2021. február 27., szombatMa Ákos, Bátor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.27. Ákos, Bátor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Így vált egy pufi vajdasági fiúból a világ egyik legjobb kosarasa

Hirdetés

Így vált egy pufi vajdasági fiúból a világ egyik legjobb kosarasa

Az elmúlt évtizedben hatalmas változáson ment keresztül az NBA. Nem csak mint liga, hiszen a kosárlabda mint sport is jelentősen átalakult. Steph Currynek köszönhetően mindenki hárompontosokat hajigál, a játék központja a palánk alól kitolódott a periméterre. A súlypont-áthelyeződés nem kedvezett a klasszikus centereknek, ezen a poszton alig találunk meghatározó játékost manapság.

Amíg a ‘90-es és 2000-es években Dunát lehetett rekeszteni a klasszis magasemberekkel (Shaquille O’Neal, Hakeem Olajuwon, David Robinson, Patrick Ewing, Dikembe Mutombo, Arvydas Sabonis, Tim Duncan, Alonzo Mourning, Dwight Howard, Jao Ming), addig ma ott tartunk, hogy aki még a régi iskolát képviseli, annak azért is küzdenie kell, hogy a ligában maradjon.

Hirdetés

Különleges, eddig még nem látott képességekre van szükségük ahhoz, hogy meghatározó játékosok legyenek, egy bajnokaspiráns csapat vezéregyéniségei. Ennek a definíciónak az élő példája a ma 26. születésnapját ünneplő Nikola Jokics, akihez fogható kosarast még nem látott a világ.

Burek, kóla és lovak

A zombori születésű Jokicsnak nem volt sok választása, amikor gyerekként sportolásra adta a fejét. Két bátyja, Sztrahinja és Nemanja is kosarazott, mindketten túlnőtték a két métert, várható volt, hogy Nikola sem marad alacsony. A testvérei és közte egyébként viszonylag nagy a korkülönbség, Sztrahinja 14, Nemanja 11 évvel idősebb nála, és mindketten jó barátságot ápoltak a saját korosztályuk kiemelkedő tehetségének kikiáltott, később csúnyán megbukó Darko Milicsiccsel. Sőt, egy évvel azután, hogy Milicsics a Detroit Pistonshoz került, Nemanját felvették a helyi egyetemre, úgyhogy a két barát össze is költözött. Ebből persze az lett, hogy a kosárlabda sokadlagos szerepet töltött be az életükben, inkább a bulizásra koncentráltak, nem véletlen, hogy egyikük sem futott be sikeres karriert a tengerentúlon. De az eredménytelenségük Nikola számára intő jel volt.

Fiatalon ő sem tartozott a legszorgalmasabb gyerekek közé, sőt egyenesen utált edzeni, az első tréningje előtt elsírta magát. Édesapja sokat foglalkozott vele, mivel az hamar kiderült, hogy istenadta tehetség a gyerek. Nikola viszont nemcsak lusta volt, de a táplálkozásra sem igazán figyelt.

Naponta 3-4 liter kólát ivott, hogy legyen mivel leöblíteni a rengeteg bureket, amit megevett.

Ráadásul nem is a kosárlabda volt az igazi szenvedélye, hanem a lósport. Imádta a lovakat, és nemcsak a lovaglást, hanem azt is, hogy az állatok közelében lehet. Gyerekként istállókat takarított, de nem is úgy tekintett erre, mint munkára, mert szerette csinálni. Amikor a közelmúltban megkérdezték, mivel foglalkozna, ha nem kosarazna, azt válaszolta, hogy pajtákat takarítana.

Nikola Jokics tiniként és a világ egyik legjobb kosarasaként

Nikola Jokics tiniként és a világ egyik legjobb kosarasaként

Fotó: espn.br

13 éves korában annyira elege lett a kosárlabdából, hogy abbahagyta. Hiába számított városi szenzációnak azzal, hogy mindenkinél magasabb és nehezebb volt, de még ezzel együtt is irányítót játszott, nem volt meg benne a tűz. Csak a lóverseny érdekelte.

Aztán 15 éves korában meggondolta magát, és újra a kezébe vette a labdát. Magic Johnsonról szóló összeállításokat nézett a YouTube-on, aminek köszönhetően már nem kötelességként tekintett a játékra. A korábbi irányítóklasszis mutatványai elbűvölték, ő is olyan akart lenni. Hakeem Olajuwont a lábmunkája miatt tanulmányozta, Michael Jordant pedig azért, mert ő Michael Jordan.

Átaludta a pillanatot, amikor bekerült az NBA-be

Újvidékre igazolt, ahol szépen lassan elkezdte dominálni a saját korosztályát. Országos szinten viszont nem jegyezték a nevét, de szerencséjére Szerbia legbefolyásosabb játékosügynöke és egyben klubtulajdonosa véletlenül felfigyelt rá.

Misko Razsnatovics minden vasárnap átnézte az újságban az utánpótlás-bajnokságok eredményeit és statisztikáit, egyszer pedig kiszúrta Jokics nevét, aki 25 pontot és 20 lepattanót jegyzett az egyik meccsén. Egy héttel később hasonló számsorokat olvasott, ezért elküldte az egyik játékosmegfigyelőjét, hogy írjon egy riportot Jokicsról. Amikor a scout beszámolt arról, hogy Jokics nemhogy nem koravén, hanem egyenesen a legkevésbé atletikus játékos, akit látott, viszont iszonyatosan képzett és intelligens, Razsnatovics azonnal szerződtette csapatához, a Megához. 2012-ben Jokics aláírta első profi megállapodását, de a felnőttek között egy ideig még nem léphetett pályára.

Nem azért, mert nem volt nagykorú, hanem mert majdnem 140 kilót nyomott, és egy fekvőtámaszt sem volt képes csinálni, ezért különleges diétára és edzésmódszerekre „ítélték”. Testvérei végig mellette álltak, de Milicsics is folyamatosan rajta tartotta a szemét, nehogy Nikola is elpazarolja a tehetségét a lustaság és rossz hozzáállás miatt.

A 2013–14-es szezonban már a Mega egyik meghatározó játékosa volt, az Adria Ligában (amelyben a Szolnoki Olaj is részt vett) egyre jobban játszott. Jelentkezett a 2014-es NBA draftra, de nem igazán reménykedett abban, hogy lesz olyan csapat, amelyik lecsap a játékjogára.

A legtöbb fiatal már a draft előtt napokban sem tud aludni az izgalomtól, hiszen az életük addigi legfontosabb napja, a profivá válás pillanata, a befektetett munka megtérülése. A legtöbben személyesen vesznek részt az eseményen, de Jokicsot nem is hívták meg. És mivel szerbiai idő szerint az újoncbörzét hajnalban rendezték, a 19 éves Nikola inkább átaludta. Szóval nemhogy előtte nem szenvedett az álmatlanságtól, de még […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/kosarlabda/2021/02/19/nba-denver-nuggets-nikola-jokics-szuletesnapi-portre-szerbia-zombor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Honvéd megtréfálta a Puskás Akadémiát

Az előző fordulóban a Budafok és a Kisvárda is kikapott, de hét közben mindkét csapat …