2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Hosszú Katinka: Nem akarok már éjjel-nappal Iron Lady lenni

Hirdetés

Hosszú Katinka: Nem akarok már éjjel-nappal Iron Lady lenni

– Nehéz volt meggyőzni arról, hogy készüljön el ez a film?

– Nagyon nehéz, mert tudtam, hogy rengeteg idő, energia, és nemcsak nekem, hanem a családnak, a barátoknak is. Sok lemondással jár. Hosszú időbe telt, míg meggyőztek róla, hogy vállaljam. Ráadásul amikor megkerestek a dokumentumfilm ötletével, én már benne voltam a tokiói felkészülésben, úgy tűnt, hogy minden sínen van. 2019-ben nyertem a vb-n Kvangdzsuban, úgy voltam vele, hogy ezt az egy évet most már bárhogy is, de végigcsinálom, pont úgy, ahogy már ezer éve teszem. Féltem tőle, hogy a forgatás ebbe a rutinba bele fog piszkálni.

– Az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, ezt ezúttal is bebizonyította, hiszen a koronavírus piszkált bele végül a felkészülésbe és minden másba is.

– Sajnos igen. A tokiói ötödik hely után nem akartam azt mondani, hogy ez a Covid miatt történt, mert mindenkinek meg kellett birkóznia a járvánnyal. Nekem azért volt különösen nehéz, mert hosszú évek óta a versenyekre való felkészülésem az előtte lévő versenyekre épül. Egyik verseny a másik után, próbálok egyre jobb eredményeket elérni, a versenyek kvázi edzésként is funkcionálnak. Nekem ez a metódusom, más úszók nem versenyeznek ennyit. De a versenyekre ugye utazni kell, és a Covid alatt nem lehetett utazni, bezárt az egész világ. Ahhoz pedig nem volt elég idő, hogy összeállítsak egy teljesen új metódust a felkészülésre, így lelkileg légüres térbe kerültem. Ami önbizalmam megvolt Rióban, az Tokióban nem volt meg.

Hirdetés

– Azt láttuk a filmben, hogy voltak mélypontok lelkileg. Volt, amikor a nulláról kellett kezdeni gyakorlatilag az egész alapozást, felkészülést. Fizikailag vagy mentálisan voltak nehezebbek ezek a hullámvölgyek? Mennyire nehéz ilyenkor úgy beleállni, hogy akkor most újrakezdem, és ugyanúgy 110 százalékon égek?

– Szerintem mentálisan ez sokkal nehezebb. Fizikálisan muszáj csinálni, folyamatosan minél nagyobb erőbedobással, és akkor idővel azért csak visszakerülök arra a szintre, ahol előtte voltam. Mentálisan viszont iszonyatosan nehéz azt megtapasztalni, hogy tavaly még meg tudtam csinálni egy erősebb edzést is, most meg ebbe is belehalok. Furcsa érzés, mert nem egy olyan szintet kellett teljesítenem, amit még soha nem sikerült elérnem, egyszerűen a saját régi szintemet kéne behozni, amitől nagyon le vagyok maradva.

DSC2247

Fotó: Kaszás Tamás / Index

– Ez nem okozott frusztrációt, hogy tudta, hogy ennél többet tud, többre képes, de most mégsem megy?

– Folyamatos frusztrációval küzdöttem 2021-ben, 4:32-vel nyertek, nekem 4:26 a világcsúcsom. Sok éven keresztül a 4:32-es év közben sem okozott problémát, ha egy versenyen volt ellenfél, odaálltam, és úsztam annyit. Frusztráló volt látni azt is, hogy amilyen időkkel év közben megnyerték a versenyeket, annál az én régi szintem ezerszer jobb. Egész évben azt éreztem, hogy próbálom egyre gyorsabban kergetni magam, de nincs, nincs, nincs elég időm. Végig azt éreztem, hogy nem ezen a szinten kéne lennem, mindennap próbáltam közelebb kerülni ahhoz a szinthez, ahol lennem kellene, de éreztem, hogy kifutok az időből.

– Találkoztunk Rióban az olimpián, ahol három aranyérmet is nyert, majd a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon, ahol szintén a dobogó tetejére állhatott, de a tokiói játékokon is beszélgettünk a vegyes zónában. Van összehasonlítási alapom, és most van az a pillanat, amikor azt érzem és látom, hogy felszabadult és igazán boldog. Jól érzem?

– Igen. Amiket felsorolt, azok a pályafutásom csúcspontjai voltak, és büszke vagyok rájuk, mert nagyon sokat dolgoztam értük. De a nap végén ma boldogabb vagyok. Ehhez a boldogsághoz persze kellettek azok az erőfeszítések, azok az érmek is, azok nélkül ma nem érezném ilyen harmonikusnak az életem.

– Látva az elkészült százperces dokumentumfilmet, van-e olyan pillanat, mozzanat, amit hiányol belőle? Minden benne van, amit terveztek, vagy maradtak ki dolgok belőle?

– Nagyon sok minden kimaradt, ami szerintem jól sikerült, és érdekes lett volna a nézőknek, de egyszerűen nem fért bele ebbe a száz percbe. Sok szempont volt, sokat vitatkoztunk, hogy mi maradjon, mit húzzunk ki, ez […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/uszas/2022/05/13/hosszu-katinka-interju-katinka-the-movie-vizes-vilagbajnoksag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vele esett ki, de nem ő ejtette ki az MTK-t

Vele esett ki, de nem ő ejtette ki az MTK-t

Igaz, hogy tősgyökeres fradista?  Tény, hogy ferencvárosi nevelés vagyok, hattól huszonkét éves koromig a Fradiban …