2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Holló Balázs ellopta a show-t világklasszisaink elől

Hirdetés

Holló Balázs ellopta a show-t világklasszisaink elől

Szombat délelőtt megkezdődtek az úszóversenyek a Duna Arénában, a 19. FINA világbajnokságon, és mindjárt egy olyan számmal, amelynek magyar címvédője van, Hosszú Katinka személyében. A pályafutása nyolcadik vb-jén induló, 33 éves, háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok legenda – ahogy maga is nyilatkozta – már nem az az Iron lady, aki korábban egy évtizeden át volt, neki már nincsenek aranyérmes álmai, viszont kitűzött maga elé egy realisztikusabb célt: elérni a száz medáliát világversenyeken. Jelenleg 96-nál tart, itt Budapesten biztosan nem lesz meg a száz, talán majd augusztusban Rómában, az Európa-bajnokságon.

Hosszú a második előfutamba került a négyből, és amikor felállt a rajtkőre, úgy tűnt, a régi Katinkát látjuk: nem volt rajta súlyfelesleg, sőt olyan szálkás volt, mint fénykorában. Szóval elkezdtünk reménykedni, hátha…

A medencében már kevésbé volt rózsás a kép, eleinte a negyedik helyen tempózott, majd a gyorson megelőzte az olimpiai bajnok japán Ohasi Juit, de az amerikai Lea Hayesre és a holland Marrit Steenbergenre nem jelentett veszélyt, harmadikként csapott célba, összesítésben a tizenegyedik idővel (2:11,77 perc), ami öt és fél másodperccel gyengébb a saját világcsúcsánál (2:06,12 p), de hát azt még 2015-ben a kazanyi vb-n úszta, Iron Lady korában… Mindegy, az a fontos, hogy bekerült az esti középdöntőbe, akárcsak Sebestyén Dalma, aki a tizenötödik időt teljesítette (2:13,13 p). A Győri Úszó SE 25 éves versenyzője nem igazán volt elégedett a teljesítményével, nem így tervezte el fejben ezt az úszást, és mivel nem akarta kockáztatni az esti szereplését, visszalépett a közvetlenül utána következő 100 méter pillangó előfutamától. A 200 vegyesen mindössze ketten mentek be 2:10 alá, a két amerikai, Alex Walsh (2:09,41) és a már említett Hayes (2:09,81).

Hirdetés

„Ezt a világbajnokságot lépésről lépésre veszem, úgy látom, lesz még egy úszásom, bekerülök a középdöntőbe, ennek örülök, bár nem akarom elkiabálni”, nyilatkozta előfutama után Hosszú, amikor még nem tudta, hogy az ideje mire lesz elég. Az M4 Sport adásában Czene Attila, a hasonló férfiszám atlantai olimpiai bajnoka úgy számolta, kicsit túl szapora volt Katinka tempója, de egy nyolcnapos versenyen nem lehet végig csúcsformában úszni. 

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás előfutama előtt a vizes világbajnokságon a budapesti Duna Arénában 2022. június 18-án

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás előfutama előtt a vizes világbajnokságon a budapesti Duna Arénában 2022. június 18-án

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A 100 méter női pillangón és a 400 méter férfigyorson nem volt magyar érdekeltség, annál inkább 50 méter férfipillangón, ahol a világbajnoki cím egyik esélyese a győri Herkules, Szabó Szebasztián. A frankfurti születésű, a délvidéki Zentán nevelkedett 26 éves klasszis a szám Európa-bajnoki címvédője, és a Duna Arénában is nagy dobásra készül, ahogy azt az Indexnek is elmondta. 

Az országos csúcsot 22,90 másodperccel tartó Szabó 23,08-cal vezeti az idei világranglistát, illetve vezette eddig a pillanatig. A legerősebb a nyolcadik futamba került, remekül rajtolt, de a végén az olasz Thomas Ceccon 22,88 másodperces olasz országos csúccsal megelőzte, egyszersmind a világ idei legjobb idejét is elragadta Szabótól, aki 23,11-gyel második lett, ez évi legjobbjától mindössze 3 századdal elmaradva. Illetve a világ idei legjobbját már az ötödik futamban megúszta a Trinidad és Tobagó-i Dylan Carter 22,87-tel, a hatodikban az amerikai Michael Andrew 22,89-et ment, a hetedikben az úszófenomén amerikai Caeleb Dressel 22,88-at, szóval rettenetesen erős a mezőny. Szabó végül nyolcadikként ment tovább az elődöntőbe, nagyon kell csipkednie magát, lehet, hogy már a döntőhöz is országos csúcsra lesz szüksége. „Körülbelül ilyen, 23 másodperc körüli időt terveztem”, hangzott Szabó villámnyilatkozata.

A női 400 méter gyorson Késely Ajna és Fábián Bettina egyaránt a negyedik, legerősebb futamban úszott, többek között az amerikai Katie Ledeckyvel és 16 éves kanadai tinizsenivel, Summer McIntoshsal együtt. Az ötszörös olimpiai bajnok Ledecky kiemelkedett a mezőnyből, semmit sem bízott a véletlenre (3:59,79). Késely – a szám négy évvel ezelőtti Eb-ezüstérmese – hatodik lett a futamban (4:09,09), Fábián tizedik (4:14,06). Sajnos mindketten kiestek, egyikük sem került döntőbe, Késely a tizenkettedik, Fábián a huszonkettedik idővel simán búcsúzott. Késelytől ez bizony kellemetlen meglepetés.

Nehéz periódus van a hátam mögött, gyógyulási időszakon […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/06/18/hollo-balazs-ellopta-a-show-t-vilagklasszisaink-elol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A korábbi klasszis szerint egy gond van Fucsovics Mártonnal

A korábbi klasszis szerint egy gond van Fucsovics Mártonnal

Mats Wilander pályafutása során hét alkalommal hódított el Grand Slam-trófeát, 1988-ban a négy legnagyobb tornából …