2020. augusztus 5., szerdaMa Krisztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.05. Krisztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Angol labdarúgás / Florentino Pérez is fotót kért tőle, mégis a Man. Citynél lett ikon: David Silva

Florentino Pérez is fotót kért tőle, mégis a Man. Citynél lett ikon: David Silva

Silva csapaton belüli szerepéről remek képet ad a City rekordhalmozó idényét bemutató All or Nothing című sorozat is. Az egyik legemlékezetesebb epizód épp az, amelyikben a spanyol hazautazik Mateóékhoz. Talán Guardiola egyik legkülönlegesebb beszéde kötődik a találkozóhoz, amelyen Silva ugyan nem lehet ott, de 1000 fokon égve kéri a játékosait, legyenek bátrak, futballozzanak a lehető legnagyobb kurázsival, és szerezzék meg a győzelmet – nem maguknak, nem magukért, hanem Davidért és a családjáért. A City végül 4–1-re megverte a Tottenhamet. Fernandinho és Benjamin Mendy egyaránt a Silva családnak ajánlotta a sikert.

Silva már 2016-tól hordhatta a City csapatkapitányi karszalagját, majd Vincent Kompany 2019-es távozását követően első számú „csékának” is megválasztották a társak.

NAGYON CSENDES – NAGYON VEZÉR!

„Kilenc éve van itt, és mindenki tiszteletét elnyerte, ezt pedig most ki is fejezhettük felé – így a csapattárs, a gólpasszok terén jó eséllyel idővel Silvát is túlszárnyaló Kevin De Bruyne. – Kicsit más típusú kapitány, mint Vinny volt. David nagyon csendes típus, viszont ha megszólal, rögvest mindenki odafigyel rá. Megvan a saját stílusa, a pályán is és az öltözőben is az a karakter, aki igyekszik mindent kontroll alatt tartani, ugyanakkor csendesen, fölösleges feltűnés nélkül végezni a dolgát.”

„Volt egy Manchester City addig, és van egy egészen másik Manchester City azóta, hogy David a csapat játékosa. Ő a sikereink katalizátora. Végtelenül hálás vagyok, hogy vele együtt játszhattam ebben a klubban. Amikor valakit függetlenül a klubszimpátiától az egész világon elismernek, ott legenda születik. Ez az, amit David a Cityben elért: legenda lett. A legnagyobb erénye talán az, hogy kész mindent megosztani a társaival – ezzel hozza ki a legjobbat belőlünk. És ezért olyan virtuóz minden passza” – jellemezte a The Sun hasábjain Agüero.

Egy dolog akadt, amit Silva sem kerülhetett el az évek során: a sebesség megkopása. Míg fiatalabb korában rendre balról indult, ahogy teltek az idények, úgy került egyre beljebb a pályán. Guardiola Manchester Cityjében aztán szinte már csak kényszerből játszott a széleken. Ezt viszont – ahogy a FourFourTwónak adott 2018-as interjúban elmondta – cseppet sem bánja.

„Olyan posztra tett, ahol a jó tulajdonságaim jobban érvényesülnek. Vannak kisebb különbségek, ha az ember középen játszik, de egyértelműen ez a legjobb hely a számomra, mert nagyon szeretem tartani a labdát.”

Gyakran hasonlítják honfitársaihoz, Xavihoz és Andrés Iniestához, és hozzájuk hasonlóan könnyedén találja meg passzaival csapattársait. A nagy rivális Manchester United ikonja, Gary Neville hibátlannak nevezte Silva játékát, korábbi csapattársa, Pablo Zabaleta pedig egészen odáig ment, hogy egy szinten emlegesse Lionel Messivel.

„A kemény munka a legfontosabb – fejtegeti szürke melegítőjében és fekete baseballsapkájában. – Nincsen semmi titok. Ha valaki folyamatosan szeretne a csúcson maradni, annak dolgoznia kell.”

