2020. szeptember 30., szerdaMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Így változott meg a futball a zárt kapuk mögött

Így változott meg a futball a zárt kapuk mögött

A koronavírus-járvány egy új, eddig ismeretlen helyzetet teremtett a sportvilágban. Az év elején előbb Ázsiában, majd március közepétől Európában is leálltak a bajnokságok és versenysorozatok, és csak hónapokkal később, már zárt kapuk mögött folytatódhattak a sportesemények.

A német labdarúgó-bajnokság, a Bundesliga május közepi újraindulása nem csupán egy gazdasági döntés volt, hanem egy óriási kísérlet is egyben, amely választ adhat arra a  kérdésére, hogy mennyit érnek a szurkolók? Létezik a hazai pálya előnye, és ha igen, akkor az hogyan befolyásolja egy mérkőzés végkimenetelét?

Létezik a 12. játékos?

Bernd Strauss német pszichológus szerint a zárt kapu és a nézők hiánya lányegében nincs hatással a mérkőzések végkimenetelére. A münsteri egyetem kutatója a járvány kitörésekor azt nyilatkozta, hogy több nemzetközi tanulmány is azt bizonyítja,

hogy a nézők száma, sem pedig a viselkedésük nem gyakorol releváns hatást a meccsek eredményére.

Strauss a kollégáival együtt több mint 600 ezer futballmérkőzés eredményét vizsgálta meg, és nem találtak arra vonatkozó bizonyítékot, hogy azok a csapatok sikeresebbek lennének, amelyeket a szurkolóik jobban buzdítanak.

„Természetesen a nézők hatással vannak egyes aspektusokra. Nélkül nem lenne annyira érdekes a futball, az összecsapások médiaértéke nulla lenne, és fontos, hogy a szurkolók milyen hangulatot teremtenek a stadionokban” – mondta még márciusban Strauss, aki szerint a drukkerek jelenlétének inkább a mérkőzéseknek, mint társasági eseményeknek a létrehozásában van szerepe.

Ugyanakkor a 12. játékos semmit sem tud hozzátenni egy meccs alakulásához, szerinte a szurkolás csak a kontroll illúzióját nyújtja.

A hazai pálya hátránya

Az európai futballbajnokságok közül elsőként a német Bundesliga indult újra május 16-án, és a igen szokatlan eredményeket hozott. A járvány előtti időszakban a bajnoki mérkőzések 43,3 százalékán hazai, 34,8 százalékán pedig vendég győzelem született.

A járvány után ez teljesen megváltozott: a zárt kapus meccseknek már csak a 21,7 százalékát nyerték meg a hazai csapatok, 47,8 százalékán vendég győzelem született.   

A 26. forduló kilenc mérkőzésen csupán egy hazai győzelem született, és ez a tendencia a bajnokság végéig megmaradt. Az akkor még hátralévő 82 mérkőzésből végül 37-et a vendégcsapatok nyertek meg. 

Ez a változás olyan radikális volt, hogy az Impect adatelemző cég igazgatója, Lukas Keppler egyenesen a hazai pálya hátrányának nevezte a jelenséget.

Szerinte a futballtörténelemben most először fordult elő, hogy könnyebb volt idegenben játszani, mint hazai pályán.

Az 1992/93-as szezontól kezdve az angol Premier League-ben és a német Bundesligában is nagyon hasonló a hazai győzelmek aránya: 46,7, illetve 46,2 százalék. Az egyes szezonok között persze voltak szignifikáns eltérések, de a két bajnokság 27 éves átlaga szinte megegyezik.

Az angol bajnokságban 1992 óta csak két olyan szezon volt, amikor a meccsek több mint 50 százalékán született hazai győzelem, a Bundesligában ennél egy kicsit nagyobb a hazaiak előnye, náluk hat ilyen szezon volt. Viszont 2003 óta a hazai és a vendég győzelmek aránya egyre inkább kiegyenlítődik a két ligában.

Szurkolók, otthonosság, utazás

A hazai pályának tulajdonított előnyt ezzel a három tényezővel lehet a legjobban magyarázni. Ma már talán az utazásnak van a legkisebb jelentősége, a klubok soha nem látott kényelemben és gyorsasággal utazhatnak az idegenbeli meccseikre, de még így is megfigyelhető némi különbség az bizonyos csapatok esetében.

A francia, az olasz, a portugál és a spanyol bajnokságban is akad jó pár szigetlakó csapat, amelyek az átlagosnál több pontot szereznek hazai pályán.

A madeirai Marítimo az elmúlt szezonban a pontjai 58 százalékát gyűjtötte hazai pályán. A spanyol bajnokságból végül kieső Mallorca esetében még szembetűnőbb a különbség a hazai és az idegenbeli teljesítményük között, a 33 pontjukból 27-et hazai pályán szereztek.

<img id="kep_szerkfoto_image_34148041" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3414/34148/341480/34148041_347c537da49e5de6494409932dd74f6f_wm.jpg" alt="Mallorca-Granada mérkőzés 2020. július 16-án," […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2020/08/22/hazai_palya_elonye_zart_kapu_jatekvezeto_premier_league_bundesliga/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Negyed évszázad után újra BL-főtáblán a Ferencváros

Negyed évszázad után újra BL-főtáblán a Ferencváros

Szerhij Rebrov vezetőedző remekül megszervezte csapata védekezését, és két komolyabb norvég helyzetet leszámítva magabiztosan hozta …