2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Halálos balesetet szenvedett az egyik legszerethetőbb NBA-legenda

Hirdetés

Halálos balesetet szenvedett az egyik legszerethetőbb NBA-legenda

„A magasság nem tanítható” – fogalmazta meg a lényeget évtizedekkel ezelőtt a Boston Celtics és az egyetemes kosárlabdasport egyik legnagyobb alakja, Red Auerbach. Valóban, aki méretbeli előnyökkel indul ebben a sportágban, az később talán könnyebben boldogulhat és magasabbra juthat, már ha szorult bele némi tehetség és hajlandó keményen dolgozni a céljaiért. Ja, és egy kis játékintelligencia sem árthat.

Mark Eatonnek a tehetségen kívül minden adott volt: végzős gimnazistaként 211 centis magassággal büszkélkedhetett, volt sütnivalója és a szorgalmára sem lehetett panasz. Őt mégsem érdekelte a kosárlabda, inkább a középiskolai vízilabda-csapat kapuja vonzotta, valamint a sulis zenekar.

De persze addig pesztrálták, amíg végül csatlakozott a kosarasokhoz, köztük viszont nem sok sót evett meg, inkább csak a padot melegítette.

Hirdetés

A magassága ugyan megvolt, az izomzata viszont egyáltalán nem.

Tudta jól, hogy esélye sincs arra, hogy sportösztöndíjat kapjon bármelyik egyetemtől, úgyhogy amikor 1975-ben leérettségizett, választott magának egy szakmát, és autószerelőnek állt. Nem is keresett rosszul, mai értéken számolva körülbelül évi 100 000 dollár (kb 28,5 millió forint) volt a fizetése.

A szerviznek, amely alkalmazta, volt egy állandó kliense, bizonyos Tom Lubin, aki a kaliforniai Cypress College-on tanított, valamint a kosárlabda-csapat segédedzőjeként is dolgozott. A professzor két hónapon keresztül szinte minden nap meglátogatta Eatont, hogy adjon neki egy órát, ami alatt meggyőzné a kosaras karrierjének folytatásáról. Eaton azonban hallani sem akart erről.

Bizonyos szintig megszoktam, hogy az emberek állandóan megjegyzéseket tettek rám a magasságom miatt. De azt sosem tudtam elviselni, amikor meg akarták mondani, hogy mit kellene kezdenem az életemmel

– vallott a korai időszakról a center egy 1989-es interjúban.

Aztán végül beadta a derekát, Lubin pedig elkezdte megtanítani az alapmozgásokra. Addig csak azért játszott, mert magas, ekkor viszont a kosárlabda technikai elemeivel is megismerkedhetett. 1978-ban, 21 évesen fogta a 218 centijét, valamint a 100 kilóját, és beiratkozott a Cypressre. Az intézmény kosárprogramja nem tartozott a legnevesebbek közé, az NBA-ben szereplő Phoenix Suns mégis felfigyelt rá, és az 1979-es játékosbörzén az ötödik körben lefoglalta a játékjogát. Eaton azonban maradt a főiskolán, amellyel második évében megnyerte a kaliforniai állami bajnokságot.

Ezután átnyergelt a jóval nívósabb UCLA egyetemre, ahol előtte olyan klasszis centerek pallérozódtak, mint Kareem Abdul-Jabbar (akkor még Lew Alcindor néven) vagy Bill Walton.

Egy másik ikon, Wilt Chamberlain vette szárnyai alá, aki rögtön felnyitotta a szemét:

Csak akkor maradhatsz életben a pályán, ha úgy tekintesz magadra, mint a védelem utolsó bástyája.

Eaton onnantól kezdve tudta, hogy csak egy feladata van: meg kell védeni a saját gyűrűjét. Megértette a feladatát, és soha nem akart többet tenni, vagy többnek látszani, mint ami valójában.

Ennek ellenére a UCLA-n is csak perceket kapott, de még így is szemet vetett rá a Utah Jazz. A Suns elvesztette a játékjogát, miután nem kötöttek vele szerződést, azaz megint szabaddá vált, a mormonok pedig láttak benne fantáziát és 1982-ben a 4. kör 72. pozíciójában ledraftolták. Ők pedig nem akarták ugyanazt a hibát elkövetni, mint a Phoenix, ezért azonnal elé toltak egy ötéves szerződést, amelynek első három éve garantált volt.

Gyorsan fel kellett magára szednie egy kis izmot, ráadásul még nőtt is, végül 224 centiméternél állt meg, amihez majdnem 230 centis karfesztáv és 125 kilogramm társult. Olyan volt, mint egy terebélyes fa, amit a palánk alá ültettek el, legalábbis így jellemezte őt a Seattle SuperSonics egykori játékosa, Xavier McDaniel.

Mint azelőtt szinte mindig, úgy itt is a padra szorult eleinte. Aztán felszabadult a centerposzt, miután a Jazznek el kellett cserélnie Danny Schayest, amit ő örökölt meg, onnantól pedig a következő 10 évben gyakorlatilag kirobbanthatatlan volt a kezdő ötösből.

Második szezonjában már ő volt az NBA blokk-királya, a harmadikban pedig bődületes rekordot állított fel: 456 blokkot jegyzett, meccsenként 5,56-ot, mindkettő olyan érték, aminek azóta még csak a közelébe sem értek, és valószínűleg nem is fognak.

Nem csoda, hogy megválasztották az Év védőjének. Mindez hét évvel azután történt, hogy a sportolói karrierről totálisan lemondva autót szerelt egy műhelyben.

Szó szerint megkerülhetetlen és átdobhatatlan volt, pedig a súlypontemelkedése jócskán elmaradt az átlagtól. De mindig jókor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/kosarlabda/2021/06/02/utah-jazz-mark-eaton-nba-halalos-kerekparbaleset-portre/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Házon belüli balhé árnyékolja a francia készülést

Házon belüli balhé árnyékolja a francia készülést

A történtek múlt hét keddig, a francia válogatott utolsó felkészülési mérkőzéséig nyúlnak vissza. A Bulgária …