2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Horváth Bettina: A Bayernnél a mentalitást, a mentális erőt becsülik meg a legjobban

Hirdetés

Horváth Bettina: A Bayernnél a mentalitást, a mentális erőt becsülik meg a legjobban

Interjúnkból kiderül…

  • Hogyan került a Bayernhez, és mi mindent tanult az elmúlt években?
  • Németországban meg lehet-e élni pusztán a női labdarúgásban végzett edzői tevékenységből?
  • Milyen a szakápolók élete kinn – és miként fér össze a sporttal?
  • Milyen teljesítményt várnak a németek a saját válogatottjuktól, no meg arról, mire lehet jó a magyar csapat a rendezővel szemben?
  • Gulácsi Péter és Dibusz Dénes párosánál milyen érvek szólhattak egyik, milyen érvek a másik szerepeltetése mellett?
  • Mi a helyzet a német kapusfronton: Manuel Neuer világklasszis-e még mindig? 

„Akkor azért volt bennem pánik” – kezdte történetét Horváth Bettina, akivel München belvárosának legrégebb óta működő sörkertjében ültünk le beszélgetni megannyi skót és német futballszurkolóval körülöttünk. A kijelentés az első, a Bayern kapusedzőjeként megélt hónapjaira vonatkozik: no nem a szakmai munka miatt, bár mint mondta, azért az első időszakban minimális izgalom volt benne, elvégre mégsem egy egészen hétköznapi klubnál kellett kapusedzéseket tartania. Hanem annak, hogy az első hetei után elszakadt a keresztszalagja, ami miatt képtelen volt megtartani a tréningeket is. 

„Épp nagy nehezen bekerültem, és aztán már otthon ültem a kanapémon, azzal a gondolattal viaskodva, hogy akkor ez ennyi volt. Egy barátom biztatott, hogy ne zuhanjak össze, ne adjam fel. Menjek ki a meccsekre, nézzem az edzéseket, mutassam meg, hogy attól függetlenül, hogy sérült vagyok, a csapat életének része akarok lenni. Én pedig ezt tettem, igyekeztem tanácsokkal segíteni, átbeszélni a lányokkal a meccsszituációkat. Januárig tartott, mire a rehabilitációm odáig jutott, hogy bicegve legalább levezényeljem az edzéseket, ha a labdákat megrúgni még nem is tudtam. Az egész tavasz ráment, mire fizikálisan utolértem magamat, ennek ellenére is hosszabbítást ajánlott a klub nyáron. Ez elképesztően jólesett, mert azt éreztem, hogy az a bő öt hónapos munka, amit a sérülésem után végeztünk a lányokkal, nem volt hiábavaló, és valóban tudtak fejlődni általa. És valahol talán azt is értékelték, hogy tényleg nem adtam fel a sérülésem elején. A mentalitást, amit bizonyítottam vele” – fordult hát ürömből örömbe az idehaza Magyar Kupát, valamint két bajnoki ezüstöt és három bronzot nyert kapus. 

Hirdetés

Horváth Bettina

Horváth Bettina

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Horváth eredetileg nem a sport miatt költözött Németországba. Civil hivatását tekintve szakápoló, a Viktóriánál eltöltött évei alatt Szombathelyen is ebben a munkakörben dolgozott, majd 2013-ban jött a lehetőség, hogy egy képzés révén kiköltözzön Freiburg vonzáskörzetébe. Mindez rövid szünetet is jelentett a sportolói pályafutásában, ám mint mondta, biztos volt abban, hogy előbb-utóbb még a labdarúgópályán találja magát. A német ötödosztályú TSV Gilchingnél kezdte végül újra a játékot, és itt kapta meg 2017-ben az első kapusedzői megbízatását is. Időközben edzőtáborozott a Bayer Leverkusennél is, míg edzőként 2021-ben ajánlották be a Bayern akadémiájára, ahol az első egyeztetéseket követően gyorsan megállapodtak a közös jövőről. 

„A mentalitás és a mentális felkészítés az egyik legfontosabb, és ebben van talán a legnagyobb elmaradásunk” – mondja arról, hol tart megítélése szerint a német és a magyar női labdarúgás. A másik a tömegbázis kialakítása és az utánpótlás-bajnokságok szervezettsége, melyekben akkor is rosszul állunk, ha hozzávesszük, az egyik oldalon egy 80 milliós lélekszámú nemzet találkozik egy tízmillióssal.

„Itt még a női hetedosztályban is kifejezetten jó színvonal van. Miután kijöttem, játszottam az ötödosztályban is, és odahaza nem akarták elhinni, mikor azt mondtam, legalább olyan, mint nálunk az NB I. Én pedig csak annyit tudtam gondolni, miért nem annak hisznek, aki valóban látja és ki is próbálta rövid időkülönbséggel, hogy milyen nívójúak a meccsek egyik vagy másik ligában” – mondja, a hetedosztályú SV Untermenzingben még ma is aktívan védve. Münchenben egyébként egy másik korábbi utánpótlás-válogatott magyar hálóőrrel is dolgozott együtt, a TSV 1860 Münchenből két éve visszavonult Székely Györggyel, aki majd’ három szezonon át volt a kapusedzője. 

