2020. szeptember 26., szombatMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Ez a Tour de France nem a doppingtesztekről fog szólni

Ez a Tour de France nem a doppingtesztekről fog szólni

A 107. francia körverseny útvonalának tavaly októberi prezentációja óta drámaian megváltozott a világ. Az 3470 kilométeres össztáv ugyanaz maradt, de az eredetileg június 27. és július 19. közé tervezett versenyt a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) áprilisban jelentette be, hogy augusztus 29-re halasztották a nizzai rajtot, abban bízva, hogy ekkorra már annyit javul a járványhelyzet Franciaországban, hogy biztonságosan meg lehet rendezni a versenyt.

Dopping- és koronavírusteszt

Ehhez képest az elmúlt hetekben Franciaországban újra nőtt a fertőzöttek száma, és már legalább 38 gócpontról tudni. Emmanuel Macron államfő szerint elképzelhető, hogy egyes helyeken ismét korlátozó intézkedéseket vezetnek be, de azt kizártnak tartja, hogy újra kijárási tilalmat vezessenek be az egész országban. Annak ellenére, hogy a Tour de France három hete alatt minden bizonnyal tovább fog nőni a fertőzöttek száma, a szervező ASO, az UCI, a francia kormány és a szponzoroktól függő csapatok mind amellett vannak, hogy versenyezni kell.

Egan Bernal

Egan Bernal

Fotó: Justin Setterfield / Getty Images Hungary

Az idei lesz a történelem első olyan Tourja, amelyen ha tesztet említenek, nem a dopping, sokkal inkább a koronavírus jut majd eszébe a nézőknek és a résztvevőknek egyaránt. A Tour előtt minden résztvevőn két koronavírustesztet végeznek el, a kerékpárosok és stábtagok elkülönítve, úgynevezett buborékban lesznek onnantól kezdve, hogy a rajt előtti napokban megérkeznek Nizzába.

Ha egy csapaton belül két versenyző vagy stábtag is elkapná a vírust, akkor a csapatot azonnal kizárhatják a versenyről.

Az ASO utólag picit finomított ezen a terven, és csak hét napon belül két (vagy több) pozitív eset jelentené egy csapat kizárását. Christian Prudhomme versenyigazgató azt mondta, hogy ha egy versenyzőről kiderül, hogy fertőzött, akkor a szobatársával együtt elkülönítik, ez azonban még nem jelenti a verseny félbeszakítását. Ám ha drasztikusan megnőne a fertőzöttek száma a mezőnyben, akkor az is elképzelhető, hogy félbeszakítják a Tourt, ami hatalmas anyagi és presztízsveszteség lenne a sportágnak. A szakaszok végi díjátadásokon nem lesznek pódiumlányok, és a résztvevő hivatalos személyek számát is csökkentik.

Némi aggodalomra adhat okot, hogy két nappal a Tour de France rajtja előtt vörös zónába került a rajtnak helyt adó Nizza és környéke, illetve az új besorolások alapján a Tour első három szakasza is a vírus által leginkább érintett területen zajlik majd. Nizza polgármestere, Christian Estrosi azt mondta, hogy az első két szakaszon lezárják a város környéki hegyeket, hogy a nézők ne zsúfolódhassanak ott össze. Könnyen elképzelhető, hogy ilyen korlátozásokat más települések is bevezetnek a verseny előrehaladtával.

Csütörtökön egyébként meg is lett az idei Tour első két “nem negatív” teszteredménye, a Lotto-Soudal küldött haza két csapatalkalmazottat (tehát nem versenyzőt) a PCR-tesztjük után. 

Fogytán az időfutam

Az idei Tour de France útvonala minden eddiginél jobban kedvez a hegyimenőknek. A 21 szakaszból hat is hegyibefutóval fog végződni, és a verseny egyetlen időfutama is csak egy 36 kilométeres hegyi időfutam lesz a La Planche des Belles Filles-en. Az utóbbi években ez a szervezők egyik kedvenc emelkedője, a Vogézekben található 1148 méteres hegy 2012 óta már az ötödik alkalommal került be az útvonalba, most először egy időfutam formájában.

