2020. augusztus 5., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.05. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Ha nincs a járvány, sosem jutnak ilyen magasra

Ha nincs a járvány, sosem jutnak ilyen magasra

Furcsa helyzet állt elő a koronavírus-járvány miatt az angol harmadosztályú bajnokságban, a League One-ban. Alaphelyzetben az első kettő jut fel a másodosztályba, a 3-6. helyezettek play-off-rendszerben küzdenek meg az utolsó feljutó helyért. A Coventry City és a Rotherham feljutását nem veszélyeztette a járvány, ők szerezték a legtöbb pontot, gond nélkül vívták ki a Championship-szereplést.

Mögöttük viszont teljesen megkavarodott a mezőny: a Wycombe Wanderers úgy lett harmadik, hogy rosszabb gólkülönbséggel ugyanannyi pontot gyűjtött, mint a 7. Peterborough és a 8. Sunderland.

Sőt, még az egy ponttal többet gyűjtő Oxford United-Portsmouth-Fleetwood hármast is megelőzték a tabellán.

133 év után először a Championshipben

A Premier League-hez hasonló a League One-t is felfüggesztették március elején a vírus terjedése miatt, majd az Angol Labdarúgó Liga úgy döntött, hogy nem fejezik be a félbeszakadt bajnokságot. A kavarodást az okozta, hogy a bajnokság lezárásakor bizonyos csapatok kevesebb meccset játszottak le, igazságtalan lett volna az addig megszerzett pontok alapján végeredményt hirdetni. (A francia és a holland szövetség nem vacakolt ennyit, nem egyenlő meccsszámmal is lezárta a bajnokságot.) Megoldásként azt találta ki a liga, hogy a lejátszott meccsek/megszerzett pontok aránya alapján döntik el a végső sorrendet.

Ebben az összevetésben pedig nagyon jól teljesített a Wycombe, annyira, hogy a nyolcadik helyről egészen a harmadikig repült előre. 

Az unortodox pontszámítási módszer legnagyobb vesztese a Peterborough lett, mert a play-offot jelentő hatodik helyről a hetedikre esett vissza. 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Wycombe nem ajándékba kapta a feljutás esélyét: rendkívül szoros volt az idei bajnokság, a harmadik Oxford és a nyolcadik Wycombe között mindössze egyetlen pont volt a különbség, ráadásul a Wycombe az előtte álló csapatoknál minimum egy meccsel kevesebbet játszott. Tehát simán megelőzhettek volna párat közülük, ha pótolják az elhalasztott mérkőzéseket. A logika fordítva is működik: a hátralévő tíz meccsen akár le is szakadhattak volna az élmezőnytől.

A Wycombe Wanderers ünnepel miután megnyerte a League One döntőt az Oxford United ellen a Wembley Stadionban, 2020. július 13-án, Londonban

A Wycombe Wanderers ünnepel miután megnyerte a League One döntőt az Oxford United ellen a Wembley Stadionban, 2020. július 13-án, Londonban

Fotó: Catherine Ivill / Getty Images Hungary

Másrészt a feljutáshoz még meg kellett nyerniük a több fordulós play-offot. Az első körben a Fleetwoodot ütötték ki 6-3-as összesítéssel, a Wembley-ben rendezett döntőben pedig az Oxford Unitedet győzték le 2-1-re. A rájátszás megnyerésével történelmi sikert értek el a Wycombe focistái: az 1887-ben alapított klub először jutott fel a másodosztályú bajnokságba. 

 Visszakapták a sorstól, amit 25 éve elvett tőlük

A Wycombe-szurkolókat valószínűleg az sem érdekli, ha ellenfeleik igazságtalannak tartják a bajnokság lezárását, úgy vannak vele, hogy visszakapták a sorstól, amit 25 éve elvett tőlük. A bunteto.com cikke szerint 1995-ben esélyük lett volna a feljutásra, hatodik helyen végeztek a bajnokságban, de mivel abban az évben csökkentették a Premier League létszámát (22-ről 20 csapatra), ezért eggyel kevesebb csapat juthatott fel a League One-ból. 

Erre a pillanatra vártam hetek óta. Mióta bejelentették a play-off időpontját, ezt tartotta bennünk a lelket, hogy végig tudjuk csinálni a járványt

– lelkendezett a BBC-nek a Wycombe egyik szurkolója a sorsdöntő meccs másnapján. A focicsapat is megsínylette a járványt. Több mint egymillió fontot veszített a klub a bajnokság leállásával, kényszerszabadságra kellett küldeniük több dolgozójukat, egyik legjobb játékosukat is elengedték, mert nem tudták fizetni a bérét. 

Az angliai viszonylatban is kiscsapatnak számító Wycombe-tól már a bennmaradás kivívása is szép teljesítmény lett volna, a feljutás ehhez képest maga a csoda. Tavaly újoncként három ponttal végeztek a kieső zóna felett, mindenki arra számított, hogy idén végül visszacsúsznak a negyedik osztályba. A felkészülésnek kilenc szerződtetett focistának vágtak neki, a Barnet elleni júliusi edzőmeccsen 13 próbajátékon lévő focista lépett pályára

A Wycombe-nak nincs olyan  múltja, mint például a Leeds Unitednek vagy a Sunderlandnek, évtizedekig a 3. és a 4. liga között ingáztak, 2014-ben majdnem a negyedik ligából is kiestek, csupán jobb gólkülönbségüknek köszönhetően maradhattak a League Two-ban. Legnagyobb eredményük az volt, amikor 2001-ben bejutottak az FA-kupa elődöntőjébe, ahol a későbbi győztes Liverpooltól kaptak ki 2-1-re. 2017-ben közel álltak egy újabb bravúrhoz, az FA-kupa negyedik fordulójában majdnem kiejtették a Tottenham Hotspurt. Két góllal is vezettek a gólzáporos meccsen, de Dele Alli a 89. percben 3-3-ra hozta a meccset, majd a hosszabbítás hetedik percében Szon Hung Min belőtte a Tottenham győztes gólját.

A Wycombe Wanderers stadionja Buckinghamshire megyében

A Wycombe Wanderers stadionja Buckinghamshire megyében

Fotó: Steve Parsons – PA Images / Getty Images Hungary

Hogy mennyire kilógnak majd a Championshipből, ahol olyan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2020/07/27/championship-play_off-wycombe_wanderers-league_one-feljutas-adebayo_akinfenwa-oxford_united/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Koronavírusos a Kisvárda FC egyik játékosa

Koronavírusos a Kisvárda FC egyik játékosa

A Kisvárda FC egyik labdarúgójának koronavírusos megbetegedése miatt elmarad a csapat Újpest FC elleni, szerdára …