2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Futball mindenek felett, de milyen áron?

Hirdetés

Futball mindenek felett, de milyen áron?

Ami tény, az tény: minden idők egyik legmegosztóbb labdarúgó-világbajnoksága kezdődik ma el. Most utoljára 32 csapattal, és most először a Közel-Keleten.

Transzparensek a stadionokban, figyelemfelkeltő posztok a közösségi médiában, állandó beszédtéma a hétköznapokon. Az utóbbi hónapokban ha bárkivel szóba elegyedett labdarúgást kedvelő ember, szinte biztos szóba került a katari világbajnokság, és annak viszontagságai.

Minden világbajnokságnak megvan a maga politikai árnyéka. 1934-ben Olaszországban, 1978-ban Argentínában és 2018-ban Oroszországban rendezték meg a tornát. Nos, fogalmazzunk úgy, akkoriban egyik ország sem a liberális demokráciáról volt híres…

A katari ebből a szempontból a negyedik mundial a 22-ből, amikor a háttérben meghúzódó politikai szál legalább olyannyira szolgáltat beszédtémát, mint maga a futball, hogy mi várható a pályán, ki lehet a gólkirály, melyik együttes okozhatja a legnagyobb meglepetést.

Hirdetés

Tim Sparv, a finn válogatott csapatkapitánya tavaly élesen bírálta a rendezőt, a nemzetközi szövetséget és a labdarúgó társait egyaránt.

„Emberi életeket menthettünk volna meg. B*ssza meg. Túl későn ébredtünk” – írta akkor, utalva a világbajnokság sikerességéért dolgozó vendégmunkások életveszélyes és embertelen munkakörülményeire. A katari kommunikáció szerint – és ezt vallja a FIFA is – a helyzet sokat javult az országban az utóbbi években.

Ez lehetséges, és az sem kizárt, hogy egy bangladesi munkás vonzóbb körülményeket talál még így is, mint odahaza, és választja inkább a kisebbik rosszat.

Feltehetjük a kérdést, akkor tiltakozásul miért megy el mind a 32 válogatott Katarba? Miért lesznek ott az alapvetően liberális értékeiket kirakatokban mutogató multinacionális cégek mint legnagyobb szponzorok? Miért közvetíti a televízió? Miért lesz ott az Index helyszíni tudósítója? Miért követi majd ön is az eseményeket?

A válasz viszonylag egyszerű: mert a futballt nem lehet csak úgy semmissé tenni. És ez az, amit a katariak pontosan tudnak, és pontosan ezért vásárolták meg magát a futballt. A katari világbajnokság politikai stratégiát szolgál, egy hosszú távú terv része, egy annyira nem is aprócska puzzle darab, és mindehhez a FIFA asszisztál – jó pénzért. Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök most már hiába mondja, hogy hiba volt a közel-keleti országnak ítélni a rendezési jogot, akkor ez nem jutott eszébe, amikor a dollárokat számolgatta.

Milyen érdekes: mielőtt a FIFA 2010. december 2-án odaítélte volna a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2022/vb/2022/11/20/labdarugo-vilagbajnoksag-katar-korrupcio-emberi-jogok-lmbtq-diszkriminacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Villámrajt után összeomlás, Horvátország csúnyán elintézte Kanadát

Villámrajt után összeomlás, Horvátország csúnyán elintézte Kanadát

Kanada az elmúlt öt évben látványos, végig felfelé ívelő pályán közelített a világelithez labdarúgásban. A …