2021. március 5., péntekMa Adorján napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.03.05. Adorján Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Főbe lőtte magát, túlélte, most vissza akar térni a pályára

Hirdetés

Főbe lőtte magát, túlélte, most vissza akar térni a pályára

Kezdjük egy megrázó adattal. A WHO 2012-es kutatása alapján a világon a 10. leggyakoribb halálozási ok az öngyilkosság. Ennél jóval sokkolóbb, hogy a 15–29 évesek között az önkezűség a második helyen áll.

Egy másik vizsgálat szerint 2013-ban az Egyesült Államokban a felnőtt korosztályból 9,3 millió embernek voltak szuicid gondolatai, közülük 2,7 millióan el is tervezték, hogyan vetnek véget az életüknek, 1,3 millióan pedig meg is tették. A tendencia sajnos rossz irányba mutat, 1999 és 2013 között 30%-kal emelkedtek a számok. 

A pandémia idején pedig egyenesen kilőttek, a Centers for Disease Control and Protection (CDC) 2020. augusztusi felmérése kimutatta, hogy a 18–24 éves korosztály 25%-a gondolkozott el az öngyilkosságon.

Hirdetés

És az csak az első hullámra vonatkozott.

Az viszont leszűrhető, hogy a gondolatok nagy többségben nem vezetnek cselekvéshez. De van, amikor a fájdalom, a depresszió, a kétségbeesés, a mentális betegségek és/vagy egyéb nyomasztó körülmények, traumatikus emlékek győznek. A kilátástalanság felülkerekedik a bűntudaton, hogy az ember a szeretteinek olyan mérhetetlen fájdalmat fog okozni, amit semmilyen búcsúlevél nem képes enyhíteni. A preszuicidális szindrómában beszűkül az egyén tudata, egyre sötétebbnek lát és érzékel mindent, intenzívebben utálja önmagát, a mérlegelés eltorzul, majd addig fantáziál saját életének eldobásáról és annak módjáról, hogy végül meghozza a döntést.

Ezen ment keresztül történetünk főszereplője, az észak-amerikai profibaseball-ligában (MLB) szereplő San Francisco Giants játékosa, Drew Robinson is 2020. április 16-án, mielőtt a kanapéján ülve este 8-kor meghúzta a jobb halántékához tartott pisztoly ravaszát.

Aztán meglepődve tapasztalta, hogy még mindig életben van.

A golyó által ütött ki- és bemeneti sebekből ömlött a vér, de nem érzett fájdalmat. Megpróbálta elállítani a vérzést, hogy ne koszolja össze a lakást, majd letusolt, eközben megszédült, elesett, és lefejelte a csaptelepet. Akkor sem történt semmi. Még a fogát is megmosta, majd éjfél körül nyugovóra tért, abban reménykedve, hogy többé nem ébred fel.

Drew Robinson

Drew Robinson

Fotó: Rob Tringali / Getty Images Hungary

De csalódnia kellett, ugyanis másnap reggel hétkor kinyitotta a szemét. Végre volt fájdalomérzete is, úgyhogy bevett egy szem gyógyszert, majd ismét megfürdött. A tükörbe nézve észrevette, hogy a jobb szemét teljesen szétroncsolta a golyó, de az arca sem festett túl jól. Az asztalon megtalálta a pisztolyt, mellette a telefonját. Utóbbiért nyúlt, amin meglátott két üzenetet az apjától, Darryltől. Kiderült, hogy ő közben egy órát edzett a konditeremmé alakított garázsban, de a lakórészlegbe nem nyitott be.

Délután háromkor Drew pontosan ugyanott üldögélt a kanapén, ahol 19 órával korábban főbe lőtte magát.

Egyik kezében a telefonja, beütve a 911, másikban a pisztoly. Órákon át vacillált. Olykor mindkettőt a fejéhez emelte, de képtelen volt dönteni. Aztán elkezdett a családjára és a baseballra gondolni, amit az élni akarás első jeleinek vett. Hirtelen megvilágosodott: csinált egy fényképet magáról és a pillanatról, amikor az életet választotta, majd kihívta a mentőket.

