2024. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Így építi újjá az Eb-címvédőt Luciano Spalletti

Hirdetés

Így építi újjá az Eb-címvédőt Luciano Spalletti

Roberto Mancini 2021 nyarán Európa-bajnoki címet nyert az olasz válogatott szövetségi kapitányaként. Tavaly nyáron azonban meglepő hirtelenséggel – hivatalosan 2023. augusztus 13-án – lemondott posztjáról. Bár a mai napig tagadja, a döntését vélhetően befolyásolta a megkeresés, amely alapján 2023. augusztus 27-én hivatalosan kinevezték őt szaúdi szövetségi kapitánynak.

Mancini ötéves regnálása alatt Itália történetének második Európa-bajnoki címét hódította el, továbbá 37 mérkőzéses veretlenségi rekordot állított fel a Squadra Azzurra kispadján. Munkája eredményeként Itáliát két alkalommal vezette harmadik helyre a Nemzetek Ligája küzdelmeiben (2021, 2023). Kapitányi regnálásának utolsó időszaka azonban már kevésbé volt sikeres.

Olaszország 2022. március 24-én 1–0-s vereséget szenvedett hazai pályán Észak-Macedóniától, és sorozatban másodszor lemaradt a világbajnokságról. Az adott év júniusában aztán a válogatott 3–0-s vereséget szenvedett Londonban Argentínától, a Finalissimán.

Hirdetés

A válogatott nem sokkal később öt gólt kapott Németországtól (5–2, 2022. június 14.), jobb napjain játéka nem javult, legfeljebb stagnált, és a válogatott háza táján nem mindennapi feszültség bontakozott ki. Mancini képtelen volt frissíteni a válogatott játékát, miközben irányítását a megújulás alapfeltételét jelentő ötletgazdag szakmai munka hiánya jellemezte.

Ennek eredményeként Gabriele Gravina, az Olasz Labdarúgó-szövetség első embere Mancini megkérdezése nélkül jelentős átszervezésbe kezdett, módosítandó a szakmai munka felelőseit, így Mancini közvetlen segítőinek pozícióit.

Gravina a Mancinivel szemben tavaly tavasszal megromlott személyes kapcsolata és bizalomvesztése miatt fokozatosan át kívánta alakítani a munkafolyamatokat. A kialakult helyzetben, mindössze néhány héttel a sorsdöntő szeptemberi Eb-selejtezők megvívását megelőzően, 2023. augusztus 13-án Roberto Mancini lemondott a válogatott éléről.

LUCIANO SPALLETTI ÁTVESZI A SZAKMAI MUNKÁT

Luciano Spallettit hivatalosan 2023. szeptember 1-jén nevezték ki. A 64 éves mester edzői pályafutásának utolsó szakaszában már maga sem hitte volna, hogy tavaly olasz bajnoki címre, majd az ezzel együtt járó széles körben tapasztalható nemzetközi elismertségre tehet szert. A Napolival 33 évnyi várakozás elteltével kiérdemelt bajnoki cím, a mutatott közönségszórakoztató, őszinte, szerethető futball új megközelítésbe helyezte a szakember imázsát. Nem véletlen tehát, hogy az olasz szövetség a Nápolyból távozó szakvezetőt kérte fel a válogatott irányítására. Spalletti kinevezése – a pillanatnyi lehetőségeket figyelembe véve – valószínűleg a lehető legjobb megoldást jelentette az olasz válogatott számára.

Az Európa-bajnoki szerepléshez vezető, rendkívül rögös úton a certaldói mesternek először a kármentést kellett szem előtt tartania. Tette mindezt úgy, hogy egyetlen felkészülési mérkőzés sem állt a rendelkezésére. Észak-Macedónia és Ukrajna szeptember 9-én és 12-én várt az olasz válogatottra. Az Eb-kvalifikációs sorozatot a válogatott még Roberto Mancinivel kezdte meg, és a Málta elleni győzelem mellett az angolok elleni hazai vereséggel lépéshátrányba került.

Spalletti szeptember 9-i bemutatkozása drasztikusan megváltoztatta az olasz válogatott által gyakorolt támadásvezetési princípiumokat.

Amíg Mancini számára kezdetektől fogva az ellenfél két védelmi vonala közti területek térnyerése és kombinációs futball a társak között, valamint a széleken való szándékos elszigetelődés kikényszerítése jelentették a kiindulópontot, addig Spalletti módosította a válogatott építkezését. A Napolinál megszokott, széleken felépített támadások váltak hangsúlyossá.

Spallettinek a szeptemberi selejtezőkön még nem volt lehetősége saját kedvére szabni a válogatott futballját, hiszen csupán néhány nap állt a rendelkezésére. Kénytelen volt számos olyan futballistát alkalmazni, akikkel hosszú távon nem kívánt számolni. A körülmények egy átmeneti futballra kényszerítették a mestert, akinek azonnal eredményt kellett produkálnia ahhoz, hogy Olaszország versenyben maradhasson.

