2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Itt sincs kolbászból a kerítés, és kolbász sincs

Hirdetés

Itt sincs kolbászból a kerítés, és kolbász sincs

Olcsó az üzemanyag, hűségesek a királyhoz

Pénteken már közzétettük útinaplónk első részét, amelyben bővebben írtunk a beutazás tapasztalatairól, a repülőtéri szigorról, valamint első benyomásainkról a városban. Azóta bejártuk a várost, beszélgettünk helyiekkel, tájékozódtunk az árakról és a lehetőségekről – azaz jöjjön minden, amit Rijádról tudni érdemes.

Utunkat a Kingdom Centerben kezdtük (ez a városközpont), itt található a Kingdom Tower is, amelyben lakik Cristiano Ronaldo és családja – természetesen ide is bejutottunk, és alaposan körbejártuk, erről bővebben vasárnap olvashatnak. Ahogy a város főbb látványosságai és üzleti központjai, úgy ez is a Fahd király útján található, a 65-ös számmal ellátott úton/autópályán. Ez gyakorlatilag keresztülszeli a várost, amit nem talál az ember a Fahd király útja mentén, az nem is létezik. Ugyanezen okból rendkívül forgalmas, gyakoriak a dugók.

Ahogy azt előző írásunkban is említettük, a rendkívül alacsony benzinárak miatt mindenki autóval jár – a tömegközlekedés szinte észrevehetetlen, néhány buszjárat mellett a metrót épp építik, az átadást még idén tervezik. A közlekedési morál európai szemmel nézve lehangoló: az irányjelzőt még egy átlagos BMW-sofőrnél is kevesebbszer használják a helyiek, ám a dudát annál sűrűbben. Mindez tükröződik az autók állapotán, ahogy képeink is mutatják, a karosszérialakatos hiányszakma errefelé. Gyalogos-átkelőhely csak a forgalmasabb kereszteződésekben van, egyébként ott van zebra az úton, ahol épp átmegyünk.

Lépten-nyomon építkezésbe vagy felújításba botlottunk, a munka a hét egyik napján sem áll le – sőt még éjszaka sem, ezt tapasztalatból írjuk. Az építkezéseken rendre külföldi vendégmunkásokat láttunk, akik váltakozó hatékonysággal tették a dolgukat. Egy éppen pihenő csoportot megszólítottunk az épülő metrónál, és elmondták: Bangladesből jöttek ide, és bár messze kerültek otthonuktól és családjuktól, jóval többet tudnak itt keresni, mint otthon, tehát megéri nekik, hogy hónapokig távol vannak szeretteiktől. 

Hirdetés


Törött autók


11

Galéria: Itt sincs kolbászból a kerítés, és kolbász sincsFotó: Ilku Miklós / Index

Jelenleg 2,3 szaúdi rijál egy liter benzin ára, ami körülbelül 230 forintnak felel meg.

A jelentős különbséget az európai üzemanyagárakhoz képest az magyarázza, hogy helyben van az olaj, méghozzá nincs is kevés belőle. A helyiek elmondása szerint régebben még ennél is olcsóbb volt az üzemanyag, néhány évvel ezelőtt 1 rijál (100 forint) körül mozgott az ára. Az volt az aranykorszak, gondolhatnánk, de a helyiek máshogy vélik.

Lehet, hogy az üzemanyag és néhány dolog olcsóbb volt, de az ország és vele együtt Rijád rengeteget fejlődött Szalmán király (teljes nevén Szalmán bin Abdel-Azíz Ál Szaúd – a szerk.) uralkodása óta. Egyre több nagyvállalat érkezik Rijádba, egyre több a munkahely, jobbak a lehetőségek. A király mindent megtesz a népéért, hűséges hozzánk, mi is azok vagyunk hozzá. A szaúdiakról és általánosságban az arabokról negatív kép alakult ki az emberekben a média miatt. Pedig vendégszeretőek vagyunk, kedvesek, nagylelkűek, de ezt majd maga is megtapasztalja itt Rijádban

– mondta Szalef, akivel egy kávézóban elegyedtünk szóba.

Szalef állításairól szerettem volna meggyőződni, ezért egy másik helybélivel, Szaaddal is hosszabban beszélgettem. Megdöbbentő történeteket mesélt a fiatal mérnök.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2023/01/21/rijad-szaud-arabia-cristiano-ronaldo-helyszini-riport-utinaplo-varoskep-fotok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megműtik a Tottenham edzőjét, nem lehet ott a rangadón

Megműtik a Tottenham edzőjét, nem lehet ott a rangadón

Az egyesület azt a tájékoztatást adta, hogy az 53 éves szakembernek az utóbbi időben hasi …