2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Hrutka János: A 100. perc mindent eltakar. Illetve majdnem mindent

Hirdetés

Hrutka János: A 100. perc mindent eltakar. Illetve majdnem mindent

Mi történt az A csoportban? A legerősebb Németország az első helyen végzett, Svájc másodikként zakatolt a nyolcaddöntőbe, az erősorrend harmadik szereplője pedig jó esélyekkel bizakodhat Jupiter első lányának, Fortuna istennő kezének érintésében. A hat harmadik helyezett csapatból a legjobb négy továbbjut. Magyarország tehát a szerencsében bízik, a sorsa immár a többi csapat kezében van. Skócia egy ponttal, a negyedik helyről búcsúzott el a tornától. Nincs itt kérem semmi látnivaló – mondhatnánk, a realitás bekopogtatott a kvartett ablakán. 

Háttérbe szorított perchiányos játékosok

A 100. perces örömmámorig azonban göröngyös út vezetett. A Svájc elleni nyitótalálkozó első félideje sokaknál szimpátiavesztéssel járt. Hamar tükröt tartottak Marco Rossi forgatókönyve és szereposztása elé. Idejekorán rá kellett hogy jöjjön, hiába postázott minden félig hadra fogható és egészséges játékosának meghívót, a számos perchiányos labdarúgó csatasorba állítása túl nagy kockázattal és rengeteg hibával jár. Így pedig a megálmodott taktika sem lehet sikeres. A németek ellen már sarokba lettek állítva az ilyen-olyan oknál fogva az elmúlt időszakban többet hiányzók, és nem játszhattak a többi fiúval. Egy ilyen helyzetben azonban egy másik problémával szembesül az olasz szövetségi kapitány: jó, de akkor kivel pótoljuk az ilyen állapotban többet hibázókat?

A kevés alapanyagból ezúttal két friss, stabil ember kapott bizalmat.

Hirdetés

Ennyi kihagyás után és ilyen volumenű mérkőzések hiányában arra lehetett számítani, hogy Fiola Attila nem fog tudni végigjátszani három csoportmérkőzést úgy, hogy ne jelezzenek fáradtságot a műszerek. A szűk választási lehetőségek közül ezúttal Botka Endre jelentett kiváló alternatívát. Az is borítékolható volt, hogy az izraeli meccsen megsérült Callum Styles, ha egészséges, akkor különböző mennyiségben, de minden találkozón játéklehetőséget kaphat. Schäfer András stabil helye mellett Nagy Ádámmal osztozkodhatnak perceken az ellenfél és a teljesítményük függvényében. Ezen a ponton pedig nagyjából véget is értek Marco Rossi variációs lehetőségei.

Ha labdarúgókkal nem is, de elképzelésekkel, gondolatokkal össze tudom zavarni az ellenfelet – gondolta. A mesterterv azonban sokkal inkább azokat a szurkolókat zavarta össze, akik egy életerős, önbizalomtól duzzadó, kreatív támadófutballra számítottak, magas labdabirtoklással. Mondjuk ki: ahol a jobb és erősebb csapat megmutatja, hogy mire képes a labdával, igazolja és érvényesíti a papírformát. Nem így lett!

Marco Rossi nem kockáztatott, újra a biztonságé lett a főszerep

A 2018 óta hivatalában lévő szövetségi kapitány a tizenegy kezdőjátékosa mellett ezúttal is a biztonságnak szavazott bizalmat, a szépséget, szurkolói elvárásokat és vágyakat feláldozva az eredményesség oltárán. A közel százpercnyi játékidőre visszatekintve mondhatnánk, hogy ez bejött, de barokkos túlzás lenne azt állítani az örömkönnyek tengerében, hogy bárki tapsikolt volna akkor is ámulatában, ha nem sikerül az utolsó kontra.

Ki kell ezt is mondani: egy izgalmas, nagyon sok és nagyon kemény párharcot, csattanó csontokat, felszakadt fejbőröket hozó, az utolsó negyedórára all int mondó, elfáradt csapatok küzdelmét hozó találkozót láthattunk, de alacsony színvonalú találkozót!

Rontottuk már nagyfiúk játékát is, pont a skótokét ne sikerülne?

Húsz perc után 73 százalékos skót labdabirtoklás mellett egy kísérletet tudtak számlálni a csapatok, amelynek a minőségét a 0,01-es xG-mutató summázta. Magyarul nem volt helyzet. A magyar taktika annyiban sikeresnek volt mondható, hogy a labdabirtoklás tudatos átengedése egy olyan feladat elé állította az egész tornán impotens támadójátékkal (három mérkőzésen két kaput eltaláló lövés, összesen 0,94-es xG) próbálkozó skót gépezetet, amelyet ezen a szinten képtelenek megoldani. Mi pedig rontottuk már el nagyobb, erősebb fiúk játékát is, miért ne sikerülne ezúttal is. Azonban újra és újra visszafogni olyan lovakat és kreatív erőt, mint például a támadóhármasunkban van, és őket harminc méterre a kapunktól folyamatosan a labda utáni nyomozásra kárhoztatni, az bizony sokakban kelt hiányérzetet.

Az öröm határtalan, de sokan többet vártak válogatottunktól

A 2021-es Európa-bajnokságon mutatott játékunk, az átlagban 35 százalékos labdabirtoklásunk és hat kidolgozott helyzetünk lépett előre. Ezúttal a három fellépés alkalmával átlagosan közel 41 százaléknyit volt nálunk a labda és sikerült tíz kísérletet is összehoznunk. Igaz, ezen a mutatón nagyot dobott a mérkőzés utolsó tíz percének eszement adok-kapok játéka, ahol pontosan ki is jött az a minőségű különbség, amelyet sokan az egész találkozón látni szerettek volna. Talán azt sem szabad elfelejteni, hogy akkor Németország mellett Franciaország és Portugália volt az ellenfél, hogy a magyar keret feleennyit ért, és akkor csupán négy olyan játékosunk volt, akik top bajnokságból érkeztek, szemben a mostani kilenccel, közel sem mellékesen pedig a 37. helyen álltunk a világranglistán. Összességében az elmúlt időszak fejlődését tekintve mindenki többet várt válogatottunktól.

Nem az eredményességet, hanem a mutatott játékot tekintve. Mi már jóval többek vagyunk egy saját kapuja elé tömörülő csapatnál, amely abból szemezget, hogy biztos lesz olyan alkalom a kilencven perc során, amikor az ellenfelünk […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/eb/2024/06/24/eb-2024-europa-bajnoksag-futball-labdarugas-magyar-valogatott-skot-marco-rossi-varga-barnabas-velemeny-hrutka-janos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Leclerc balesete után Norris vitte a második szabadedzést Mogyoródon

Nico Hülkenberg az első szabadedzést kihagyta, 17:00 óra előtt aztán visszakapta az autóját a rutinos …