2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Ha így folytatja, milliárdokat bukhat el Amerika legújabb kamugengsztere

Hirdetés

Ha így folytatja, milliárdokat bukhat el Amerika legújabb kamugengsztere

A jelenlegi NBA viszonylag sok sebből vérzik. Igazi kosárlabdát már csak nyomokban tartalmaz, a játékvezetés egyre értékelhetlenebb, a load management visszatért, a játékosoknak pedig már akkorára nőtt a hatalmuk, hogy okkal érezhetik azt, hogy bármit megtehetnek és övék a világ. Ehhez persze kell egy olyan komisszár is, mint Adam Silver, aki az összes amerikai major ligát tekintve minden idők legjátékospártibb vezetője. Ezzel önmagában talán nem is lenne sok baj, hiszen kosárlabdázók nélkül nincs NBA, ők a főszereplők, akik a show-t csinálják, miattuk nézik az emberek a meccseket, ők generálják a bevételt is. Igen ám, de mostanra eljutottunk oda, hogy a játékosokkal olyan messzire szaladt el az a bizonyos ló, hogy sürgősen megálljt kell parancsolni a tendenciának, még mielőtt a tehetséges fiatalok saját ostobaságuk miatt elkezdik kidobálni az ablakon saját karrierjüket.

Nem az az állítás, hogy régen ilyenekre nem volt példa, sőt. Az 1970-es és 1980-as években rendszeresen előfordult verekedés a pályán, és drogbotrány is volt szép számmal, aztán érkezett Allen Iverson, aki meghonosította az utcai kultúrát az NBA-ben. Továbbá ott volt Gilbert Arenas és Javaris Crittenton öltözőbe szorított fegyverkezési háborúja (utóbbi egyébként emberölés miatt jelenleg 23 éves börtönbüntetését tölti).

A gengszterkedés sosem állt távol az NBA világától, de a ligának az elmúlt időszakban legalább azt sikerült elérnie, hogy az NFL átvegye a cseppet sem megtisztelő „legbalhésabb liga” titulust. Nem véletlenül terjedt el a mondás az amerikaifutball világában, hogy „az ember onnan tudja, hogy offszezon van az NFL-ben, hogy elszaporodnak a letartóztatási hírek”.

Ja Morant március elején úgy gondolta, hogy behajít egy sziklát a pocsolyába, és ráhív egy nagyobbat az NFL-es kollégák tavaszi-nyári botrányaira azzal, hogy egy elvesztett idegenbeli rangadó után az általa elindított élő videóban megvillant egy pisztolyt, vagy egy annak látszó tárgyat.

Hirdetés

A Memphis Grizzlies kivételes képességekkel megáldott irányítója az egész NBA egyik legfényesebb üstököse – lehetne, ha nem szeretne olyan szerepkörben tetszelegni, amely egyrészt iszonyatosan káros és ostoba, másrészt még csak nem is önazonos. És most szó nincs arról, hogy Arenas, Crittenton és a többiek agyatlansága fölött szemet kell vagy kellett volna hunyni, de Morant egyszerűen szintet lépett hülyeségben.

Ráadásul ez nem a múlt héten kezdődött, hiszen nyáron például a saját otthonában fogott fegyvert egy 17 éves srácra, méghozzá „önvédelemből”.

Sőt előtte még meg is verte. Kissé paranoiás lehet, vagy csak azt hihette, hogy a fiatal fiú szuperképességekkel rendelkezik és ezért féltette ennyire az életét. Szemtanúk szerint viszont mindössze annyi a történet, hogy a srác hozzávágott egy labdát Moranthez. Ha ez egy elfogadott reakció, akkor nem sok jövőt jósolunk az iskolai kidobósnak, mindenesetre az érintett és családja azóta beperelte Morantet.

A lejtmenet és bűnlajstrom azóta is bővül, antihősünk pedig a sokadik eset után gondolta úgy, hogy talán ideje lenne kicsit megállnia. Merthogy azt hitte, jó ötlet egy kulcsmeccsen elszenvedett vereség után elmenni bulizni, aztán Instagramon élőben közvetíteni a mókát, amelynek elengedhetetlen kelléke egy pisztoly.

Grizzlies star Ja Morant was allegedly seen showing off a gun on his IG Live this morning.pic.twitter.com/HlhvoWlnYy

— ClutchPoints (@ClutchPointsApp) March 4, 2023

Talán itt érhető tetten a legnagyobb különbség a korábbi nehézfiúk és Morant között. Amíg ők igyekeztek ezeket az ügyeket a színfalak mögött tartani, addig a fiatal irányító a világ elé tárja az általa vélt keménységét.

Nehéz kérdés, vajon mitől lett Morant ilyen. Látszólag teljesen fordított utat jár be, mint anno Iversonék, akik rossz körülmények között élték gyerekéveiket, a bűnözés mindennapos volt a környezetükben, a profi sport pedig a kiutat jelentette ebből.

Hozzájuk képest Morant fiatalkora maga volt a filmbe illő idill: teljes család, két szerető szülő, kertvárosi ház, jó iskola.

Apja, Tee is profi kosárlabdázó volt, aki a kezdetektől fogva erre a pályára készítette fel a fiát. A mai napig ott van a legtöbb meccsén, nemrég pedig komoly balhéba is keveredett, amikor kis híján összeakaszkodott a pálya szélén a korábbi NFL-sztárral, a jelenleg a Fox Sportsnál dolgozó Shannon Sharpe-pal.

Alig pár nappal később jött az újabb botrány: Tee az Indiana Pacers dolgozóival is összeveszett, Ja és sleppje pedig a meccs után akart elégtételt venni. A stábtagok később arra lettek figyelmesek, hogy egy sötétített ablakú terepjáróból lézereznek rájuk, a lézer pedig szerintük egy fegyverre volt erősítve. Az hamar bizonyítást nyert, hogy a járműben ott ült Morant is, az NBA pedig vizsgálatot indított.

Morant édesanyja, Jamie is megéri a pénzét.

Még a nyár elején robbantott ki egy balhét egy memphisi bevásárlóközpont cipőboltjában, amikor összeszólalkozott a biztonsági őrrel, majd erősítésként hívta a fiát, aki kisvártatva megjelent. de nem egyedül jött, hanem kilencedmagával…

A pláza biztonsági vezetői, valamint a rendőrök is megérkeztek, de csak szájkaratéig és egy kis lökdösődésig jutottak a felek, még előállítás sem történt.

Mivel jelenleg Morant viselkedése az NBA első számú beszédtémája, rengetegen érezték úgy, hogy valamilyen módon meg kell nyilvánulniuk az ügyben. Az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/kosarlabda/2023/03/11/nba-ja-morant-memphis-grizzlies-pisztoly-fegyver-vizsgalat-rendorseg-botranyok-adam-silver-gilbert-arenas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőhelikopter vitte kórházba a 19 éves magyar futballistát

Mentőhelikopter vitte kórházba a 19 éves magyar futballistát

A Nagycenk–Répcementi SE megyei II. osztályú, nyugati csoport U19-es labdarúgó-mérkőzésen kis híján tragédia a történt …