Az elmúlt harminc évben ilyen kevés időfutam kilométer még nem volt a Tour de France-on.

Mindez jól illeszkedik az utóbbi idők trendjéhez, miszerint a szervezők fokozatosan csökkentik az időfutamok számát annak érdekében, hogy minél szorosabban alakuljon az összetett verseny. Nem csak az időfutamok, hanem a hosszú és sík etapok száma is jelentősen csökkent. Tavaly még nyolc kétszáz kilométeres vagy annál hosszabb szakasz volt a versenyen, idén viszont már csak egy ilyen lesz, ami azt is jelenti, hogy a mostani Tour nem a sprinterek versenye lesz. A hagyományos, utolsó szakaszos Champs-Élysées-i befutón kívül igazán csak öt szakaszon lehet esély klasszikus mezőnyhajrára.

A legendás hegyeket idén elkerüli a Tour útvonala, nem lesz Alpe d’Huez, Mount Ventoux, Galibier és Tourmalet sem, helyettük új, a szurkolók és versenyzők által kevésbé ismert, de semmivel sem könnyebb emelkedők kerültek az útvonalba. A 2020-as Tour legmagasabb pontja a 2302 méteres Col de la Loze lesz, itt ér majd véget a 17. szakasz. A méribeli síközpont felett húzódó hegy most debütál a francia körversenyen.

A 107. Tour de France programja:

 • 1. szakasz, augusztus 29.: Nizza – Nizza, 170 km
 • 2. szakasz, augusztus 30.: Nizza – Nizza, 190 km
 • 3. szakasz, augusztus 31.: Nizza – Sisteron, 198 km
 • 4. szakasz, szeptember 1.: Sisteron – Orcières-Merlette, 157 km (hegyi befutó)
 • 5. szakasz, szeptember 2.: Gap – Privas, 183 km
 • 6. szakasz, szeptember 3.: Le Teil – Mont Aigoual, 191 km (hegyi befutó)
 • 7. szakasz, szeptember 4.: Millau – Lavaur, 168 km
 • 8. szakasz, szeptember 5.: Cazéres – Loudenville, 140 km
 • 9. szakasz, szeptember 6.: Pau – Laruns, 154 km

szeptember 7. szünnap, Charente-Maritime

 • 10. szakasz, szeptember 8.: Île d’Oléron – Île de Ré, 170 km
 • 11. szakasz, szeptember 9.: Châtelaillon-Plage – Poitiers, 167 km
 • 12. szakasz, szeptember 10.: Chauvigny – Sarran, 218 km
 • 13. szakasz, szeptember 11.: Châtel-Guyon – Puy Mary, 191 km (hegyi befutó)
 • 14. szakasz, szeptember 12.: Clermont-Ferrand – Lyon, 197 km
 • 15. szakasz, szeptember 13..: Lyon – Grand Colombier, 175 km (hegyi befutó)

szeptember 14. szünnap, Isére

 • 16. szakasz, szeptember 15.: La Tour-du-Pin – Villard-de-Lans, 164 km (hegyi befutó)
 • 17. szakasz, szeptember 16.: Grenoble – Méribel (Col de la Loze), 168 km (hegyi befutó)
 • 18. szakasz, szeptember 17.: Méribel – La Roche-sur-Foron, 168 km
 • 19. szakasz, szeptember 18.: Bourg-en-Bresse – Champagnole, 160 km
 • 20. szakasz, szeptember 19.: Lure – La Blanche des Belles Filles, 36 km hegyi időfutam
 • 21. szakasz, szeptember 20.: Mantes-la-Jolie – Párizs (Champs-Élysées), 122 km

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/bringa/2020/08/29/tour_de_france_2020_beharangozo_egan_bernal_primoz_roglic_koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Elítélték a brit szurkolót, aki be akart rohanni a pályára a Szuperkupa meccsen

Elítélték a brit szurkolót, aki be akart rohanni a pályára a Szuperkupa meccsen

Rendbontás vétsége miatt bíróság elé állított az ügyészség pénteken egy ötvenöt éves brit férfit, aki …