2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Két hét alatt pokolból a mennybe, kanadai módra

Hirdetés

Két hét alatt pokolból a mennybe, kanadai módra

A nagyok, akik kicsik

A lehető legrövidebben ezzel a példával lehet összefoglalni a 2021-es jégkorong-világbajnokság abszurditását:

2021. május 24.: Kanada legnagyobb szerencséje, hogy idén nincs kiesés.
2021. június 6.: Kanada világbajnok.

Hirdetés

Bizony, a világ első számú hokinagyhatalma története legrosszabb kezdését produkálta azzal, hogy az első három találkozóját elveszítette. Sőt már a két vereség is rekord volt. A juharleveles csapat úgy indította a tornát, hogy 112 percig gólképtelen volt, három forduló után 0 ponttal, 2–10-es gólkülönbséggel állt. Ezt utólag némiképp meg tudta magyarázni Gerard Gallant szövetségi kapitány, aki elmondta, hogy a torna előtt mindössze három edzést tudott tartani a gyerekeknek. 

Tényleg gyerekek, ugyanis a kanadai keret volt a legfiatalabb az egész világbajnokságon.

Ha a lettek és a németek okosan csinálják, Kanada nem jut tovább a csoportkörből sem.

Tudjuk, hogy a legnagyobb csapatok sosem a legerősebb kerettel érkeznek, hiszen a vb ideje alatt még javában zajlik az NHL rájátszása, de az idei az összeállításokra még csak azt sem lehet mondani, hogy B csapat. 

De még a C és a D is hízelgő, a 2022-es pekingi olimpián alig fogunk olyan játékossal találkozni, akik most itt képviselték a kanadaiakat, az amerikaiakat vagy a svédeket.

Sokak kedvét elvette a pandémia és annak hatásai: a kötelező karantén érkezés után, a szinte teljesen üres lelátók, a buborék, a családtól elvett idő. Ráadásul nem csak a járványhelyzet befolyásolta az idei világbajnokság sorsát, ugyanis a belorusz politikai feszültség miatt a nemzetközi szövetség (IIHF) legfőbb támogatói, mint például a Skoda vagy a Nivea ultimátumot adtak januárban: vagy elveszik Minszktől a rendezést, vagy búcsút mondhatnak a szponzorációnak. Az IIHF engedett a nyomásnak, Riga társrendezői státuszából kikerült a „társ”, a lett főváros egyedül maradt.

Lettország gólt sem kapott a későbbi világbajnoktól

Lettország gólt sem kapott a későbbi világbajnoktól

Fotó: Natalia Fedosenko / Getty Images Hungary

Már az első játéknapokon kiderült, hogy ez egy rendhagyó esemény lesz. A házigazdák történetük során először legyőzték Kanadát, a letteknél gyakorlatilag kitört a fieszta, már amennyire a világjárvány alatt kitörhet. Aztán jött a hideg zuhany, ugyanis a következő meccsen kikaptak Kazahsztántól. A dánok és a beloruszok legyőzték a svédeket, akik kitömték a dánokat, a szlovákok megverték az oroszokat, hogy aztán 8-at kapjanak Svájctól, míg a másik csoportban Kanada a németektől is kikapott, akiket viszont a kazahok győztek le.

Olyan körbeverés alakult ki néhány forduló után, hogy alig lehetett követni. Az olaszokat szinte mindenki bucira verte, a többi mérkőzés azonban megjósolhatatlan volt.

Így eshetett meg az, hogy Svédország 1997 után először nem jutott be a legjobb nyolcba, annak ellenére hogy ez a névsor semmivel sem volt gyengébb, mint a kanadaiaké vagy az amerikaiaké.

Kanadát is ugyanez a veszély fenyegette, ráadásul a végén nem a saját kezükben volt a sorsuk. Aztán a németek mégis inkább őket vitték magukkal a lettek helyett, az oroszok legnagyobb bánatára. Gerard Gallant csapata ugyanis a 0–3-as rajt után három győzelmet aratott, a csoportkör végén pedig szétlövésben maradt alul a címvédő finnekkel szemben, úgyhogy csak megcsípte a negyedik helyet.

Jött az addig viszonylag megbízható teljesítményt nyújtó orosz csapat, amely áthozta az NHL-ből kieső sztárjai egy részét is, azaz megérkezett Vlagyimir Taraszenko, Dmitrij Orlov és Szergej Bobrovszkij is. Papíron jóval erősebb keret volt az oroszoké, Kanada ugyanis olyan hokisokat is elvitt, akik még az NHL szintjét sem ütik meg, no meg olyan fiatalokat, mint az idei drafton 1/1-esnek várt 18 éves Owen Power. Ennek ellenére egállal ért véget a rendes játékidő, majd jött a hosszabbítás és a 3 a 3 elleni játék, valamint Troy Stecher varázslatos előkészítése Andrew Mangiapane továbbjutást érő találata előtt.

Úgyhogy a leghíresebb oroszok eljöttek Rigába, ahol lehúztak három napot karanténban, hogy aztán egy meccs után véget érjen nekik a vb.

Apropó, Mangiapane. A Calgary Flames szélsője is kétmeccses késéssel érkezett meg, de akkorát lendített a jelenléte a válogatotton, mintha a húszas éveiben járó Wayne Gretzky szállt volna be, be is zsebelte a torna legjobbjának járó MVP-díjat. Pedig ő még a saját klubjában sem több mint egy 2-3. soros csatár, de mégis olyan kémiára lelt Connor Brownnal és Adam Henrique-kel, hogy így hárman berángatták a fináléba ezt a szedett-vedett együttest.

Ott pedig jöttek a címvédő finnek. Ez volt az egyetlen csapat, amely nem változtatott az eredeti keretéhez képest, ráadásul ők sem az NHL-esekre építettek. Két évvel ezelőtt is úgy lettek világbajnokok, hogy a többi nagyhatalomhoz képest gyengébb gárdával szálltak versenybe, de a finn rendszer lassan olyan univerzális szintre ér, hogy akárkit pakolnak akárhova, a gépezet működni fog. Jöttek nagy öregek (a csapatkapitány Marko Anttila, aki két éve az egyenes kieséses szakasz hőse volt, vagy éppen Petri Kontiola), fiatalok (Anton Lundell a maga 19 évével, aki amúgy házi pontkirály lett), és persze egy remek kapustandem Jussi Olkinuorával és Harri Saterivel. 

Valamint ne feledkezzünk meg Jukka Jalonen szövetségi kapitányról, az egésznek a szellemi atyjáról, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/jegkorong/2021/06/07/vilagbajnoksag-kanada-finnorszag-egyesult-allamok-orosz-csapat-svedorszag-nemetorszag-svajc-elemzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Visszatérhetnek a szurkolók a stadionokba Spanyolországban

Visszatérhetnek a szurkolók a stadionokba Spanyolországban

Az MTI beszámolója szerint Carolina Darias egészségügyi miniszter csütörtöki bejelentése alapján a nézőszámot eleinte még korlátozni …