2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Hetven éve nem heverte ki a magyar futball a legnagyobb tragédiáját

Hirdetés

Hetven éve nem heverte ki a magyar futball a legnagyobb tragédiáját

Hetven éve, 1954. július 4-én szenvedett 3-2-es vereséget a svájci labdarúgó-világbajnokság Bernben rendezett döntőjében a toronymagas esélyes magyar Aranycsapat a Német Szövetségi Köztársaság válogatottjától. A magyar szurkolók sorstragédiaként élték meg a kudarcot, amely sokkolta az egész országot, emiatt robbant ki a Rákosi-rendszer első spontán tüntetése Budapesten.

Mind a mai napig nincs megnyugtató válasz arra a kérdésre, miképpen történhetett meg, hogy a magyar csapat, amely 1950 óta nem szenvedett vereséget nemzetközileg jegyzett mérkőzésen, a csoportmérkőzéseken pedig 8-3-ra győzte le az NSZK-t, hogyan maradhatott alul a döntőben.

Ráadásul úgy, hogy Puskás és Czibor góljaival a 9. percben már 2-0-ra vezetett, bár a németek tíz perccel később már egyenlítettek, a győztes gólt pedig a második félidő 39. percében Helmut Rahn szerezte. Puskás ugyan még szerzett egy találatot, azonban azt a walesi partjelző lesállás miatt érvénytelenített, pedig ha lett volna videóbíró, megadták volna a gólt.

Hirdetés

A 2014. június 13-án elhunyt Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa húsz esztendeje, a vb-döntő ötvenedik évfordulóján így emlékezett:

Még most sem tudok megbékélni a történtekkel. Óriási csalódás volt, nemcsak a csapat, hanem minden magyar, 15 millió hazánkfia számára. A közvélemény szinte megkövetelte, elvárta tőlünk az aranyérmet, hiszen hosszú évek óta nem kaptunk ki senkitől, győzelmet győzelemre halmoztunk.

Grosics elmondta, hogy a vereség magyarázatául számos dologra lehetne hivatkozni: a csapat az uruguayiak ellen hosszabbításban megnyert elődöntő után lekéste a vonatot, s csak későn, taxikkal jutott a szállodába; a döntő előtti éjszaka szállásuk mellett népünnepélyt rendeztek és a hangos zene miatt szinte semmit sem tudtak aludni; a németek a csoportmeccshez képest öt új játékossal álltak ki; az angol játékvezető a meccs végén nem adta meg Puskás teljesen szabályos gólját; őt magát a mindent eldöntő német találat előtt Rahn lerántotta.

Szegeden, a Tisza partján a Korányi fasor és a Somogyi utca találkozásánál áll A dicsőséges aranycsapat emlékére című 2003-ban készített szobor

Szegeden, a Tisza partján a Korányi fasor és a Somogyi utca találkozásánál áll A dicsőséges aranycsapat emlékére című 2003-ban készített szobor

Fotó: Lehotka László / MTI

Utólag könnyű okosnak lenni

Puskás sérüléséből nem teljesen felépülve futott ki a gyepre, Sebes Gusztáv szövetségi kapitány a döntő előtt felforgatta az együttest, a szakadó esőben a németek már stoplis Adidas-cipőben játszottak, az pedig csak nemrég derült ki, hogy az ellenfél több játékosa metamfetamin nevű serkentőszert kapott. Emiatt petíció is indult 2021-ben, hogy <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/07/04/labdarugas-evfordulo-magyarorszag-vb-donto/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Leclerc balesete után Norris vitte a második szabadedzést Mogyoródon

Nico Hülkenberg az első szabadedzést kihagyta, 17:00 óra előtt aztán visszakapta az autóját a rutinos …