2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Hulk, a Terminátor és a Vasember együtt vonult vissza

Hirdetés

Hulk, a Terminátor és a Vasember együtt vonult vissza

Az észak-amerikai profiligák naptárában több olyan időpont is szerepel, amiket mindenki jó előre bekarikáz pirossal, mert borítékolható, hogy a feje tetejére áll a világ. Ezek jellemzően mind pályán kívüli történésekhez köthetők, és általában három eseményre illenek: a cserehatáridő, a draft és a szabadügynökpiac nyitása. Ilyenkor számtalan játékos vált csapatot, a bajnokság erőviszonyai átrendeződnek, a klubok pedig megindulnak vagy lefelé, vagy felfelé.

Az NHL-ben a cserestop szinte mindig tél végére esik, az újoncbörzét június végén tartják, a piac pedig jellemzően július 1-jén nyit, ilyenkor a tengerentúli sportcsatornák többórás műsoridővel terveznek, hogy a fontos bejelentéseket azonnal világgá kürtöljék és elemezzék.

Nagy ritkán azonban előfordul, hogy egyszer csak beindul a vihar, a derült égből jönnek a villámok, méghozzá igen rövid időn belül.

Hirdetés

Talán egyetlen hasonló felfordulást lehet felidézni a közelmúltból, igaz, 2016. június 29. pont a draft és a piacnyitás közé esett. De mégsem várta senki, hogy 23 perc alatt három olyan üzletet fognak nyélbe ütni, amelyek alapjaiban rengetik meg a ligát. És a mostani csillaghullás egyik szereplője akkor is érintett volt.

Először az Edmonton Oilers elcserélte Taylor Hallt New Jersey-be Adam Larssonért. Az eredmény: Hall a következő szezonban elnyerte az alapszakasz legértékesebb játékosának járó Hart-trófeát. 20 percre rá jött az újabb detonáció, amikor a Nashville Predators a csapatkapitányát, a kétszeres olimpiai bajnok Shea Webert a Montreal Canadienshez postázta az egyszeres ötkarikás aranyérmes P. K. Subbanért cserébe. Subban rögtön a következő évben döntőzött a Predsszel, Weber pedig 2021-ben jutott be a fináléba a kanadai együttessel. Ő azóta nem is lépett jégre (valószínűleg már nem is fog), Subban pedig a napokban jelentette be, hogy felhagy a jégkoronggal.

A teljesség igényéért: a Webber–Subban-csere után három perccel vált hivatalossá, hogy Steven Stamkos, a Tampa Bay Lightning csapatkapitánya új, nyolcéves szerződést kötött a floridai együttessel, amellyel 2020-ban és 2021-ben is megnyerte a Stanley-kupát.

Most viszont nem átrendeződésről, jövés-menésről van szó. Még csak nem is láncreakció, egyszerűen véletlenül úgy jött ki, hogy három, több szempontból egyedülálló All-Star hátvéd ugyanazon a napon jelentette be, hogy befejezi aktív pályafutását.

Hulk szerepében: Zdeno Chára

Sokak kedvence, a 206 centiméteres szlovák óriás, Zdeno Chára 45 évesen döntött úgy, hogy elég volt. Így is lejátszott 1680 alapszakasz-mérkőzést az NHL-ben, ami a legmagasabb szám a védők mezőnyében. Pedig nem indult egyszerűen a pályafutása: csak 23 éves korára tudott állandó helyet kiharcolni magának a New York Islandersben, amely a 90-es évek végén és az ezredforduló környékén inkább hasonlított egy sörligás gittegyletre, mintsem egy NHL-franchise-ra. Az épelméjűségében megkérdőjelezhető Mike Milbury aztán az egyik híres baklövésének, az ominózus Jasin-cserének a keretein belül Ottawába küldte, ahol – láss csodát! – pikk-pakk kivirágzott. Amíg az Islandersnél csak darálásra, fenyítésre és védekezésre használták, addig a Senatorsnál bekerült az emberelőnyös egységbe is, köszönhetően elementáris erejű lövéseinek. Sokatmondó adat, hogy amíg New Yorkban 231 mérkőzésen 6 gólt lőtt, addig Ottawában az első 75 meccsén 10-et szerzett.

2002-ben végre az NHL rájátszásába is belekóstolhatott, igaz, a lehető legrosszabbkor, ugyanis emiatt nem tudott részt venni a világbajnokságon, ahol Szlovákia története mindmáig egyetlen aranyérmét szerezte.

Hamarosan a liga legjobb védői között tartották számon, és ekkor már Wayne Gretzky sem fukarkodott a dicsérettel, aki elmondta, hogy az olyan feltörekvő óriások miatt (is) vonult vissza, mint Chára.

2004-ben 2. lett a szezon legjobb védőjének járó Norris-trófea szavazásán, és bekerült a liga álomcsapatába. Aztán jött a lockout, de utána is ott folytatta, ahol abbahagyta. 2006-ban viszont a Senators vezetőségének nehéz döntést kellett hoznia, ugyanis lejárt a szerződése, az újonnan bevezetett fizetési sapka pedig arra kényszerítette az elöljárókat, hogy válasszanak közte és Wade Redden között. A Sens elengedte Chárát, aki a Boston Bruinshoz írt alá, és az igazi csúcstámadás ekkor kezdődött.

