2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Futárnak készült, Michael Jordan utódja lett

Hirdetés

Futárnak készült, Michael Jordan utódja lett

Minden idők egyik leglátványosabban játszó kosarasa a nyugat-virginiai Belle városában nőtt fel. A település mindössze 1400 főt számlált, ott volt viszont a közelben a szomszédos DuPont City, valamint Rand városa. Előbbibe járt gimnáziumba, utóbbiban pedig rendszeresen megfordult az utcai kosárpályákon. Randben többségében feketék éltek és egyébként sem volt békés környék, fehérek alig merték megközelíteni a pályát.

Nem fogok hazudni, első alkalommal, amikor odamentem, rendesen féltem. Minden egyes alkalommal odajött valaki és nyomta nekem a dumát, olyanokat, amiket inkább nem is idéznék. Megpróbáltak a szövegükkel kikészíteni. Volt még rajtam kívül néhány fehér srác, de ők nem bírták ezt, szóval én maradtam az egyetlen

– mesélt a beilleszkedésről egy 1999-es interjúban. Itt ismerkedett meg leendő iskola- és csapattársával, minden idők egyik legjobb NFL-játékosával, Randy Moss-szal.

Williams életét már ekkor is a kosárlabda határozta meg. Az iskolai csapat kezdő irányítója lett, és már akkor is varázsolt a parketten. Naponta 7-8 órát szánt a kosarazásra, nem egyszer fordult elő, hogy az edzés ott maradt még a teremben, de nem a dobást, hanem a labdavezetést és a passzokat gyakorolta. Célpontokat tett fel a falra, amiket aztán különböző módon kellett eltalálnia, de nyilván nem kétkezes mellső átadással. Inkább egykezes baseballpasszal, vagy hát mögött, esetleg fej mögött, láb között, fordulásból, mindenféle látványelemet belevitt a gyakorlásba. Később aztán rengetegszer elmondta, hogy ha a végtelen órányi plusz edzést nem ölte volna bele ebbe, akkor élesben sosem csinálta volna. De mivel egy idő után mindet végre tudta hajtani, így megvolt az önbizalma ahhoz, hogy a meccseken is bevállalja a cirkuszt. És pont ezért az edzők sem tudták erről leszoktatni. Azt mondta, számára ez az az út, ami az NBA-hez vezet, persze a legtöbben csak legyintettek rá és semmi esélyt nem adtak neki.

Hirdetés

A másfél évvel fiatalabb Moss-szal remek kapcsolatot ápolt a pályán, nemrég karrierje egyik legjobb csapattársaként jellemezte. Williams volt az előkészítő, Moss pedig a befejező. Akárhova feldobhatta volna a labdát, az elképesztően ruganyos Moss (aki akkoriban egyszerre volt az állam egyik legjobb kosarasa, amerikai focistája, baseball játékosa és atlétája) bármit elkapott és bezsákolt.

A DuPont meccsein telt ház volt, többet pedig a televízió is közvetett, olyan show-t tudtak nyújtani a fiatalok. Williamset 1994-ben Moss-szal együtt megválasztották az állam legjobb középiskolai kosarasának.

Számos egyetem ajánlott neki ösztöndíjat, ő végül a közeli Marshallt választotta, ahol a Chicago Bulls jelenlegi vezetőedzője, Billy Donovan vette a szárnyai alá. Egy évvel később Donovan állást kapott a jóval nívósabb Florida Egyetemen, Williams pedig követte őt a Gatorshöz, emiatt viszont az NCAA-szabályzat értelmében az 1996–97-es szezont ki kellett hagynia. ‘97 őszén tért vissza a pályára és fantasztikusan játszott egészen 1998 februárjáig, amikor másodszor is fennakadt a szúrópróbaszerű marihuánateszten, az iskola pedig eltiltotta az idény végéig. Ő pedig gondolt egy merészet, és jelentkezett az NBA 1998-as újoncbörzéjére.