Spalletti drasztikus döntése értelmében a korábban a játék szervezésében központi szereppel felruházott Jorginho, Marco Verratti kettős helyett a kezdetekben Sandro Tonali, Bryan Cristante, majd Manuel Locatelli fémjelezte tengelyre kívánt építeni. A nevek ismerete alapján egyértelmű volt a szándéka. A rövid passzos – Mancini utolsó időszakában már körülményesnek nevezhető – labdajáratást direkt, gyors, vertikális támadásvezetés, a szélek kiaknázása jellemezze, amelyre Locatelliék alkalmasabbak, mint a „kicsiben” hatékonyabb Jorginho, Verratti duó.

Hogyan változik a támadásépítés Spalletti alatt?

A Spalletti által újjászerveződő támadásvezetést leginkább az alábbi ábrák segítségével tudjuk szemléltetni. Az első ábrán emlékeztetőül Mancini alap támadásvariációja látható.

Mancini támadásvezetése az Eb-győzelem évében Florenzi alkalmi, Di Lorenzo rendszeres szerepeltetése mentén:

1.

Spalletti támadásvezetése a 2024. évi Eb-részvételről döntő selejtezőkön:

A 4–33-as felállással indító Spalletti többségében a Mancini által hasznosított játékosokra volt kénytelen építeni, de több illusztris nevet nélkülözött. Az első két selejtezőn Spalletti döntése értelmében Cristante és Tonali elsősorban a labda nélküli játékban, a támadóharmad túltöltésében kapott kiemelt szerepet. A szélsőtámadók ilyenkor a lefedettséget biztosítják, amíg Tonaliék fellépnek a védelmi vonalak közé. Napjaink egyik legkiemelkedőbb olasz labdarúgója Federico Dimarco. Az Inter felnőttcsapatában az elmúlt másfél esztendőben egyértelműen többdimenziós futballistává érett. Luciano Spalletti keze alatt ő vált a Squadra Azzurra jolly jokerévé.

2.

Spalletti központi szereppel vértezi fel Dimarcót, akinek szerepköre az őszi selejtezőkön többdimenziós futballá formálta a támadásokat. Hol Cristante, hol pedig az utolsó párharcokra visszahívott Jorginho oldalán belép szervezni a pálya belső területeire, miközben hol Mattia Zaccagni, hol Federico Chiesa és az erős oldalon lévő belső középpályás (Tonali, Nicolo Barella, Giacomo Bonaventura vagy éppen Davide Frattesi) támogatásával bontják az ellenfél védekezését.

Mindeközben a túloldalon Barella labda nélkül támadja az ellenfél tizenhatosát, a jobb szélen pedig hol Nicolo Zaniolo, hol Matteo Politano, hol pedig a szezonban megsérült Domenico Berardi segíti a támadást.

Az alábbi ábra Dimarco támadásban felvett új pozícióját, és a csapattársak mozgásainak irányát jelöli. Világosan kivehető, hogy Dimarco játéka optimális esetben Chiesa baloldali elszigetelődését is eredményezheti.

3.

Fontos, hogy a keretet alkotó futballisták egyéni karakterjegyeit megértsük. Mancini vesztét a középcsatár kérdésének körében részben éppen ez okozta.

Ciro Immobile esete ugyanis emblematikus módon hozta felszínre a szakmai meg nem értettséget szakvezető és játékos között, amely alapján a klubcsapatában eltérő szakmai elképzelést interpretáló mesterek (Simone Inzaghi, majd Maurizio Sarri) alatt is állandóságot, kiemelkedő teljesítményt felmutató Lazio-csatár a válogatottban árnyéka volt önmagának. Rómában két teljesen eltérő játékelképzelést és futballfilozófiát képviselő mester is megértette, hogy Immobile akkor lehet nyerőember, ha „helyzetbe hozzák” erősségeit, és elfedik gyengeségeit. Mancini alatt mindez az Eb-győzelem idejében is fordítva sült el.

A mélységet támadó, azt tudatosan kereső csatár a szűken tartott védelmi vonalak között alkalmatlan arra, hogy hivatkozási pontként, feltolt irányítóként hasznosítható legyen. Emellett állandó létszámhátrányban a belső védők és a középpályások gyűrűjében fizikai alkata miatt könnyebben hatástalanítható. Ő akkor hatékony, amennyiben el tud szakadni őrzőitől, és nem a robusztus védőjátékosokkal kell fizikai párharcot vívni. Másik hiányossága a szűk területen kapott labdák osztogatásában rejlik. Ami a keretet alkotó támadók […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/03/21/luciano-spalletti-olasz-labdarugo-valogatott/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kikapott Kecskeméten, ezzel kiesett a Mezőkövesd az NB I-ből

Sorozatban nyolc – köztük a 2020-as negyedik helyet hozó – élvonalbeli idény után búcsúzik a …