2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Íme, az MLSZ „fiatalszabályának” nagy nyertesei – és néhány fájdalmas vesztese

Hirdetés

Íme, az MLSZ „fiatalszabályának” nagy nyertesei – és néhány fájdalmas vesztese

Az NB I első nyolc fordulójának tapasztalatai alapján Barczi Róbert, a Magyar Labdarúgó-szövetség sportigazgatója pozitívnak értékelte a „fiatalszabály” visszatértét. Mint arról korábban beszámoltunk, az élvonalbeli klubok – sajtóhírek szerint, csapatonként – 325 millió forintos bónuszért küzdhetnek magyar futballistáik játékperceivel. A rendszer igyekszik ösztönözni az U21-es korosztály tagjainak bevetését. Egyfelől a pályán töltött idejük tízszeres súllyal esik latba, másfelől, ha nincs legalább egy 2002. január 1-je után született játékos a csapatban, aki a bajnoki meccseknek minimum a felén, összesen 14 850 percig ne kapott volna lehetőséget, akkor a teljes összegre nem is pályázhat az adott együttes.  

Azt látom, jól reagáltak a klubok, hiszen harmincnégy fiatal lépett pályára ezalatt a nyolc forduló alatt, és ebből tizenegyen a mérkőzéseknek több mint ötven százalékán szerepeltek is. Ami azt jelenti, hogy ezek a srácok már beépülőben vannak. Tehát, ha minden jól alakul, s ezt a tendenciát folytatjuk, lehet, hogy tizenegy fiatal labdarúgót sikerül beépítenünk ebben a bajnokságban. S jöhet a következő tizenegy utána. Ez lenne a fontos, ez lenne a lényeg, hogy folyamatokat tudjunk elindítani 

– fogalmazott Barczi a Góóól!2 című műsorban hétfő este.

A pontverseny állásáról kedden részletesen írtunk, az Index számításai szerint a Budapest Honvéd kiemelkedik a mezőnyből a fiatalpercek tekintetében. A Puskás Akadémia és a Debrecen is kifejezetten jól kezdte az évet ebből a szempontból, nem úgy a Fehérvár, az Újpest és a Ferencváros triója.

Hirdetés

Miként korábbi cikkeinkben tettük, ezúttal is fontos hangsúlyozni: bár a köznyelvben és a sportsajtóban is szabályként emlegetjük, valójában az NB I-es kiírástól független, üzleti titokként kezelt, így részleteiben a sajtó által nem ismert ösztönző programról van szó, amikor a „fiatalpercekről” beszélünk. 

Ezúttal azt vizsgáljuk meg, ki is az a tizenegy, akiről az MLSZ sportigazgatója beszélt, és akiknek eddigi szereplésük optimizmusra ad okot. Vajon valóban a szövetségi ajánlás (és támogatás reménye) tette meg esetükben a hatást? Ha igen, akkor kinek a helyét vették át együttesük kezdőjében, avagy kik lehetnek az intézkedés vesztesei?

1. Hindrich Ottó (Kisvárda, 720 perc)

A Kisvárda nyáron – sajtóhírek szerint 250 ezer eurónak megfelelő összegért cserébe – vette kölcsön a CFR Clujtől a román utánpótlás-válogatott, ám magyar állampolgársággal is rendelkező, 20 esztendős kapustehetséget. A klub egyetlen pillanatig sem titkolta, hogy Hindrich megszerzésében óriási szerepet játszott a „fiatalszabály”, s ha nem lett volna magyar útlevele, úgy vélhetően nem is ért volna meg ennyit a ‘várdaiaknak a játékos kölcsönvétele. 

Esete rendhagyó, hiszen az előző idény második felében abszolút alapembernek számított Kolozsváron, és ha ott marad, jó eséllyel most is az ő nevével kezdődne a Csefere összeállítása. Igaz, ebben az esetben jóval kisebb lenne az esély arra is, hogy tehetségéből a magyar labdarúgás profitáljon. Tavasszal a határ túlsó oldalán nagy felháborodást váltott ki Hindrich erdélyi Krónikának adott nyilatkozata, melyet a Nemzeti Sport ekképpen közölt: „Engem százszázalékosan magyarként neveltek fel. De remélem, hogy minél később kerül terítékre a román sajtóban ez a kérdés, hogy magyar vagyok-e. Nem biztos, hogy tetszene nekik a válaszom vagy a viszonyulásom.”

