2021. február 27., szombatMa Ákos, Bátor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.27. Ákos, Bátor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Halálra ítélték, 37 évig ült ártatlanul – a bajnok segített neki

Hirdetés

Halálra ítélték, 37 évig ült ártatlanul – a bajnok segített neki

ÉVTIZEDEKIG ÜLT EGY BŰNÉRT, AMIT NEM KÖVETETT EL

Történetét a liga hivatalos oldala ismertette nem sokkal a finálét megelőzően, kezdve azzal, hogy az 56 éves DuBoise tavaly november 23-án, a floridai együttes meghívott vendégeként látogathatott el a Buccaneers Rams elleni mérkőzésére, amelyre a koronavírus-járvány miatti intézkedések nyomán csupán 15 730-an mehettek ki.

Robert DuBoise (k) testvérével, Harriett-tel (balra) és Susan Friedman ügyvéddel, szabadulása után

Robert DuBoise (k) testvérével, Harriett-tel (balra) és Susan Friedman ügyvéddel, szabadulása után

Fotó: Casey Brooke Lawson / The Innocence Project

A 37 évig börtönben ülő DuBoise esete (lentebb részletezzük!) annyira megérintette az együttes két támadófalemberét, Ali Marpetet és Alex Cappát, hogy augusztusi szabadulása után Zoom-beszélgetést kezdeményeztek vele, amihez csatlakozott még az irányító „testőre”, a Tom Brady vakoldalát védő Donovan Smith is, aki régi barátként üdvözölte őt a találkozót megelőzően.

Hirdetés

Ott állt, nem hiszem, hogy felismert vagy tudta volna elsőre, ki vagyok, amíg rá nem kiáltottam, hogy »Hé, Robert, mizu?«. Aztán láttad, hogy mosolyog

– idézte fel Smith a novemberi találkozást az nfl.com-nak. 

A hétfő esti rangadó nem volt kifejezetten sikeres a Buccaneers szempontjából, az idényt nagy reményekkel váró gárda épp egy hullámvölgy közepén tartott, 27–24-re kikapott, 7–4-re romlott a mérlege, majd a hétvégén a címvédő Kansas City is nyert Floridában – hogy aztán később már senki se tudja megverni a Tampa Bayt ebben a kiírásban. 

A vereség ellenére DuBoise egy pillanatig sem volt mérges, hiszen az életében ennél sokkal súlyosabb traumákkal kellett megküzdenie, miután tinédzserként egy gyilkosság miatt tévesen ítélték el, és ült 37 évet ártatlanul, gyilkosokkal összezárva, miközben évtizedekig nem foglalkoztak vele, hiába könyörgött, hogy ártatlanságára fény derüljön. 

A CSAPAT SEGÍTENI AKARTA AZ ÚJRAINDULÁSÁT

Miután a csapat játékosai megismerték a történetét, felvették vele a kapcsolatot, hogy új élete során a lehető legtöbb támogatást kaphassa.

A beszélgetés során a legsokkolóbb az volt, milyen nagyra értékeli a dolgokat. Úgy gondolom, hogy maximálisan érthető lett volna, ha teljesen pipa lenne a vele történtek miatt, és a legmeglepőbb számomra az volt, hogy ehelyett ő csak rendkívül hálás volt a szabadságáért

– mondta ezt már Ali Marpet.

A főszereplő számára már az is szívmelengető volt, hogy egy profi amerikaifutball-csapat foglalkozik vele.

Próbáltam minden kérdésükre a legjobb tudásom szerint felelni. Megérintett, mennyire törődnek velem azután, hogy elolvasták a történetemet

– így DuBoise a mintegy félórás Zoom-beszélgetésre utalva.

Amikor augusztus végén szabadon bocsátották, rabtársai üdvrivalgással búcsúztatták az elítéltet, aki ezt követően ügyvédjével, Susan Friedmannel egy drogériába látogatott, ahol azon kapta magát, hogy egy ideje már a polcokat bámulja, mert megijeszti az elképesztően sok lehetőség – hogy milyen fogkefét válasszon. Első szabad estéjét a csillagok nézésével töltötte, mert már megszokta, hogy a börtönben nem aludta végig az éjszakákat.

Ali Marpet

Ali Marpet

Fotó: Mike Ehrmann / Getty Images Hungary

AZ EZERMESTER – NAGY LÖKÉS AZ ÚJRAKEZDÉSHEZ

Napjait azzal töltötte, hogy állást találjon magának. A börtönben elsajátított ezermesteri képességeit igyekezett hasznosítani, néhány héttel a szabadulását követően egy órát vezetett Tampából Haines Citybe, hogy segítsen egy nőnek, akinek gondjai akadtak a melegvíz-ellátással a lakásában. Ha már ott volt, megszerelte a többi problémás eszközt is.

