2020. augusztus 4., keddMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Halott mestere fotóját vitte tiszteletkörre Pars Krisztián

Halott mestere fotóját vitte tiszteletkörre Pars Krisztián

A szombathelyi kalapácsvető műhely a 2012-es londoni olimpián ért a csúcsra, már nem az alapító, Németh Pállal, hanem a fiával, Németh Zsolttal. És persze Pars Krisztiánnal, aki előbb megnyerte a selejtezőt, majd egyedüliként ő volt képes arra, hogy 2 métert javuljon a döntőre. 

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

1997 szeptemberében lépett be először a szombathelyi Dobó SE pályájára az akkor 15 éves Pars Krisztián. Az iskolában kipróbált mindenfélét, ami az atlétikához köthető: a 4×100-as futóváltónak befejező embere volt, de a kislabdahajítás és a súlyok távolra dobása volt már akkor is inkább a profilja. Restás Csilla tanárnő ajánlotta a szüleinek a sportot, és mivel a Pars család szentgotthárdi, kézenfekvő volt, hogy a szintén a városból származó kalapácsvető Gécsek Tibort keresik meg, aki el is vitte edzőjéhez, Németh Pálhoz. 

Németh 1956-ban külföldön tervezte a jövőjét, majd amnesztiát kapott és hazajött. Maga is próbálkozott a kalapácsvetéssel a 60-as években, de inkább nevelőként ismerte meg az ország a nevét. Németh filozófiája az volt, hogy az emberi bunkóság végtelen, ezért a tanulás fontosságát mindig kiemelte versenyzői előtt. Tanítványai már ott voltak a szöuli olimpián, de első nagy edzői sikere Gécsek nevéhez fűződik, aki 1998-ban a hazai rendezésű Európa-bajnokságon aranyérmes lett az olimpiai bajnok Kiss Balázs előtt.

Meseszerű volt Németh és Pars találkozása, mert ahogy meglátta, rámutatott, hogy belőle olimpiai bajnok lesz.

„Nem utólagos legendagyártás ez, hanem valóban így történt. Mondhatta volna nekem is apu, hogy majd én leszek az, de nem akart hízelegni, tényleg azt gondolta, hogy majd Krisztián jut a csúcsra” – mondta Németh Zsolt 2012-es olimpián, amikor Pars már az aranyéremmel a nyakában fotózkodott. Németh Zsolt maga is járt olimpián, Atlantában és Sydney-ben, 1999-ben vb-ezüstérmes lett.

Pars Krisztián a 2012-es londoni olimpián dob augusztus 5-én

Pars Krisztián a 2012-es londoni olimpián dob augusztus 5-én

Fotó: Huszti István / Index

Németh 2009-ben, édesapja halála után vette át a szakmai irányítást. A kis dobóműhely léte, ha nem is forgott veszélyben, de minden tudására szükség volt, hogy egyben tartsa, később pedig felvirágoztassa.

A tinédzser Pars mindent félretett nagy álmáért, reggel ötkor indult el otthonról, és este nyolc után ért haza. Körmendre járt iskolába, asztalos lett, onnan Szombathelyre edzeni, és nagyon örült, amikor nem késtek a vonatok, mert akkor nem kellett a leszúrástól tartania. Első hazai versenyét nagyon korán megnyerte, 4 kilós kalapáccsal 40 méter fölé jutott. 1999-ben nyerte első nemzetközi versenyét, a lengyelországi Bydgoszczban ifjúsági világbajnok lett, ahová 2003-ban is igen kellemes emlékek kötötték, mert az U23-as Európa-bajnokságon is a legjobb lett. Azt a kalapácsot vitte magával, amelyikkel Gécsek Eb-győztes lett öt évvel korábban.

Pars már kijutott a 2004-es olimpiára, de akkor még nem rá figyeltünk, hanem Annus Adriánra. Annus néhány napig örülhetett az aranyérmének, később kizárták, mert nem adott utólagosan doppingmintát. A fehérorosz Tyihon is erre a sorsra jutott, így Pars hatodikból negyedik lett. A 2008-as pekingi olimpia előtt már elmaradhatatlan tagja a nagy versenyek döntőinek, nem lett volna meglepetés az éremszerzése, de végül a szlovén Primoz Kozmus és két fehérorosz mögött lett a negyedik. Nem tudta úgy berántani a dobását, emiatt panaszkodott a verseny után. A két fehérorosz kizárása napirenden volt, végül meg tudták menteni őket, bár itthon megkapta az ezüstérmesnek járó jutalmat.

2009-ben a szlovén Kozmust már legyőzte, ami nem volt meglepetés, mert mindegyik versenyét megnyerte abban az évben, a berlini világbajnokságon viszont nem jutott neki érem. 2010-től viszont megtette a következő lépést is, már rendre ott állt a dobogón. 2010-ben Eb-bronz, egy év múlva vb-ezüst, a 2012-es olimpia előtt pedig Helsinkiben még rendeztek egy Európa-bajnokságot, ahol több mint két métert vert az orosz Zagornijra. A lengyelek olimpiai bajnokára, Ziolkowskira még többet. Már csak át kellett menteni a formáját az olimpiára, és odafigyelni a kisebb sérüléseire, nehogy nagyobb baj legyen belőlük.

A londoni olimpia selejtezőben egyedül Pars jutott 79 méter fölé (79,37), ezzel az első helyen került a tizenkettes döntőbe, ahol mindenki ott volt, aki számított. A 2004-es olimpiai bajnok japán Murofusi Kodzsi, akinek temesvári az édesanyja, és aki már hetekkel korábban megérkezett az olimpia helyszínére, hogy tökéletesen akklimatizálódni tudjon. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/alapvonal/2020/07/10/pars_krisztian_kalapacsvetes_london_2012_aranyerem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A térkép mögött – Malonyai Péter publicisztikája

  Enyhén szólva is érdekes összeállítást tett közzé felkészült kollégám, Izsányi Szabolcs online felületünkön. Futballtérkép …