A játékos néhány nappal később visszakozni is kényszerült: „Minden nyilatkozatomat félreértelmezték, másképp fordították. Jelenleg is a (román U21-esében – a szerk) válogatott keretben vagyok. Igen, szeretnék eljutni a felnőttválogatottba” – idézte szintén az NS a romániai Digi Sportnak adott nyilatkozatát. 

Így, hogy Magyarországon játszik, ha a tehetsége valóban elég ehhez, talán könnyebb lesz a magyar válogatott irányába terelni Hindrichet. Ez viszont nem jár áldozatok nélkül: a csapat korábbi kezdőkapusa, Dombó Dávid szenzációs teljesítménnyel járult ahhoz, hogy a Kisvárda az előző NB I-es évadban második helyezést szerezzen. Ehhez képest – épp a fiatalszabály miatt – esélye sem volt arra, hogy megőrizze a helyét a kezdőben új posztriválisával szemben. Dombó most a Vasas játékosa, ahol Jova Leventével és a nagy ígéretnek tartott Uram Jánossal kell megküzdenie a játékpercekért – eddig kevés sikerrel, hiszen nyolc forduló alatt mindössze kétszer lépett pályára a sereghajtónál. Az ő karrierjét egyértelműen negatív irányba befolyásolta az MLSZ intézkedése, későn érő típusként mintegy lemondott róla a válogatott szempontjából, holott sajtóhírek szerint tavasszal többször is szóba került, hogy akár a nemzeti csapat bő kereténél is számításba vegyék. Más kérdés, hogy Gulácsi Péter és Dibusz Dénes mögött kevés esélye lett volna meghatározó taggá válni. Hindrichben néhány év elteltével meg lehet ehhez is a potenciál.

Az angyalföldi Dombó Dávid (b) és Hidi Patrik, valamint a kispesti Kocsis Dominik a labdarúgó OTP Bank Liga 4. fordulójában játszott Vasas FC- Budapest Honvéd-mérkőzésen az Illovszky Rudolf Stadionban 2022. augusztus 21-én

Az angyalföldi Dombó Dávid (b) és Hidi Patrik, valamint a kispesti Kocsis Dominik a labdarúgó OTP Bank Liga 4. fordulójában játszott Vasas FC- Budapest Honvéd-mérkőzésen az Illovszky Rudolf Stadionban 2022. augusztus 21-én

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Dombó tavalyi váltótársa, a „szükségesnél” fél évvel idősebb Artem Odincov sem lehet boldog: a 21 esztendős ukrán az Európa-konferencialiga-selejtezőkben játszhatott idén, s egyáltalán nem lenne meglepetés, ha a Kisvárda Magyar Kupa-meccsein is az ő nevével kezdődne a csapat összeállítása. Ám arra egyelőre kevés az esélye, hogy a bajnokikon is bizonyítson…

2. Bocskay Bertalan (Honvéd, 660 perc)

Az U21-es válogatott Bocskay nyolcból nyolc meccsen kapott eddig lehetőséget Kispesten. A saját nevelésű játékos már 2020 őszén bemutatkozott a felnőttcsapatban, október-novemberben már-már alapemberré is vált, ám Bódog Tamás menesztése után nem jött ki jól az edzőkeringőből, Pisont István és Horváth Ferenc sem igazán számolt vele, így a tapasztalatszerzés érdekében az előző idényt Szerbiában, az erős magyar kapcsolatokkal bíró Topolyánál töltötte. A TSC-nél sem volt épp alapember, de rájátszással, és a Szerb Kupa mérkőzéseivel együtt 1500 játékperce így is összejött. 

