<!-- Goa3 beépítés:" /><!-- Goa3 beépítés:" /><!-- Goa3 beépítés:"><!-- Goa3 beépítés:">
2020. december 2., szerdaMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Magyar labdarúgás / Itt az idő! – Thury Gábor jegyzete

Hirdetés

Itt az idő! – Thury Gábor jegyzete

 

A minap hívott telefonon Törőcsik Éva, hogy köszöni szépen a cikket, amelyben elmondta, öccse, a Honvédkórház rehabilitációs intézetének lakója, a korábban alkoholproblémákkal küzdő 45-szörös válogatott csatár, András a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került. Mivel nem látogatható, nem végezheti terapeutájával a rekreációs munkát, ami elengedhetetlen állapota szinten tartásához.

A Magyar Nemzettel és az Origóval karöltve indított Összjáték elnevezésű kezdeményezésünk nagy visszhangra talált az olvasók körében: az NS hitet tett az elfeledett futballnemzedékek felkarolására. Két okból is időszerű a téma. Egyrészt itt az ideje, hogy a sportág szereplői felvállalják a szolidaritást a régi idők focijának nagy játékosaival. Míg az olimpiai dobogósok havonta kapnak járadékot, azok a labdarúgók, akik világ-, Európa-bajnokságon vagy nemzetközi kupadöntőben vettek részt, semmilyen hasonlóban nem részesülnek – márpedig a futballban ezek nagyobb presztízzsel bírnak, mint a jó olimpiai szereplés. Másrészt a honi labdarúgás sohasem állt ilyen jól anyagilag, tehát a járadék fedezetét sem kellene előteremteni, csupán a rendelkezésre álló forrásokból átcsoportosítani. A minta is meglenne: a topligákban nem ismeretlen az előtakarékosság, az önsegélyezés gyakorlata, a játékosok jövedelmük bizonyos százalékát befizetik egy alapba, hogy karrierjük befejezését követően különböző konstrukciókban vehessék fel pénzüket.

Az NS-ben megjelenő cikkek kapcsán számos segítő szándékú telefont, e-mailt kaptam. Az egyik NB I-es klub tiszteletbeli elnöke a Sóvári-cikk után elmondta, már cselekedett is, magas rangú politikus kérte meg, hogy a nevében járjon közben. Néhány ismerősöm, akik legalább annyira kedvelték Törő játékát, mint Nyilasi Tiborét – ezzel elárultam a klubszimpátiájukat is… –, azt kérdezte, mennyivel segítsen. Mégis arra a következtetésre jutottam, hogy nem ez a megoldás.

Hirdetés

Már korábban is megírtuk, nem kvázi alamizsnára van szükség, hanem törvényi megoldásra. Nem bonyolult ez: a sportági szövetség, a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ), továbbá a klubok kezében van a kulcs. Mintha a tehetetlenség kötne béklyót a nemes szándékra: egyik szervezet sem kezdeményez, pedig amíg nincs összefogás, az elfeledett futballnemzedék tagjainak sorsán esetleges, alkalomszerű civil kezdeményezések javíthatnak, ám ez nem rendszerszintű támogatás.

Csendben jegyzem meg, a sportágat az utóbbi idők eredményei miatt mintha újra társadalmi megbecsülés övezné. Itt az idő, lépni kell!

Forrás:
http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/itt-az-ido-thury-gabor-jegyzete-2796155

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Sahtar Doneck Ukrajnában is legyőzte a Real Madridot

A Sahtar Doneck Ukrajnában is legyőzte a Real Madridot

Pocsékul kezdte a BL-idényt a Real Madrid, amely az első fordulóban hazai pályán kapott ki …