Az egyik kiérkező rendőr feltette neki a kötelező kérdést, hogy miért tette. Drew csak ennyit válaszolt:

Mert utálom magam.

De hogy jutott el idáig? Mi vezetett addig, hogy egy tehetséges, profi baseballjátékos négy nappal a 28. születésnapja vége előtt megpróbáljon végezni magával? Érdemes kicsit megvizsgálni az élettörténetét.

1992. április 20-án látta meg a napvilágot Las Vegasban, Darryl és Renee Robinson legkisebb gyermekeként. Bátyja, a négy és fél évvel idősebb Chad is kiváló sportoló volt, szintén a baseballban jeleskedett, a Silverado Gimnáziumban sorra döntögette az iskolai rekordokat. Drew felnézett rá, de ennyiben ki is merült köztük a testvéri viszony. Ami azt illeti, az egész családból hiányzott a közvetlenség, a szeretet, a meghitt légkör.

Mindenkinek megvolt a maga burka, amiben élt.

Drew ezt sokszor tárgyiasította is, szekrényekben és más bútorokban bujkált, ahol egyedül játszott, olykor viszont meztelenül rohangált vagy biciklizett az utcán.

Hétéves volt, amikor szülei elváltak. Chad és Drew Darryllel maradt, nővérük, Britney pedig elköltözött Renee-vel. Ahogy nagyon sok gyermek, úgy Drew is magát hibáztatta a történtekért, de legalább volt egy állandó közös programja a bátyjával és az apjával: a baseball. A család hatalmas sikerként élte meg, amikor 2006-ban a Milwaukee Brewers az MLB amatőr játékosbörzéjén lefoglalta Chad játékjogát. Drew számára is ösztönzőleg hatott. Kisebb volt bátyjánál, de fürgébb és sokoldalúbb. Ő lett a Silverado új sztárja, a suli egyik legnépszerűbb tanulója. A lányok egymásnak adták az ajtaja kilincsét, aztán a végzős évben belépett az életébe az igazi: Daiana

De még mielőtt beteljesült volna a kapcsolatuk, Drew-t 2010-ben az MLB drafton kiválasztotta a Texas Rangers, méghozzá a negyedik körben.

(Chad négy évvel korábban a tizenkettedikben kelt el.) Aláírta első profi szerződését, amiért 200 ezer dollárt kapott, viszont ez csak a nulladik lépcsőfokot jelentette.

Ütéshez készülődve a Texas Rangers játékosaként

Ütéshez készülődve a Texas Rangers játékosaként

Fotó: Jim McIsaac / Getty Images Hungary

A baseball világában elképesztően hosszú az út a legfelső ligáig, például az ugyancsak a 2010-es drafton legelsőként kiválasztott, 16 éves kora óta a baseball LeBron Jameseként aposztrofált Bryce Harpernek is két év kellett, mire bemutatkozhatott az MLB-ben. A legtöbben sosem érnek el odáig, megragadnak a négy alsóbb osztály egyikében, vagy abbahagyják. Ez történt Chaddel, de például Michael Jordannel is, amikor először visszavonult az NBA-ből, és kitalálta, hogy profi baseballjátékos lesz. A harmadosztálynál sosem jutott feljebb.

Drew-nak lassan ment az előrelépés. Az ötödosztályban kezdett, de nem lógott ki felfelé, emellett 18 évesen hirtelen fel kellett nőnie, és gondoskodnia magáról. Közben szembesült azzal, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés, és ez már a való élet, nem a gimnázium. Nem ő volt a sztár, rájött, hogy csak egy a sok közül, amiért egyre többször megkérdőjelezte saját képességeit. Legalább Daiana ott volt mellette, azonban ő sem tudta meggyőzni arról, hogy jó úton jár.

Elkezdett kételkedni magában, az aggályai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2021/02/14/baseball-mlb-drew-robinson-ongyilkossagi-kiserlet-depresszio-terapia-tuleles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csoda történt: magyar alpesi síző világbajnok!

Csoda történt: magyar alpesi síző világbajnok!

Meglepő módon szervezik az alpesi ifjúsági világbajnokságot a bulgáriai Banskóban két nappal a férfi GS …