2021. január 20., szerdaMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Háború és béke, no meg futball a fronton

Hirdetés

Háború és béke, no meg futball a fronton

Úgy gondolom, sokan szeretnék, hogy kiderüljön, hogy ez egy komoly futballmérkőzés volt, de a jelenlegi álláspont még mindig az, hogy bár valóban játszottak a felek, nem szabályos pályán, a körülmények pedig nem a megszokottak voltak. Nem egy klasszikus találkozó volt, ahogy több filmben is lehetett látni, hanem itt valóban két, egymással csatát vívó ország katonái találkoztak a franciaországi Armentieres környékén

– mondja Dénes Tamás futballtörténész.

Rengeteg sztori látott már napvilágot a szóban forgó szívet melengető mérkőzésről, az idő pedig folyamatosan megszépíti a történetet.

1914. december 25-én volt a találkozó. A legtöbb beszámoló szerint az angolok látták, hogy közelednek hozzájuk a németek, de békés szándékkal, hiszen nem akartak karácsony napján harcolni. A németek sört is hoztak, az angolok ezt elfogadták. Magát a futballmeccset a senki földjén játszották le.

Hirdetés

1914 nyarán sok naiv fiatal indult lelkesen a háborúba, hogy néhány hónap múlva hősként térjen vissza. Karácsonykor, hidegben és fagyban, távol az otthon melegétől a labdarúgás jelentette az egyik utat az ideiglenes feledéshez és boldogsághoz.

Közkatonák és tisztek is labdába rúgtak. A kapukat sapkákkal jelölték ki. Hogy honnan kerítettek egy rossz bőrlabdát, teljesen homályos, erre nincs magyarázat. Fontos, hogy nem kétszer 11 résztvevővel, hanem többen játszottak, aki éppen arra járt, beállt. Volt, hogy ötvenen is voltak egy csapatban, körülbelül harminc percet futballoztak, a gólokat nem számolták, így az eredmény nem ismert.

A meccs a mai napig aktívan él a futballt szerető britek emlékezetében.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2020/12/25/haboru_es_beke_no_es_futball_a_fronton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Leverkusen nyerte a Dortmund elleni rangadót

A mozgalmas találkozón a Leverkusen a 14. percben szerzett vezetést Moussa Diaby révén, a Dortmund …