Németországban nyártól újabb reform lép életbe a futballban: már az U17-es korosztályban is egymás ellen fognak játszani a női és a férfi csapatok, míg korábban az U15 volt az utolsó ilyen korosztály. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vannak klubok, ahol vegyesen, fiúk és lányok együtt állnak fel, és vannak olyan ligák, ahol egyik hétvégén két férficsapat találkozik, a másikon egy női együttes az ellenfelük.

„Igen, lánycsapat fiúligában. Eddig a tizenhét éveseknél ez elkülönült, mi is a női Bundesligában szerepeltünk, a következő idényben viszont – ha jól tudom – az U16-os harmadosztályban indul majd az első számú csapatunk. Nagyjából ekkora szintkülönbség kell a fizikális különbségek kompenzálására, de még így is hasznosnak ígérkezik a váltás. Sokkal nagyobb kihívást jelent majd az átlagtempó, sokkal több lesz a kontakt, az ütközés, amit fel kell tudni vállalni. Másfelől persze nem könnyű az átállás, hiszen kivesznek egy csapatot az élvonal tetejéről, és beteszik egy harmad-negyedosztályba, ahol aligha a bajnoki címért fog küzdeni. Ezt az új helyzetet – a sikerélmények esetleges elmaradását, megritkulását – mentálisan is meg kell tanulni kezelni majd.”

Horváth Bettina

Horváth Bettina

Fotó: Papajcsik Péter / Index

A hazai akadémiák és képzés átlagszínvonaláról keveset beszéltünk, mivel régóta minimális a rálátása a közegre, kevés tapasztalattal bír első kézből ezekről. Néhány éve vendégeskedett az Illés Akadémiánál, valamint, mivel a volt klubjairól van szó, a Viktóriát és a Ferencvárost azért igyekszik közelebbről figyelni. Főleg a volt csapattársai elmondásaira, leírásaira alapozva úgy érzi, jó az irány, de még mindig nagy a lemaradás. „Amíg nem minden NB I-es klubban vannak meg a szintnek megfelelő feltételek, addig azért bőven van hova előre lépni infrastrukturálisan is.”

A válogatottaknál elindult munkát üdvözítőnek tartja. Szerinte a Magyar Labdarúgó-szövetség jól döntött, amikor 2021-ben Margret Kratzt nevezte ki szövetségi kapitánynak, aki az itt eltöltött három éve alatt sokat tudott hozzátenni a hazai szemlélethez és a női futballról való gondolkodás megváltoztatásához.

„Jó látni, hogy az utánpótlás-válogatottak élén is komoly nemzetközi szinten is jelentős tapasztalattal bíró szakemberek dolgoznak: Szarvas Alexandra, Gajdóczi Tibor, vagy épp Rácz Zsófi, aki korát meghazudtoló edzői tudással bír. Ők mind felkészült, jó szakemberek, emellett bírnak a szükséges pedagógiaérzékkel is, hogy a lányok számára ne csak kihívás, örömforrás is legyen a közös munka. Rengeteg az elvégzendő feladat odahaza, és összességében még mindig nagy a hátrányunk Nyugat-Európához képest, de ezt a lemaradást évtizedek alatt szedtük össze, nem elvárható, hogy hónapok alatt sikerüljön ledolgozni” – jelenti ki határozottan.

Úgy látja, senkinek sem lenne szabad olyan fizetéseket adni, mint amilyen összeget Kylian Mbappé, Cristiano Ronaldo vagy épp Erling Haaland hazavisz labdarúgóként. Ezeket emiatt jelentősen csökkentené, míg a nőknél a topjátékosok bérét emelné, így zárva az ollót a két szakág között. Megjegyezte, hosszabb távon szerinte a legjobb női játékosok is megérdemelnék a hasonló bérezést és lehetőségeket, különösképpen Angliában és Spanyolországban, ahol a női felnőttlabdarúgás egyre gyakrabban produkál hasonló nézőszámokat, mint a férfi.

Németországban ekkora rajongói bázisa még nincs a női focinak: a Bayern első számú csapata az előző idényben 13 ezer néző előtt játszotta a legtöbb szurkolót vonzó meccsét, a VfL Wolfsburg elleni csúcsrangadót.

„Egy átlagos játékos a Bayernnél havi három-négy ezer eurót keres jelenleg, ennek kicsivel több mint a duplája, egy nyolc-tíz ezer eurós összeg reális lenne.”

Ez persze a nyugat-európai közeghez belőtt összeg, ahol azért másként alakulnak az átlagbérek, mint odahaza. A németeknél az említett három-négy ezer euró egy jónak számító, de inkább átlagos, mintsem kiugró fizetés. Szakápolóként például mindenféle kompenzációval együtt ennyit lehet ugyancsak hazavinni. Ennél jelentősen többet pedig egyedül a Bayern jelenlegi legnagyobb sztárja, az Instagramon 610 ezer követővel rendelkező Giulia Gwinn keres – ő is reklám- és szponzorszerződéseivel együtt.

Horváth Bettina

Horváth […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/eb/2024/06/19/horvath-bettina-bayern-munchen-kapusedzo-nemet-magyar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Leclerc balesete után Norris vitte a második szabadedzést Mogyoródon

Nico Hülkenberg az első szabadedzést kihagyta, 17:00 óra előtt aztán visszakapta az autóját a rutinos …