Az első idénye ugyan nem sikerült túl fényesen, de 2008-tól kezdve 2014-ig egy kivétellel mindig a legjobb 5-ben végzett a Norris-voksoláson, 2009-ben pedig meg is nyerte a nívós trófeát. 

Életműve 2011-ben lett teljes, amikor megnyerte a Stanley-kupát a Bruinsszal, Nicklas Lidström után ő lett a második európai csapatkapitány, aki elsőként emelhette magasba a profi sportok legnagyszerűbb serlegét.

Ekkoriban már ő volt a legjobb bekk a világon. A külön engedéllyel használt, szinte végtelen hosszúságú ütőjével úgy kontrollálta a játékot, ahogy akarta, és természetesen védekezésben is hasznát vette a méretének. Meg akkor is, ha valakit össze kellett vernie. A lövéseit mindenki megszenvedte, aki az útjába került, a hat All Star-gálából, amin részt vett, ötször nyerte meg a nehézbombázók versenyét, de az igazi ellenfele ilyenkor leginkább a saját rekordja volt. Igazi Hulk volt a jégen.

2014-ig, azaz 37 éves koráig az elithez tartozott (2013-ban is döntőzött a Bruins, ám akkor a Chicago Blackhawks 4–2-es összesítéssel jobbnak bizonyult), akkor viszont utolérte a kor, és elkezdett visszaesni a játéka. Nincs ebben semmi meglepő, abban viszont annál inkább, hogy 38 évesen ismét magára talált, és 42 éves koráig folyamatos felszálló ágban volt. És nem is arról van szó, hogy a mélygarázsból sikerült a földszintre eljutnia, ugyanis még a legrosszabb szezonjában sem esett be az átlag alá.

Közepesből lett ismét kiváló, 42 évesen.

Ebben persze újdonsült bekkpárjának, a fiatal Charlie McAvoynak is jelentős szerepe volt.

2019-ben harmadszor is bejutott a nagydöntőbe a Bocsokkal, ahol még egyszer megmutatta, milyen fából faragták. A negyedik találkozón egy felpattanó korong szilánkosra törte az állkapcsát, nemhogy beszélni, enni sem tudott napokig, csakis pépesített formában. De az nem fordulhatott elő, hogy nem játszik, a TD Garden közönsége pedig robbanásszerű ovációval fogadta a bemutatásnál a szlovák harcost.

Here’s the Chara career WAR timeline (we don’t have data for the first nine years of his career) pic.twitter.com/IBZ65N5ssH

— JFresh (@JFreshHockey) September 20, 2022

A happy end viszont elmaradt, a St. Louis Blues behúzta a mindent eldöntő 7. meccset. Egy évvel később lejárt a szerződése, a Bruins pedig nem ajánlott újat a 43 éves veteránnak, a Washington Capitals viszont igen. Ott mindössze 55 meccs és alig több mint átlag 18 percnyi jégidő jutott neki, 2021 nyarán pedig visszatért a New York Islandershez, hogy aláírja utolsó kontraktusát.

Pontosabban az utolsó előttit. Visszavonulása bejelentésekor ugyanis azt is nyilvánosságra hozta, hogy egynapos megállapodást ír alá a Bostonnal, ahol legnagyobb sikereit aratta, és ahol igazi halhatatlanná vált. Nem véletlen, hogy a város összes sportcsapata szívhez szóló üzenetekkel köszönt el a 206 centis legendától. A jégen töltött utolsó pillanatai is szépen sikerültek, az Islanders szezonzárójának utolsó percében gólt szerzett, majd még egy jó ideig skandálta a nevét a publikum.

Egy rendkívül szerethető karakter búcsúzik a sporttól, akinek még azok a montrealiak is megbocsátottak, akik anno a fejét követelték, amikor majdnem lebénította Max Paciorettyt 2011 tavaszán (természetesen nem szándékosan). Hatalmas testében óriási szív dobog, megannyi jótékonysági akciót szervezett, és nem a foteljából, Afrikába például személyesen vitte el azokat az adományokat, amiket az ő kezdeményezésére gyűjtöttek össze különböző karitatív szervezetek. Mostantól több időt is szentelhet annak, hogy jobbá tegye a világot, és mivel időközben hivatásos ingatlanügynök lett, ezenkívül 6-7 nyelvet beszél, valószínűleg nem fog unatkozni.

P. K. „Subbanator”

Második visszavonulónk is hasonlóan aktív filantróp tevékenységet folytat azóta, hogy profi sportolóvá vált. És ugyanúgy elnyerte egyszer a Norris-trófeát, másban nem igazán hasonlít Pernell-Karl Subban Zdeno Chárára. Alacsonyabb, gyorsabb, fiatalabb […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/jegkorong/2022/09/22/nhl-zdeno-chara-pk-subban-keith-yandle-visszavonulas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mayweather haknizott egyet potom 20 millióért

Mayweather haknizott egyet potom 20 millióért

Bár Floyd Mayweather Jr. már visszavonult a profi boksztól, 45 évesen még mindig formában tartja …