2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Képeken Párizs, ahogy még nem láttuk: így változott át a francia főváros az olimpiára

Hirdetés

Képeken Párizs, ahogy még nem láttuk: így változott át a francia főváros az olimpiára

Franciaországban egyre inkább növekszik a várakozás a nyári olimpiai játékokkal összefüggésben, az Eiffel-toronyra már felkerült az olimpiai ötkarika, és sok más kijelölt belvárosi helyszínhez hasonlóan – akad belőlük bőven – a Concorde téren is javában épülnek az ideiglenes lelátók és küzdőterek, legtöbbjük ránézésre már el is készült. A szervezők az utolsó vagy éppen az utolsó előtti simításoknál tartanak már, de a közelgő kezdés miatt ez így van rendjén. Miként az is: mindez teljesen más színezetet ad a világvárosnak, amely évek, évtizedek óta a világ minden pontjáról érkező turisták egyik kedvelt célállomása.

Fotó: Index

Fotó: Index

Az Index kis létszámú stábja rengeteg rendőrrel találkozott az építkezések közelében, az egyenruhások csak úgy nyüzsögtek az utcákon éjjel-nappal. Nem véletlen a fokozott biztonsági jelenlét, hiszen a belváros helyszínnel tervezett sportesemények mellett rendhagyó megnyitóra is készülnek a franciák, akik a megszokott, zárt stadion helyett a Szajna előre kijelölt hat kilométeres szakaszán, valamint annak partján rendezik meg az ünnepséget.

Visszaszámláló az olimpiáig a Szajna partján

Hirdetés

Visszaszámláló az olimpiáig a Szajna partján

Fotó: Index
20240702 170633

Fotó: Index

Kint tartózkodásunk alatt nem volt túl jó idő Párizsban, sokszor volt erősen felhős vagy borult az ég, de egyszer sem szakadt eső a nyakunkba, aminek örültünk, mert egy pillanatig sem volt nálunk esernyő. Ami esőben tényleg jól jön, minden más esetben viszont megnehezíti és körülményessé teszi a közlekedést, a városnézést.

A rossz időjárás szemernyit sem szegte kedvét a hobbifutóknak, akikből rengeteg volt. Gyakorlatilag bármerre ment az ember, mindig belebotlott két-három szaladgáló emberbe, és még a laikus is rögtön észreveszi a többség tempóját látva, hogy ők bizony nem tegnap kezdték „a szakmát”, és a rendszerességgel sem állnak hadilábon. Különösen a Szajna forgalom elől lezárt partja népszerű, de talán nincs is a városnak olyan eldugott helyszíne és olyan váratlan időpontja, ahol az ember 360 fokos fordulatot téve ne látna Párizsban legalább egy, de inkább több futót. És mások beszámolója alapján úgy értesültem, ez a fokozott sportolási kedv nem feltétlen és kizárólag az olimpiai láznak köszönhető, mindez évek óta jellemző a franciákra. 

20240703 175240

Fotó: Index

Első utunk a szállástól az Invalidusok házához vezetett. Az épületegyüttes melletti impozáns parkban rendezik majd az íjászat versenyeit az olimpián és a paralimpián, és a tervek szerint ősszel adják vissza a teret a fővárosi lakosoknak, valamint a turistáknak.

20240702 143044

Fotó: Index
20240702 135714

Fotó: Index

Innen a Pont Alexandre-III, magyarul a III. Sándor híd felé vettük az irányt. A 45 méter széles és 107 méter hosszú híd látható részét 4, 17 méter magas oszlop zárja közre, melyeken egy-egy 4 méter magas, aranyozott bronzszobor áll. Ezek a műalkotások biztosítanak majd látványos hátteret a párizsi játékok alatt. A több mint százéves hidat Gustave Eiffel tervei alapján az 1900-as párizsi világkiállításra tervezték – de csak 1903-ra fejezték be –, míg 1991-ben a Világörökség része lett, Szajna-parti látványosságokkal egyetemben.

20240702 173606

Fotó: Index

A hídtól induló egyéni triatlonversenyek 1,5 kilométeres úszással kezdődnek, majd a vízből kikászálódva 32 lépcsőt kell megmászniuk a sportolóknak, mielőtt kerékpárra ülnek. Majd tekerniük kell 40 kilométert a Le Grand Palais és a Champs-Élysées mellett elhaladva, végül pedig 10 kilométert kell futniuk a város szívében. A vegyes csapat váltóverseny szintén a Pont Alexandre-III hídtól indul, miként a nyílt vízi úszók olimpiai versenyszáma is. A Szajna rossz vízminősége az úszószámok miatt visszatérő témát szolgáltatott az elmúlt évben, sőt még a napokban is, a szervezők abban reménykednek: a versenyek időpontjában nem lesz esőzés, de legalábbis nem olyan nagy, ami ellehetetlenítené a számok megrendezését. Alternatív helyszínnel ugyanis nem készültek, legfeljebb tolni tudnak a időrenden, viszont nyílt vízi úszók esetében a verseny az olimpia […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/parizs/2024/07/09/parizs-2024-olimpia-franciaorszag-fovaros-epitkezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Harry Kane hatodszor is nekifut a döntőnek, hogy végre-valahára nyerjen egy trófeát

Bő egy éve foglaltuk össze Harry Kane vesszőfutását, kiemelve, hogy hiába vált az angol klub- …