2021. január 21., csütörtökMa Ágnes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.21. Ágnes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Főbenjáró bűnük, hogy futballoztak

Hirdetés

Főbenjáró bűnük, hogy futballoztak

Sándor István Csepén született 1944-ben, Magyarországon, hiszen az első bécsi döntés nyomán visszatért az akkor Csehszlovákiához tartozó Kárpátalja déli, túlnyomórészt magyarok lakta sávja. Labdarúgóként megannyi ukrajnai szovjet csapatban játszott, majd edzőként komoly sikereket ért el, olyannyira, hogy Valerij Lobanovszkij szövetségi kapitány – valamilyen szinten a mentora – kivitte az edzői stábbal az 1986-os mexikói világbajnokságra. Dacára annak, hogy közismert volt magyar nemzetisége, és az is, hogy Mezey György magyar válogatottjának szurkol. Így közvetlen közelről lehetett tanúja az irapuatói 6–0-ás vereségünknek, az egyesek által a végső győzelemre is esélyesnek tartott magyar együttes katasztrófájának.

Sándor a rendszerváltás után szinte törvényszerű módon Magyarországon vállalt munkát, első sikereit a Nyíregyháza NB II-es csapatánál aratta, két év alatt felhozta az NB I-be a kiesőjelöltnek tartott gárdát. A csúcsra a Stadler FC-nél jutott el, majd később a Karcagnak is volt edzője, abban az idényben, amikor a kétezres évtized közepén az NB II-ben jeleskedett a nagykun csapat. 

Az utóbbi években a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK szakmai igazgatójaként tevékenykedett, s ekkor, 2018 májusában kapta a felkérést, hogy vállalja el a CONIFA (The Confederation of Independent Football Associations, magyarul az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetsége) világbajnokságán induló Kárpátalja válogatottjának szövetségi kapitányi tisztségét.

Természetesen elvállaltam, hiszen Csepén születtem, a rokonságom Ungváron, Nagyszőlősön és Csepén él, nekem Kárpátalja a hazám – mondja a mai napig ízes felső-tiszavidéki tájszólásban beszélő mester, aki nem is sejtette, hogy ezzel a mai napig tartó kálváriája veszi kezdetét. De nemcsak az övé, hanem barátjáé, a beregsomi illetőségű Fejes Tiboré is. 

Hirdetés

Merthogy megnyerték a világbajnokságot a többségében magyar nemzetiségű játékosok alkotta csapattal, amelyben a mester két fia, Sándor Tamás és István is játszott, de három ukrán nemzetiségű labdarúgó is a válogatott tagja volt. 

Aki azt gondolná, hogy otthon, Kárpátalján osztatlan öröm és elismerés jutott a bajnokok osztályrészéül, azok nagyobbat nem is tévedhetnének.

Szeparatistának, sőt, hazaárulónak nyilvánítottak engem és Pistát is, a játékosokat vegzálták, még az ukrán nemzetiségűeket is. Mi ketten nem is mertünk hazatérni, ellenem elfogatási parancs van érvényben

– mondja Fejes Tibor, aki tiszta időben láthatja a házát a trianoni határ túlsó oldaláról, de ahová lassan három éve nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2020/12/28/fobenjaro_bunuk_hogy_futballoztak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bombameglepetés: közel négy év után hazai pályán kapott ki az FTC

Bombameglepetés: közel négy év után hazai pályán kapott ki az FTC

A hazaiak keretéből egyelőre hiányzott a hétfőn bejelentett új igazolás, az amerikai jobbhátvéd, Henry Wingo, …