Akkoriban nem a draft volt a központi téma az NBA berkein belül.

Michael Jordan már korábban megszellőztette a (második) visszavonulásának lehetőségét, ráadásul még nem volt meg az új kollektív szerződés (CBA), a liga jövője is veszélybe került.

MJ aztán a nagydöntő hatodik meccsén az ikonikus középtávolijával másodszor is kivégezte a Utah Jazzt, a folytatásról azonban utána sem nyilatkozott. Az új CBA továbbra sem volt a láthatáron, a draftot viszont így is megtartották, amelyen Williamset a Sacramento Kings kiválasztotta a 7. helyen. Nála előbb csak egy irányító kelt el, a 2. helyen választó Vancouver Grizzlies Mike Bibbyt vitte el, kettőjük karrierje ekkor kapcsolódott össze először.

Közben a liga és a játékosok még mindig nem tudtak megállapodni, beköszöntött az NBA történetének első olyan lockoutja, amely miatt meccsek is elmaradtak. A huzavona egészen 1999. január 6-ig tartott, Jordannek pedig annyira elege lett, hogy egy héttel később visszavonult.

Williams viszont elszántan készült a debütálásra, ami február 5-én meg is történt. A Sacramento erre az évre teljesen megújult, megérkezett Európából Peja Sztojakovics, Charlotte-ból Vlade Divac, Washingtonból pedig Chris Webber. Ezzel pedig összeállt az ezredforduló környékének leglátványosabban játszó csapata, amelynek a karmestere a 23 éves Williams lett.

Ő pedig azonnal letette a névjegyét. Egészen lenyűgöző megoldásokat mutatott be meccsről meccsre, új színt vitt a játékba, pontosan látszott rajta, mennyire élvezi azt, amit csinál. A heti összefoglalók állandó szereplője lett az utcai pályákon látható passzaival, amikkel olykor a csapattársait is meglepte. 

Meg kellett tanulniuk, hogy mindig számítsanak a labda érkezésére, mert Williams lehetetlen helyzetből is megtalálta őket.

Imádtak vele játszani.

Mindenki arról beszélt, hogy ő Pete Maravich reinkarnációja. A kosárpályákon nem túl soknak számító 185 centijével is félelem nélkül kígyózott be a gyűrűig, ahol aztán jöttek a le- és kiosztások. A liga akkori legjobb 1-1 elleni védőjét, Gary Paytont is úgy hagyta faképnél egyszer, hogy a rendkívül nagydumás „Kesztyűtől” is csak egy elismerő pillantásra futotta reakcióként.

Népszerűsége hamar az egekbe szökött, a mezeladási listákon heteken belül bekerült a legjobb ötbe. 

Sőt, a Sacramento Kings kommentátorai azt állították, az NBA New York-i központja arról tájékoztatta őket, hogy Williams örökölte meg Michael Jordan helyét a rangsor tetején.

Kreativitásával, káprázatos átadásaival és azzal, ahogy a pályán látott, belopta magát mindenkinek a szívébe. A Sacramento is megindult felfelé a tabellán, a csapat jegyeladásai 13%-kal nőttek az előző évhez képes (a legmagasabb arány volt ez az NBA-ben), és a riválisok között is egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, rengetegen szerettek volna vele játszani. Ellene viszont szinte senki. Tracy McGrady mondta azt róla, hogy gyakorlatilag nem volt hajlandó őt fogni, mert mindig attól félt, hogy csomót köt a lábára, aztán azt nézheti utána a tévében hetekig vagy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/kosarlabda/2021/11/18/nba-jason-williams-szuletesnap-portre-sacramento-kings-memphis-grizzlies-miami-heat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szép gólokkal sima Liverpool-siker a Goodison Parkban

  ANGOL PREMIER LEAGUE14. FORDULÓEVERTON–LIVERPOOL 1–4 (1–2)Liverpool, Goodison Park. Vezette: Paul TierneyEVERTON: Pickford – Coleman, …