2023. december 10., vasárnapMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Karinthy és Kosztolányi is csettintett volna, nekünk meg leesett az állunk

Hirdetés

Karinthy és Kosztolányi is csettintett volna, nekünk meg leesett az állunk

Csak a játékban igazán ember az ember, csak ez felel meg szabad szellemének. A labdarúgó órákig rohan, izzad, anélkül, hogy elfáradna, mert csak játszik. Ha ennek az izom-munkának mondjuk a negyedét kellene elvégeznie más téren és más céllal, akkor összerogyna. Aztán meglepően biztos, gyors és leleményes a futballista a játék ihletében. Mihelyt gondolkoznék, s a labdát nem játékszernek tekintené, akkor végzetes hibát követne el. Hasonlóan van ez a művésszel is, kinek anyaga – hang, szó, festék – szintén ilyen labda. Keze nyomban megbénulna, s nem tudna zenélni, írni, festeni, ha kedvtelését munkának, kötelességnek érezné.

Hát igen, száz évvel ezelőtt még a magyar irodalom óriása is tollat fogtak azért, hogy kísérletet tegyenek megragadni a megragadhatatlant, megfejteni a futball varázsát. Utólag bizton kijelenthetjük, Kosztolányi Dezsőnek, a Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain című fotókiállításnak otthont adó Bartók Béla úti Hadik Kávéház egykori törzsvendégének sikerült. 

Mint ahogy Csillag Péternek, a Hátsó füves program szellemi atyjának, motorjának és apostolának is, hiszen, ha nem így lenne, akkor tevékenysége és a Nemzeti Sportban megjelent korszakos cikksorozata és könyvei nyomán nem élednének újjá évtizedekkel ezelőtt kimúlt kis falusi csapatok a magyar futball perifériáján, trianoni határokon innen és túl. 

Hirdetés

hatso fuves 1

Fotó: HÁTSÓ FÜVES

És sikerült azoknak a remek fotográfusoknak is, akiknek munkáiból Szabó Miklós kurátor összeállította a Petőfi Irodalmi Múzeum és a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum kivitelezésében elkészült kiállítás anyagát, és akik megérdemlik, hogy nevüket felsoroljuk: Szabó Miklós, Balogh László, Földi Imre, Korponai Tamás, Mirkó István, Móricz-Sabján Simon, Reviczky Zsolt, Török Attila, Tumbász Hédi, Veres Viktor.

Ha csak a szociofotónak is beillő felvételekben gyönyörködnénk, már az is elég lenne az örömérzet kialakulásához, de az igazi dopaminfröccsöt Nyilasi Tibor megnyitó beszéde adta a hallgatóságnak. A Ferencváros 70-szeres válogatott labdarúgója a XI. kerületben cseperedett fel, egykoron […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2023/10/27/hadik-kavehaz-fotokiallitas-misszio-csillag-peter-hatso-fuves/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tovább tart Harry Kane átka, 3. ligás csapat ejtette ki a Bayern Münchent

Harminc év találkoztak ismét a felek, akkor az élvonalban a Bayern 6–0-ra kiütötte ellenfelét, és …