2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Spanyol labdarúgás / Gigabevétel és fejlesztések: így jönne ki a Messi utáni válságból a La Liga!

Hirdetés

Gigabevétel és fejlesztések: így jönne ki a Messi utáni válságból a La Liga!

A folyamatok megértéséhez nagyon fontos a háttér kontexusba helyezése, hiszen ebben az esetben sem minden fekete vagy fehér. A befektetés nem a játékosok fizetésének finanszírozására érkezett, és Messi nem csak a LaLiga szabályozása miatt hagyta el a klubot.

A pandémia nagyon súlyosan érintette a nagy klubokat, amelyek jelentős jegybevételtől és helyszíni forrásoktól estek el. De még jobban megviselte azokat a csapatokat, amelyek nem rendelkeznek masszív külföldi szurkolótáborral, nemzetközi bevételekkel, így a központi versenyszervezési forrásokon kívül semmilyen más pénzre nem számíthattak a zárt kapus időszakban.

Javier Tebas, a La Liga elnöke is ezt emelte ki a World Football Summiton, ahol elmondta, hogy a CVC-vel kötött üzletnél a többség érdekét nézték, és a hosszútávú fennmaradás miatt döntöttek a tőkebevonás elfogadása mellett. Ezt az egységet a klubok is megerősítették, hiszen a ligához tartozó 42 csapatból 38-an megszavazták az előterjesztést: csak a Real Madrid, a Barcelona, az Athletic Bilbao, és a Real Ovideo ellenezte az üzletet. A megállapodás értelmében a médiajogok bevételének 11 százalékát a következő 50 évben a CVC kapja meg – ugyanakkor a jelenleg átutalt 2.7 milliárd dollárból a klubok már most 30 százalékban rendezhetik adósságaikat, és költhetnek működési költségeik fedezésére. Magyarán szólva: senki sem fog csődbe menni a spanyol bajnokság első két osztályából, sőt ebből a tőkéből versenyképességi célú fejlesztéseket fog finanszírozni a liga.

Hirdetés

A Szuperliga létrehozása sértette volna az érdekeinket, hiszen a bajnokságtól való elszakadás vagy a versenynaptár felborítása számos szurkolót elidegenített volna a La Ligától. Ha egy ilyen kezdeményezés mellé odaállnak, hogy várhatjuk tőlük azt, hogy a CVC-üzlet kapcsán is a többség érdekét tartsák szem előtt? A Szuperligával Robin Hoodot játszottak az UEFA ellen, de az akciójuk visszafelé sült el.”

A most érkezett pénzügyi segítség bevonását tehát Tebas álláspontja szerint azért támadták meg a legnagyobb csapatok, mert az üzlet középpontjában a kollektív válságkezelés állt, nem pedig a Barca és a Real Madrid még jobb helyzetbe hozása volt a cél.

Csak idő kérdése volt, hogy mikor fog mindez megváltozni, hiszen a futballban korszakok váltják egymást: jól emlékezhetünk az olasz klubok vagy éppen az angolok dominanciájára is. A spanyol bajnokság vezetői már évek óta készültek arra, hogy a sztárok előbb-utóbb visszavonulnak/elhagyják a ligát: óriási kockázat lett volna ugyanis az, ha mindent rájuk tesznek fel. Az elkényelmesedés helyett jött az előre menekülés, ugyanakkor rövidtávon nyilvánvalóan veszteségekkel kell számolni.

A közvetítési jogokban akár még mérhető is lenne a „Messi-hatás”, de Tebas pont a World Football Summiton jelentette ki, hogy már nincs érvényben a hároméves korlátozás, illetve nem egy, hanem egyszerre több szolgáltatónak szeretnék értékesíteni a csomagjaikat, akár négy vagy öt évre. Ez azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy a spanyol futballt tegyük fel az amerikai piacon nemcsak egy vagy két televíziós csatorna, hanem egy streaming szolgáltató (Netflix, Amazon, Disney) vagy közösségi platform (pl. Facebook Watch) is adja majd bizonyos kiemelt mérkőzések vagy játéknapok esetében.

Sztárok vagy technológia? A válasz inkább: sztárok és technológia. A versenyképesség és az értékek fenntartásához sok apró, és néhány nagy döntésen keresztül vezet az út. Az új tőke bevonásával az elnök és a liga rövidtávon megteremtette az egyensúlyt, de a növekedés csak akkor lehet tartós, ha a bajnokság összes klubja fejlődik, és a nemzetközi sikerek sem maradnak el a topcsapatoktól – nagy történetek, gólok, győzelmek és érzelmek nélkül ugyanis nincs futball. Hiszen akkor mit lehetne 360 fokban visszalassítani?

 

Forrás:
http://www.nemzetisport.hu/spanyol_labdarugas/gigabevetel-es-fejlesztesek-igy-jonne-ki-a-messi-utani-valsagbol-a-la-liga-2852297

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiss Norbert futamgyőzelemmel ünnepelte harmadik Eb-címét

Kiss Norbert futamgyőzelemmel ünnepelte harmadik Eb-címét

A 36 éves szombathelyi pilóta a szombati első futamon biztosította be végső sikerét egy második …