2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Kérdőjelek az olimpia körül, bizonytalanok a magyar atléták

Hirdetés

Kérdőjelek az olimpia körül, bizonytalanok a magyar atléták

A szám első olimpiai bajnoka 1932-ben a brit Thomas Green volt Los Angelesben, az 50 km-es gyaloglás azóta minden nyári olimpián szerepelt, 2024-re azonban kikerült a programból. A döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság többek között azzal indokolt, hogy csökkent az érdeklődés a megméretés iránt. Venyercsán Bence magyar atléta segítségével annak próbáltunk meg utánajárni, hogy erről egyeztettek-e az érintett versenyezőkkel, illetve az adott helyzetben milyen alternatívák voltak előttük. 

Venyercsán Bence édesapja transzplantált gyalogló világbajnok, így az atlétikán belül ő is a gyaloglást választotta. Már fiatal éveiben több figyelemre méltó eredményt ért el, a 2013-as ifjúsági világbajnokságon nyolcadik lett, a 2014-es junior világbajnokságon 21. helyen ért célba. A 2016-os gyalogló ob-n teljesítette az olimpiai indulási szintet, így életében először az ötkarikás játékokon is rajthoz állhatott. A riói nyári olimpián a hagyományos, 50 kilométer gyaloglásban a 44. helyen ért célba, majd a három évvel későbbi világbajnokságon 26. lett. 

Venyercsán Bence a célba ér a 44. helyen riói nyári olimpia férfi 50 kilométeres gyaloglás versenyszámában Rio de Janeiróban 2016. augusztus 19-én

Venyercsán Bence a célba ér a 44. helyen riói nyári olimpia férfi 50 kilométeres gyaloglás versenyszámában Rio de Janeiróban 2016. augusztus 19-én

Hirdetés

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Aztán érkeztünk el a 2021-re halasztott tokiói olimpiához, ahol Venyercsán 50 kilométeren a 20. helyen ért célba, három hellyel honfitársa, a 17. helyezett Helebrandt Máté mögött. Venyercsán ezt az eredményét egészen biztosan nem szárnyalhatja túl a 2024-es párizsi olimpián, mivel Tokió volt az utolsó olyan ötkarikás helyszín, ahol a program része volt a férfiak 50 kilométeres gyaloglása.

A döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azzal indokolta, hogy az említett szám iránti érdeklődés egyre jobban csökkent, míg a közvetítési ideje túlságosan hosszú volt.

Venyercsán Bence az 50 kilométeres távra „szakosodott”, kimagasló eredményeit ebben a számban érte el. Először arról kérdeztük a Budapest Honvéd atlétáját, hogy mik a legfontosabb különbségek a 20, a 35 és az 50 kilométeres versenytávok között.

Az egyik legfontosabb különbség az átlagtempó. Ötven kilométeren egy kilométert nagyjából négy és fél perc alatt teljesítünk, míg húsz kilométeren körülbelül négy perc alatt gyalogolunk egy kilométert. A teljes ötven kilométeres versenyt az élmezőny három óra negyven perc környékén teljesíti, és a középmezőny is általában bejön négy óra alá. Egyértelműen az ötven kilométeres szám a legnehezebb, mert harmincöt kilométerig a mezőny nagy része gond nélkül eljut, de aztán jön a neheze. A dobogós helyek sorsa gyakran az utolsó kilométereken dőlt el.

Nagyon kevés olyan versenyző van, aki hasonló teljesítményt képes nyújtani harmincöt és az ötven kilométeres távon. Fontos megjegyeznem, hogy a húsz és harmincöt kilométer között akkora különbség nincs, több olyan atléta van, aki mindkét számban sikeres, de az ötven kilométer teljesen más kávéház

– fejtette ki Venyercsán véleményét a három versenytáv közötti különbségekről. Így, hogy a párizsi olimpián már egészen biztosan nem lesz programon az 50 kilométeres férfi gyaloglás, adja magát a kérdés, hogy melyik másik számra készül a magyar atléta, és egyáltalán hogyan néz ki felkészülése annak ismeretében, hogy a megszokott táv mindössze kevesebb, mint felét kell teljesíteni Párizsban.

Ez egy borzasztó nehéz kérdés, még nehezebb a kihívás, aminek meg kell feleljünk, mivel teljesen máshogy néz ki a felkészülés húsz kilométerre, mint a harminc kilométerrel hosszabb távra. Jelenleg annyi biztos, hogy Párizsban húsz kilométeres férfi gyaloglás lesz, jelenleg a budapesti világbajnokság harmincöt kilométeres versenyére készülök, de jövőre az olimpián kénytelen leszek húsz kilométerre edzeni.

Ebben az a rendkívül nehéz, hogy ahogyan már említettem, hatalmas, nagyjából fél perc a különbség az átlagtempók között, így értelemszerűen változtattunk az edzéseinken. Edzéstempót váltok, több gyorsító munkát végzek, és több, rövidebb résztávot teljesítek, amelyekkel együttesen igyekszem az átlagtempómat javítani

– mondta Venyercsán, aki azt is hangsúlyosan megjegyezte, hogy a NOB egyáltalán nem kérte ki a sportolók véleményét az 50 kilométeres szám törlésével kapcsolatban. Mint lapunknak elmondta, részéről teljesen érthetetlen a döntés, a NOB indokait pedig, mint például az érdektelenség meg a túl hosszú közvetítés, mondvacsinált kifogásoknak tartja.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/atletika/2023/03/26/atletika-50-km-gyaloglas-venyercsan-bence-parizs-2024/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Soha nem látott, exkluzív felvételek az Everestről

Soha nem látott, exkluzív felvételek az Everestről

Zolcer János producer a kilencvenes évek második felében Münchenben élt, és az az ötlete támadt, …