Ebben az idényben többnyire a középpályás sor jobb oldalán szerepel. Hogy az előző idényben Horváth Ferenc és Nebojsa Vignjevics által is irányított csapatból kit szorított ki, nehéz meghatározni, ugyanis a mostani 4–3–3-mal ellentétben inkább 4–2–3-1-ben játszatták az együttest. Nagy Dominik inkább szélső, a Pakshoz került Bőle Lukács klasszikus tízesként játszott, az előző évad elején még a csapatkapitányi karszalagot is viselő – nyáron a Vasashoz szerződött – Hidi Patrik pedig valamivel visszavontabb szerepkörben játszott. Talán utóbbit

Ha abból indulunk ki, hogy Barczi Róbert szavai szerint a tervezett ösztönző programról már másfél éve megkezdték az egyeztetéseket, Bocskay fel- és beépítése tudatos lépés is lehetett a kispesti vezetők részéről. 

3. Marius Corbu (PAFC, 630 perc)

A magyar állampolgársággal is rendelkező, de román U21-es válogatott játékos a jókor jó helyen tipikus példája lehetne: két és fél évvel ezelőtt Csíkszeredáról került Felcsútra, ahol hamar a mélyvízben találta magát, mivel a koronavírus-járvány által megtépázott, európai kupaszereplésre készülő keret tagja lett, augusztus végén a Hammarby elleni El-selejtezőben debütált, majd az idényt a Puskás Akadémiánál és annak kooperációs partnerénél, a Csákvárnál felváltva csinálta végig. Miért jókor, jó helyen? Mert a kooperációs partnerséget, amely lehetővé tette, hogy a fiatal futballisták anyaklubjuk mellett egy másodosztályú partnercsapatnál is szerepeljenek – a régi kettősigazolásokhoz hasonlatosan – szintén épp abban az idényben vezette be az MLSZ. 

Corbu már az előző, azaz a 2021–2022-es évadban is meghatározó tagja volt a PAFC-nak, 32 bajnokin lépett pályára, igaz, mindössze négyet játszott végig. Mit ad isten, pont annyit, ahány gólt is szerzett az idényben. Esetében valószínű, a „fiatalszabály” nélkül is helye lenne Hornyák Zsolt kezdőjében, így beépülését sem érdemes az MLSZ-intézkedés gyümölcseként kezelnünk. 

S már csak azért sem, mert az NB I-ben megszerzett tapasztalatait nem a magyar, hanem a román felnőttválogatottban kamatoztathatja majd: Edward Iordanescu szövetségi kapitány szeptemberi bő keretében ott is volt már a neve

4. Komáromi György (PAFC, 605 perc)

Komáromi elmúlt évei hasonlóan alakultak, mint Corbué, azzal a különbséggel, hogy szolnoki születésűként nála nem jöhetett szóba a román válogatott csábítása. Sőt, múlt szeptember óta U21-es magyar válogatott: Gera Zoltán együttesében eddig hatszor lépett pályára. 

2015 óta pallérozódik Felcsúton, a tökéletes akadémista archetípusa, alig múlt 17 éves, amikor a Magyar Kupában bemutatkozott a felnőttcsapatban, az NB I létkörét két szezonon át csak a kispadon ülve szokhatta, de a 2020–2021-es idény elején az ottani debütálására is sor került – mikor az első keret tagjai közül megannyian küzdöttek Coviddal. 16 bajnokin négy góllal zárta a szezont, az előző kiírásban újabb 25 bajnoki, egy gól és négy assziszt volt a mérlege. Bal szélsőként a szintén nem túl idős, de a támogatott korból már kicsúszott Skribek Alennel és Kiss Tamással, szélső védőként – ebben a kiírásban kényszerűségből többször is itt kapott lehetőséget a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2022/09/16/fiatalpercek-fiatalszabaly-nyertesek-es-vesztesek-mlsz-intezkedes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A dánok a lehető legkisebb létszámmal utaznak a katari vb-re

A dánok a lehető legkisebb létszámmal utaznak a katari vb-re

A skandináv ország szövetségének kommunikációs igazgatója szerint minimalizálni akarják a küldöttség tevékenységét Katarban – írja …