2021. május 15., szombatMa Zsófia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.15. Zsófia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Illés Fanni: Én így vagyok ép

Hirdetés

Illés Fanni: Én így vagyok ép

Előzetes számításaim szerint a nullához közelített annak a valószínűsége, hogy Illés Fannival, a paralimpiai aranyesélyes úszóval interjút fogok készíteni. Pedig évekig ugyanaz volt az edzőjük középső lányommal, Enikővel, és mondhatni baráti kapcsolatban voltam és vagyok a mai napig is a filmszínész külsejű trénerrel, Szabó Álmossal. Sőt, Fannival is ismertük egymást, egy alkalommal még egy asztalnál is ebédeltünk, február végén azonban valami közbejött.

Írtam egy cikket a kategorizálásukkal csaló parasportolókról, kiemelten egy brit simlisről, Maddison Elliottról, aki a felmérő versenyeken szándékosan pocsék időket teljesített, hogy magasabb sérültségi kategóriába sorolják, majd amikor elérkezett a riói paralimpia, ott hirtelen másodperceket javulva hazavágta a mezőnyt, majd kaszált a szponzoroknál. Fanni a cikket olvasva nehezményezte, hogy túlságosan is a csalókra fókuszálok, és az sem tetszett neki, hogy feszegettem a premizálásuk kérdését. És amikor telefonon megbeszéltük a történetet, bizony haragosan tette le a kagylót, mert úgy érezte, befeketítem a parasportolókat. Hiszen az ő életük nem a csalásról szól, és korántsem jellemző Elliott kisasszony esete. Bevallom, erősen elgondolkoztam a szavain, és arra jutottam, hogy ha még egyszer megírhatnám a cikket, jóval körültekintőbb lennék, több empátiával fogalmaznék.

Ennek ellenére mégis írtam Fanninak, Álmos segítségét is igénybe véve, mert nagyon feldobott, amikor a közelmúltban címlaplány volt a Vasas paraúszója a Glamour magazinban, és az egész város tele volt a plakátjaival. „Milyen klassz, hogy a lábak nélküli, hiányos kezekkel született hölgy betört a mainstream média világába!”, gondoltam magamban, és elhatároztam, addig nem nyugszom, amíg el nem készül az interjú.

Hirdetés

És most, április 22-én itt állok a Duna Aréna előtt, és látom, ahogy Fanni Álmos kíséretében feljön a lifttel, kigurul a kerekesszékében, és közeledik felém. Mosolyogva intek Álmosnak, aki visszainteget, de Fanni szigorú tekintetéből azonnal leveszem, ő korántsem tért még napirendre a februári merényletemen.

Nem felejtettem ám el azt a cikket! – mondja felütésképpen, majd lehuppanunk a betonmellvédre, mert a szigorú Covid-szabályok miatt nem tehetjük be a lábunkat az uszodába, pedig odabent szerettük volna fényképezni Fannit. Odakint éppen vége a zivatarnak, csillapul a szél, nyugodt körülmények között beszélgethetünk.

Mennyi volt a reggeli edzésadag?

Öt kilométer.

P  2052

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Az igen! A fiam, aki öttusázik, ma reggel csak 4600 métert úszott. 

Ne higgye, hogy ez az öt kilométer sok, úsznék én hetet is szívesen, de csak kétórás időtartamra kapunk vízfelületet, és ebbe a két órába ennyi fér. Aztán még kora este van további két óránk itt a Duna Arénában. Amikor edzőtáborban vagyunk, és nincs időkorlát, többször is úsztam már hétezer métert. Egy napra kijött tizenkét kilométer, ami azért már minden élsportolónak szép adag.

A konkurencia mennyit edz? Nyilván beszélnek egymással a versenyeken.

Nem igazán. Én alapból zárkózott vagyok, magamnak való, nem szoktam beszélgetni az ellenfeleimmel. De azt nagyjából tudom, hogy a kínaiak rengeteget edzenek, az olasz ellenfeleim is, látom a testükön, hogy sok meló van bennük.

Hogy néz ki egy hete?

Van négy kondiedzésem – hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken –, illetve tíz úszóedzés, ugyanezeken a napokon duplán, továbbá szerdán és szombaton egy-egy reggeli vizes tréning. Emellett van egy gyógytornám, és ha van időm, elmegyek masszázsra, mert az kell. Szükségem van rá a vállam miatt. 

Melyik a kedvenc száma?

