhívott a Báró, aki a klubot tulajdonló kft. elnöke volt. „Kicsi, gyere, kimegyünk a repülőtérre!” Épp akkor nyomták ki a Józsit (Verebest – a szerk.) a Kispest-Honvédtól, nem volt edzője a csapatnak, gondoltam, jön az új edző. Jött is, egy szőke finn, ő volt Kuusela, Belgiumból érkezett. A Báró bemutatott neki, ő csak annyit mondott: „Laci, mindent tudok, te vagy a legjobb edző Magyarországon, együtt fogunk dolgozni!”

Kuusela igazi gentleman […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/08/05/kiss-laszlo-a-mini-menotti-meg-irapuato-36-eves-rejtelyet-is-megoldotta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hétfő estig a Bregyó az atlétavilág közepe

Hétfő estig a Bregyó az atlétavilág közepe

Búcsúzik Székesfehérvár és a Bregyó. Idén utoljára rendezik az emblematikus helyszínen a 12 évvel ezelőtt …