2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Ez volt a kulcs: így győztük le a világ egyik legjobb válogatottját

Hirdetés

Ez volt a kulcs: így győztük le a világ egyik legjobb válogatottját

Nem mi voltunk az esélyesek

A magyar férfikézilabda-válogatott az után játszott sorsdöntő összecsapást Izland ellen, hogy Dél-Koreával szemben mérsékelt teljesítménnyel, de végül simán, 35–27-re győzni tudott, és bezsebelte a kötelező két pontot. Az északiak egy végletekig kiélezett, 30–26-os, Portugália elleni sikerrel kezdték a világbajnokságot.

A tét már most, a második mérkőzésen óriási volt, hiszen a magyar együttesnek győznie vagy legalábbis pontot kellett volna rabolnia ahhoz, hogy reális esélye maradjon a legjobb nyolc közé jutásra, ami egyben az olimpiai kvalifikációs torna elérését is jelentené.

Arra már a világbajnokságot fölvezető írásunkban is kitértünk, hogy

bár a portugál és a magyar csapatnak is több, Bajnokok Ligájában szereplő játékosa van, a keret minőségét tekintve Izland tűnik a legerősebbnek,

Hirdetés

hiszen a BL-szereplő játékosaik között az Aalborg és a Magdeburg húzóemberei vannak, Aaron Pálmarsson, Gisli Thorgeir Kristjánsson és Ómar Ingi Magnusson.

Azonban rajtuk kívül is klasszisok alkotják a skandináv együttest: Bjarki Mar Elísson a Veszprém szélsője, a rutinos Björgvin Pall Gustavsson pedig már évtizedes szinten képes megbabonázni az ellenfél támadóit. A válogatott gerince szinte kivétel nélkül a dán és francia bajnokságban, valamint a Bundesligában edződik, míg nálunk a keret nagy része a BL-szereplő Szeged kiegészítőembere, a többiek pedig az említett ligákhoz képest gyengébb magyar bajnokságban edződnek, Bundesliga-játékosként egyedül Hanusz Egon szerepel a keretben.

Nem vitás tehát, hogy a világ egyik legjobb keretével mérte össze erejét a magyar válogatott, és egyáltalán nem esélyesként vágott neki az összecsapásnak.

Bár az elején Szita Zoltán góljával sikerült vezetést szerezni, azonban Elísson szélső- és két indításgóljának köszönhetően Izland villámgyorsan átvette a kezdeményezést.

Az első félidőben érvényesült a papírforma

Támadásban már az elején egyértelművé vált, hogy ismét mindent belül akarunk megoldani. A szélsőink, főleg a bal oldali Bóka Bendegúz rendre befutott második beállónak, így próbált a magyar csapat nagyobb teret nyitni Bánhidi Bencének, valamint az átlövőinek. Ez az elején működött is, az első öt gólunkból kettőt Szita, kettőt Bánhidi szerzett.

A 11. percben 7–7 állt az eredményjelzőn, azonban Izland sokkal könnyebben szerezte a góljait, nagyrészt indításból és a szélről, míg a magyar együttes középen birkózott. 8–8 után viszont több kiállítást is kapott a válogatott, és egy nyolcperces magyar gólcsendnek köszönhetően Izland 5–0-s sorozatot produkálva ellépett 13–8-ra, ami a mérkőzés további menetét is meghatározta.

Érdemes azonban megemlíteni az egyébként klasszis francia játékvezetői páros, Charlotte Bonaventura és Julie Bonaventura ténykedését. Az ikrek azzal, hogy a női mérkőzések tekintetében nagy elismerést vívtak ki maguknak, egyre többször kapnak meghívást férfivilágversenyekre is, azonban

ezúttal nem bírták a tempóját az összecsapásnak, ami több rossz ítéletben is megmutatkozott, ebben az időszakban inkább a magyar együttes kárára.

Sipos Adrián mindkét kiállítása erősen kérdéses volt, az elsőnél nem őt, hanem a Kristjánssont ténylegesen eltaláló Ancsin Gábort kellett volna leültetni két percre, míg a másodiknál az izlandi játékos gyakorlatilag saját magán esett át. Ami külön érdekes, hogy az előbbi szituációt még meg is videózták a Bonaventura ikrek.

A belemenéseket is meglehetősen érdekesen fújták. Előbb Sigvaldi Björn Gudjónsson ellen fújtak, miután Bóka a hatoson belülről jött ki, és ütközött a szélsővel, majd Ilic Zorantól vették el a labdát, miután helyzetben, oldalról ütközött vele az izlandi védőjátékos.

A magyar válogatott részéről a mérkőzés ezen időszakában több eladott labda és technikai hiba is érkezett, irányítóban pedig sem Lékai Máté, sem Hanusz Egon nem tudott sokat segíteni a csapaton. A széleket szinte egyáltalán nem használtuk, és sokkal nehezebben szereztük a góljainkat az ellenfélnél. A félidőre 17–12-es izlandi vezetéssel vonulhattak a felek, és félő volt, hogy a magyar együttes elfárad, és akár nagyobb különbségű vereség is lehet a vége, amivel még az elméleti valószínűsége is elúszott volna a nyolc közé kerülésnek.

Csodálatos fordítás

A második játékrész elején a Tatabányában kiemelkedő teljesítményt nyújtó Ancsin Gábor vállalt sokat, és szerzett gólokat átlövésekből, betörésekből, valamint a jobbszélt is elkezdtük használni, Rodríguez Pedro pedig szép gólokat szerzett. Közelebb zárkózni azonban nemhogy nem sikerült, hanem az izlandiak még növelni is tudták előnyüket több üres kapus gólnak, illetve indításnak köszönhetően. Kialakult egy stabil, hatgólos izlandi vezetés, amit a 42. percig, 25–19-es állásig tartani is tudtak.

Ekkor azonban történt valami. Szinte a semmiből sikerült négy gólt szerezni zsinórban, az izlandiak pedig támadásban hol kikényszerített, hol tiszta helyzetből hibáztak bele.

Ancsin Gábor, Rosta Miklós és Ilic Zoran góljaival visszajöttünk 25–23-ra, ismét kiélezetté téve az összecsapást.

Ekkor még Ellidi Snaer Vidarsson és Elísson gyorsan tudott válaszolni, azonban Bánhidi és Szita találataival ismét visszajöttünk két gólra Chema Rodríguez időkérése után, és az utolsó kilenc percre 27–25-ös izlandi vezetéssel fordulhattunk.

Az 53. percben Elísson góljával ismét három góllal vezetett Izland, azonban ekkor még nem sejtettük, hogy ez volt az utolsó gólja az ellenfélnek. Mikler Roland elkezdett tiszta ziccereket védeni, a Magdeburg sztárjai, Kristjánsson és Magnusson nem találták a rést a magyar falon, támadásban pedig megérkezett Bodó Richárd, aki három kulcsfontosságú góljával gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést.

<img id="kep_szerkfoto_image_47064160" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4706/47064/470641/47064160_ff35a8d73dd6641482271228edaddce0_wm.jpg" alt="Székely Márton, Sipos Adrián és Mikler Roland, a magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután 30–28-ra győztek Izland ellen a férfikézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság második fordulójában, a D csoportban játszott […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/kezilabda/2023/01/15/kezilabda-vilagbajnoksag-magyarorszag-izland/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hónapokra kidőlt az MU játékmestere, a Bayernből érkezhet pótlás

Hónapokra kidőlt az MU játékmestere, a Bayernből érkezhet pótlás

A 30 éves játékos Reading elleni FA-kupa-meccsen dőlt ki, az összecsapást követően mankóval hagyta el …