A száz mell, ezen vagyok világ- és Európa-bajnok. Ezen nyertem életem első versenyét is. És nem azért, mert ez a kedvencem, hanem mert így alakult. Amúgy a négyszáz gyors lenne a kedvencem, de azon nem értem el komoly eredményt. Egyébként mind a négy úszásnemet művelem, a paraúszók többsége így van ezzel. Persze akinek csak egy karja van, arról nehéz eldönteni, hogy gyorsban úszik-e, vagy pillangózik.

A közösségi médiában olvasott posztjaiból arra következtetek, hogy az egyenjogúság – az épek és a parások között – szívügye. Ez így van?

Igen, és ezért is pöccentem be annyira a múltkori cikkén. Főleg, hogy azóta korrigáltak a helyzeten. A brit lányt, akiről a cikke szólt, átrakták egy kevésbé súlyos sérültségi kategóriába, mert nem volt jogos, hogy az erősen sérültek között versenyezzen. Másképpen mondva az élet orvosolta a problémát. A sport és az igazság győzedelmeskedett. Csak van, amikor nem azonnal. Nálam tizenkét év után. 

P  2032

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

A díjazással ki van békülve?

Nehéz kérdés. Most ötven százalékon vagyunk az épekhez képest az olimpiai jutalmat illetően, 25 milliót ér az arany, viszont az Eb-k, vb-k tekintetében még elmarad a díjazásunk az ötven százaléktól. De úgy tudom, rajta vannak az ügyön. Az Eb-kért, vb-kért is kapunk valamennyit, de most, hogy az épek jutalmazását megemelték, a miénk meg maradt, ahol volt, jóval alatta vagyunk az ötven százaléknak, olyan tíz százalékon állhatunk. 

Valaha ugyanannyit kaptak a paralimpiai aranyért, mint az épek az olimpiaiért.

Igen, de akkor év közben jóval kevesebb támogatást kaptunk. Én akkor nulla forintért úszogattam. Most viszont meg tudok élni a juttatásokból, három év alatt annyit fejlődött Magyarországon a parasport támogatása, hogy most már jóval kedvezőbb a helyzet. Nyilván ehhez kellettek eredmények, de ez logikus, ezért dolgozunk. Változóban van a szemlélet, egyre többen látják be, hogy a mi sportteljesítményünk sem ér kevesebbet, mint az épeké.

Nem ezzel van a gond, hiszen mindenki belátja, hogy egy parasportoló ugyanannyit dolgozik a sikerért, vagy még többet is, mint az ép…

Van, akinek dolgoznia kell az edzések mellett, és az úgy nehéz. Nekem szerencsém volt, mert egyetemre járok, és kapom az ösztöndíjat. De látja, mennyi edzésem van, amikor hazamegyek, vannak a felkéréseim, azokra fel is kell készülnöm, mert sok helyre hívnak motivációs előadást tartani. Otthon meg kell csinálnom az ebédemet, persze van segítségem, a lakást ki kell takarítani, a bevásárlást közösen intézzük…

Milyen egyetemre jár?

Az ELTE-re. Másfél évig magyar szakra jártam, aztán átjelentkeztem szociálismunkás-képzésre, mert így többet adhatok vissza az életben tapasztaltakból. Voltak passzív féléveim, amikor halasztottam a versenyek miatt. 

Hogyan áll hozzá az egyetem ehhez a tartós tanulói jogviszonyhoz?

Szerintem jól. Ráadásul büszkék rá, hogy a hallgatójuk vagyok, és ez nagyon jólesik, szurkolnak, hírt adnak az eredményekről, igazából ez is segíti az egyetemisták között az elfogadás természetességét. 

Vannak barátai?

Mint mindenkinek, a közös életpályákról, iskolából, találkozásokból. Épek és rokik vegyesen, hiszen mindannyian az ember lelkét szeretjük, nem a testét, ugye?

Már elnézést, melyik elnevezés a politikailag korrekt?

Én azt szeretem, ha azt a szót használjuk, hogy épek. Bár ez sem teljesen jó, mert én is épnek érzem magam. Nem is értem, miért bámulnak meg az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
http://index.hu/sport/2021/04/27/illes-fanni-paralimpia-100-m-mell-halva-szuletett-labak-nelkul-egyenjogusag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Módosul az F1-es versenynaptár, nincs Török Nagydíj

Módosul az F1-es versenynaptár, nincs Török Nagydíj

A Kanadai Nagydíj helyére beugró Törökország mégsem tudja megrendezni a Formula–1-es világbajnoki futamot júniusban, így …