2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Hivatalosan is megkezdődött a vizes vb, de Hosszú Katinkát hiába várták

Hirdetés

Hivatalosan is megkezdődött a vizes vb, de Hosszú Katinkát hiába várták

Ha azt vesszük, hogy nem egészen négy hónapja ugrott be Budapest szükségrendezőként Fukuoka visszalépése nyomán, le a kalappal a szervezőbizottság előtt. Péntekre ugyanis minden készen állt a 19. FINA-világbajnokság megkezdéséhez, és nemcsak a Duna Arénában, hanem a vidéki pólóshelyszíneken is, amint azt csütörtökön Szegeden, a Tiszavirág Sportuszodában is tapasztalhattuk, ahol a magyar nők tartották a maguk sajtótájékoztatóját.

A budapesti sajtóeseményt stílszerűen vízen, a Stopper Úszóház nevű rendezvényhajón tartották, néhány száz méternyire a Duna Arénától. Az illusztris vezérkart, vagyis azt a grémiumot, amely várta az újságírók kérdéseit, a következők alkották: Huszain al-Muszallam FINA-elnök, Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a sportért is felelős honvédelmi miniszter, Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és Brent Nowicki, a FINA ügyvezető igazgatója. 

Öt év után újra itt vagyunk Budapesten – kezdte megnyitóját a valaha vadászpilótaként is jeleskedő kuvaiti FINA-elnök. – Elismerésem a magyar fővárosnak, amiért rekordrövid idő alatt elkészültek a munkálatokkal, a 19. FINA-világbajnokság rajtra kész. Még úgy is, hogy meg kellett küzdeni a Covid és az ukrajnai háború okozta nehézségekkel. Fantasztikus lehetőség ez a sportolóinknak a versenyzésre. Köszönet érte a magyar kormánynak és a Magyar Úszó Szövetségnek. Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy a nehézségek után a sport visszatért – Sport is back!

Hirdetés

Ezt követően látványos kisfilmmel népszerűsítették az eseményt, minden túlzás nélkül lenyűgöző volt a 90 másodperces videó, felvillantva a vb majdani hőseit és Magyarország természeti és építészeti szépségeit. Make History – szólt a kisfilm szlogenje, amely egyszersmind a világbajnokságé is. Elismerés a klip rendezőjének, Lehel Olivérnek!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azzal kezdte oxfordi angolsággal előadott mondandóját, hogy megköszönte a FINA sajtófőnökének azt, amire eddig nagyon kevés külföldi volt képes: nevének helyes kiejtését. (Mondjuk a miniszter angolságát sem a szél fújta ide, korábban londoni nagykövetként dolgozott…)

Wladár Sándor MÚSZ-elnök köszöntőjében felidézte, hogy február végén kockázatos döntést hoztak, amikor elvállalták a beugrást Fukuoka helyére. Sokan lehetetlen küldetésnek tartották a nem egészen négy hónapos felkészülést, de Wladárnak nem voltak kétségei, hiszen nem először vállalkozott a szövetség efféle bravúrra.

Olyan vállalkozás volt ez, amelyről tudtuk, hogy teljesíthető, és most, amikor itt ülünk a nyitó sajtóértekezleten, már tudjuk, hogy sikerült is teljesítenünk. Kiváló promóció ez a vb a magyar turizmusnak, legalább húsz szállodát tömtek meg a világbajnokságra érkező vendégek 190 országból. Ég a tüdő, zsibbad a láb, szikrázik a szem – festett érzékletes képet Wladár. – Olyan uszodában lesz a vb, amelynek fantasztikus erőtere van, itt győztesek születnek, ez a világ leggyorsabb uszodája, a vizes sportok Mekkája. Büszkén jelenthetem, hogy tudtuk tartani a büdzsét, a lelátó az öt évvel ezelőttivel szemben, amikor 12 000-en szurkoltak a magyar sikerekért, csak 5700 főt fogad be, de így is garantálható a remek hangulat.

Wladár megemlítette, hogy 2017 óta 26 felnőtt és 17 juniorvilágcsúcs született a Duna Arénában.

Ahogy az angoloknak rúgtunk kedden egy négyest Wolverhamptonban, úgy a négyessel, a négy magyar éremmel most is beérném – tréfálkozott Wladár, aki azt is hangsúlyozta, hogy politikamentes világbajnokságra készülnek.

Fürjes Balázs

Fürjes Balázs

Fotó: Peter Papajcsik / Index

Fürjes Balázs arról beszélt, hogy itt, Budapesten összeér a múlt és a jelen. Hiszen Magyarország első olimpiai aranyérmét az a Hajós Alfréd szerezte 1896-ban Athénban, aki néhány évtizeddel később – immár építészmérnökként – megtervezte a margitszigeti Nemzeti Sportuszodát, amely az ő nevét viseli, és ahol a vízilabdatorna mérkőzéseit rendezik. 

Ezt követően alkalmunk nyílt beszélgetni azokkal a világsztárokkal, akiket a rendezők meghívtak a megnyitó sajtóértekezletre, és akik között a meghívó szerint Hosszú Katinkának, a háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok magyar […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/fina_vizesvb_budapest/2022/06/17/vizes-vb-megnyito-hosszu-katinka-nelkul/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A korábbi klasszis szerint egy gond van Fucsovics Mártonnal

A korábbi klasszis szerint egy gond van Fucsovics Mártonnal

Mats Wilander pályafutása során hét alkalommal hódított el Grand Slam-trófeát, 1988-ban a négy legnagyobb tornából …