2020. július 10., péntekMa Lukrécia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.07.10. Lukrécia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Hol tekerjek, hogy ne csapjon el egy autó?

Hirdetés

Hol tekerjek, hogy ne csapjon el egy autó?

A múlt héten a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott több tagja balesetet szenvedett kerékpáredzés közben. A biztonságosnak tekintett Margit-sziget gerincútján szorította le Liu Shaolin Sándorékat egy busz. Az ő balesetük is rámutatott arra, hogy Budapesten már alig akad olyan hely, ahol a sportcélú bringázást biztonságosan lehet gyakorolni. 

A közlekedési célú kerékpározás mellett a bringák sportcélú használata is egyre népszerűbb Budapesten, de ennek feltételei még a korábbiaknál is rosszabbak. A fővároson kívüli alacsony forgalmú utak elérése időigényes, egy amatőr nem nagyon tud arra időt szánni, hogy munka után csak azért utazzon órákat, hogy tekerhessen egyet. Mire kiér a városból, már jöhet is vissza. Gyerekeknek egyedül pedig szinte esélyük sincs, hogy hosszabb távokat zavartalanul tekerhessenek le.

Budapestnek pedig korábban voltak bevett bringás helyei a város közepén is, ahol különösebb kockázat nélkül lehetett gyűjteni a kilométereket. Az egyik ilyen a Puskás Ferenc Stadiont körbeölelő aszfaltozott út volt, amin gyakorlatilag nem volt autóforgalom. Az 1,2 kilométeres kört előszeretettel használták a Központi Sportiskola utánpótlás korú bringásai, de amatőrök is gyakran köröztek ott. Ennek a lehetőségnek az új stadion felépítése vetett véget, aszfalt helyet térkővel burkolták le a kört, ami már nem igazán alkalmas országútizásra. 

Hirdetés

Puskás Aréna

Puskás Aréna

Fotó: Huszti István

A Puskás Arénától nem messze, egészen tavalyig még a Városliget is alkalmas volt bringaedzésekre. A nagyjából 1,5 kilométeres, a Zichy Mihály út, a volt Közlekedési Múzeum-i szervizút, Asztana út, Olof Palme sétány által behatárolt, némi szintkülönbséget is tartalmazó körön is gyakran megfordultak utánpótlással foglalkozó klubok csoportjai, és lelkes amatőrök is rótták számolatlanul a köröket. A Zichy Mihály úton ugyan figyelni kellett a trolibuszra, és gyalogosok, loholó kutyák is betévedtek az útra, de így is elég biztonságos volt. A Városliget átépítésével viszont ennek a körnek is befellegzett, az Olof Palme sétány Stefánia úthoz közeli felénél elvágták a kört, oda térköves gyalogút került.  

A városban edző bringások között a Margit-sziget, körülbelül 2,5 kilométer hosszú gerincútja is elég népszerű, sokszor kisebb-nagyobb bolyok is összeállnak, de mint a korcsolyázók balesete is rámutatott, nem teljesen veszélytelen. A gerincútra csak néhány autó hajthat be, de a BKV buszjáratai használják, de ennél talán még nagyobb konfliktusforrást jelentenek a lassú bringóhintók és elektromos meghajtású kiskocsik, mopedek. Persze egy turisták által is közkedvelt területen egyáltalán nem meglepő a megjelenésük, a használóik is a biztonságosnak gondolt utakat keresik.  

Bringóhintó és kerékpáros a Margit-szigeten 2020. június 17-én

Bringóhintó és kerékpáros a Margit-szigeten 2020. június 17-én

Fotó: Huszti István / Index

Mégis akkor hová lehet menni tekerni?

Bár a forgalomtól nem teljesen elzárták, Budapesten is találni néhány olyan útvonalat, ahol hatékonyan és viszonylag nyugodtan lehet edzeni. A lista összeállításában a Magyar Kerékpárosklub segített.

 • – Citadella: valamikor versenyeket is rendeztek a szűk egy kilométeres körön, de a sok turista és az őket szállító buszok miatt ritkán ideális
  – A Budai hegyekben is van lehetőség körözni, de elég sok szintet kell megmászni. Például a Svábhegyi fogaskerekű állomásától indulva megcélozható a Jánoshegy, a hegyet a Jánoshegyi majd Tündérhegyi úton lehet megkerülni, a Mátyás király úton pedig vissza lehet érni a kiinduló ponthoz.
  – A Normafa a Kelenföldről vagy a Farkasrétről is megközelíthető. A Beregszászi út, Edvi Illés út, Konkoly-Thege Miklós úton át. 
  – A Hármashatár-hegy is népszerű bringás célpont, persze sok emelkedővel, a Szépvölgyi út még elég forgalmas, de a Fenyőgyöngyétől már jóval kevesebb az autó, néhány helyen viszont gyalogos turistákra is számítani kell, akik keresztezik az utat
  – A belvároshoz nincs közel, de aki síkon szeretne nyugodtan tekerni, annak megfelelő lehet a Dél-pesti Szennyvíztisztítót és a Soroksárt összekötő egyenes.
  – Diósdiaknak, érdieknek, a 11. és a 22. kerületben lakóknak Nagytétény-ipartelep is szóba jöhet hétvégénként és az esti órákban, szinte kihalt, új az útburkolat, a neve ellenére gyéren beépült, nincs tele gyárakkal, pár felüljáró is van emelkedőként
 • […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/bringa/2020/06/24/bringaedzes_budapesten_hol_margitsziget_baleset_gyorskorcsolyazok_liu_shaolin_ksi_varosliget_stadion/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ferenc pápa is imádkozik a balesetet szenvedett Alex Zanardiért

Ferenc pápa is imádkozik a balesetet szenvedett Alex Zanardiért

Ferenc pápa sokak példaképének nevezte a pénteken verseny közben teherautóval ütközve súlyos sérülést szenvedett Alex …