„Persze, a passz a játékom legfontosabb eleme. Nélküle nem lennének helyzeteink, nem lőnénk kapura, és nem születnének gólok. Passzok nélkül nem lesz gól. Az a feladatom, hogy megkönnyítsem a csatáraink életét, hogy megtartsam a labdát, és továbbadjam.”

A CITY ÖRÖK HÁLÁJA

Bár a búcsúidényében egyre többször szorult a kispadra – többnyire épp De Bruyne szenzációs teljesítménye miatt –, így is összehozott hat gólt és tíz gólpasszt a Premier League-ben. A legjobb meccsét talán a 34. fordulóban, a Newcastle United ellen játszotta. A City 5–0-ra nyert, David Silva két gólpasszt osztott ki, a kettő között maga is betalált, és a meccs embere lett. Guardiola alig győzte a dicsérő jelzőket halmozni, amikor honfitársa teljesítménye szóba került.

„Az idény csúcsformáját látjuk nála, fantasztikusan játszik. A szurkolók sajnos nem láthatják, de a búcsúmeccsére előttük fog sor kerülni. Elképesztő legenda, a kis területeken való játékot tekintve sohasem láttam még ilyen jó futballistát” – idézte a menedzsert a BT Sport.

„Könnyű az oldalán játszani – jellemezte De Bruyne Silvát a The Athleticnek – Örülök, hogy sokszor játszhattunk egymás mellett. Remek kapcsolat alakult ki köztünk a pályán. Mellette minden olyan egyszerűnek tűnik, csak ránézel, és azt érzed, mindent az irányítása alatt tart, rendkívül okos és technikás, de a legkülönlegesebb képessége az, ahogyan a játékot kontrollálni képes a középpályáról.”

Manchester kék-fehér felén jó ideje készülnek már a napra, amikor David Silva elbúcsúzik a csapattól. Hogy ki veheti át a helyét? Az öltözőben teljes egészében senki. A pályán viszont – az angol sajtó egy része úgy tippelte – Bernardo Silva megszerzése után a portugálra is hasonló karrierút várhat, mint a spanyol névrokonra: többnyire a szélen játszik most még, aztán, ahogy telik az idő, úgy kap egyre több szerepet a középpálya középső részén. A legfőbb örökösként mégsem őt, sokkal inkább Phil Fodent emlegetik.

„David helyére nem veszünk új játékost, mert itt van velünk a posztjára Phil. Hosszú út áll még előtte, és rengeteget kell tanulnia, de hiszem, hogy képes lehet felnőni a feladathoz. A tehetsége adva van” – idézte Guardiolát a The Guardian.

S hogy mit hozhat a folytatás?

Az elmúlt egy évben az Egyesült Államok, Japán, Kína, valamint a hazatérés, azaz Spanyolország is szóba került a zuhanyhíradóban, ha David Silva jövője volt a téma.

Hivatalos bejelentés még nincs, ám a középpályás többször beszélt arról, nem szeretne úgy visszavonulni, hogy nem futballozott Gran Canaria legjobb csapatában, a Las Palmasban. Elnézve az idei teljesítményét, még az sincs kizárva, hogy a jelenleg másodosztályú együttes előtt akár korábbi csapatán, a Valencián is tudna még segíteni. Nevelőegyesülete mindenesetre már jelezte szándékát, szívesen viszontlátná a világbajnok, kétszeres Európa-bajnok labdarúgóját.

Mindez a jövő zenéje.

Amit korunk – még mindig – egyik legjobb karmestere vezényel.

Forrás:
http://www.nemzetisport.hu/angol_labdarugas/florentino-perez-is-fotot-kert-tole-megis-a-man-citynel-lett-ikon-david-silva-2774689

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Koronavírusos a Kisvárda FC egyik játékosa

Koronavírusos a Kisvárda FC egyik játékosa

A Kisvárda FC egyik labdarúgójának koronavírusos megbetegedése miatt elmarad a csapat Újpest FC elleni, szerdára …