Ehhez persze nem ártott a Buccaneers felajánlása sem:

25 ezer dollárral segítették, hogy meg tudja venni az autóját,

egy pickupot, amivel ezt követően bárhová elmehet, ahol a szakértelmére szükség van.

Enélkül semmit nem tudnék csinálni. Nem tudnék munkába járni, nem lennének meg a szükséges eszközeim. Most már minden megvan, és el tudok menni bárhová.

Az idényt bokatörése miatt sérültlistán befejező Cappa örül, hogy valamivel hozzá tudtak járulni, hogy DuBoise újrakezdhesse az életét. 

Nem sok mindent tudsz mondani egy srácnak, akivel ilyen rosszul bántak. Olyan keveset tehetünk érte, úgyhogy jó érzés volt legalább valamit adni, amivel sikerül elindulnia.

Alex Cappa

Alex Cappa

Fotó: Rey Del Rio / Getty Images Hungary

Ő IS SEGÍTENI AKAR AZ EMBEREKEN – ÉS INSPIRÁLJA IS ŐKET

DuBoise nem vesz semmi kedvességet garantáltnak, és ahelyett, hogy keserűség lenne benne, amiért ennyi időt kellett a rácsok mögött töltenie, inkább próbálja kivenni a maga részét abból, hogy a világot jobb hellyé tegye.

Mindennap hajnali 4 óra körül kel, a reggeli kávé mellett megnézi a friss híreket, ételt csomagol a hajléktalanoknak – müzliszeleteket, palackozott vizet és kézzel is kinyitható konzerveket pakol össze.

Ez a fajta empátia teszi őt különlegessé. A szabadulási ügyében őt képviselő iroda korábbi jogi asszisztensét, Maxson Gallót édességgel lepte meg születésnapja alkalmából, mert emlékezett a dátumra, Friedman pedig arról mesélt, hogy őt kérdezgette, hogyan érzi magát, és neki kellett jeleznie DuBoise-nak, hogy valójában az ő érzései a fontosak ebben az időszakban.

Robert ugyanaz az ember, mint aki bebörtönözve volt. Jószívű, figyelmes, törődik a társaival. Mindig, amikor beszéltem vele és érdeklődtem, miket csinál majd másnap, azt mondta, hogy épp valamelyik szomszéd házában segít szerelni valamit, mindig segíteni akar az embereknek. Ilyen volt már akkor is.

DuBoise sohasem hagyta, hogy sanyarú helyzete megtörje, az emberek pedig a világ számos pontjáról küldtek neki bátorító leveleket, sőt még különböző eszközöket is, miután megismerték a történetét.

Manapság az országunk és a világunk a koronavírus-járvánnyal küzd, mindenki próbál a saját nehézségeivel boldogulni mindennap. Keresik az olyan történeteket, amelyek arra inspirálják őket, hogy kitartsanak. Robert élő példája a kitartásnak, miután az egyik leginkább emberpróbáló és fájdalmas esemény történt meg vele, hogy tévesen ítélték el és börtönözték be. És közel negyven éven át küzdött nap mint nap. Az embereket ez inspirálja.

Gallo szavai valóban mindennél erősebben csengenek ezekben az időkben, elég csak a nemrégiben bemutatott Oksana Masters-történetre gondolni, amely mindenkiből hasonlóan pozitív érzéseket váltott ki, és egy emberként hódolt kitartása előtt az internet. 

A JÁTÉKOSOK IZGATOTTAN VÁRTÁK A BESZÉLGETÉST, MAJD SZÓ NÉLKÜL MARADTAK

Marpet néhány héttel korábban a Tampa Bay Timesban olvasott az esetről, ezt követően szervezte meg a Zoom-beszélgetést DuBoise-zal, amire november 18-án került sor, és ahogy közeledett a dátum, egyre nagyobb lett a nyüzsgés a játékosok körében. Az magától értetődőnek tűnt, hogy próbáljanak kapcsolatba lépni vele, az már nehezebb diónak, hogy mégis mit kérdezzenek attól az embertől, akinek az életéből egy óriási darabot kiszakítottak. Amikor meglátták a képernyőn, az idegesség fokozódott.

Azt hittem, sok mindent mondanánk, de valójában mind kissé szótlanok lettünk. Rendkívül inspiráló volt vele beszélni, meg sem lehetett volna mondani róla, milyen rosszul bántak vele, olyan pozitív volt a kisugárzása

– […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/amerikaifutball/2021/02/16/halalra-iteltek-37-evig-ult-artatlanul—a-bajnok-segitett-neki/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tóth Zita és Úry Bálint a lejtők királya

Tóth Zita és Úry Bálint a lejtők királya

Az időjárási viszonyokhoz képest jól tartotta magát a pálya, a tavaszias meleg ellenére is kemény …