2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Evezőseink bíznak abban, Szeged is magyar kvótaszerző város lesz

Hirdetés

Evezőseink bíznak abban, Szeged is magyar kvótaszerző város lesz

Az Eb-re és az olimpiai, paralimpiai regattára 34 ország több mint hatszáz versenyzője nevezett már, és összesen 32 versenyszámban avatnak győztest. Négy olimpiai és három paralimpiai számban osztanak párizsi kvótákat, összesen tizenhármat.

A magyar evezősök 1932 óta minden olimpián ott voltak, és Tokió előtt három paralimpiáról sem hiányoztak. A magyarok számára a kvótaszerzés mellett Eb-érmekre is reális esély mutatkozik.

Hirdetés

A Magyar Evezős Szövetség (MESZ) elnöke, Cseh Ottó – aki 2022 júniusában vette át a szervezet irányítását – az Indexnek kiemelte: sokat várnak a szegedi regatta megrendezésétől, ahol az Eb-érmekért és olimpiai kvótákért is harcba szállnak a magyar versenyzők, továbbá kicsiknek és nagyoknak népszerűsíthetik itthon a sportágat. A sportvezető hozzátette: abban bízik, hogy április végén – a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának támogatásával szervezett versenyen – hazai vizeken érmeket szereznek a magyar evezősök, és a közönség hathatós segítségével idén Szeged is belép Győr, Tatabánya és Debrecen mellé az olimpiai kvótaszerző magyarországi városok sorába.

„Változott a világ, változtak a szurkolók is, mi is egy szerethető magyar csapatot sorakoztatunk majd fel, benne kvótákért küzdőkkel, Eb-érmekre pályázókkal és olyan fiatalokkal, akik a közeljövőben küzdhetnek majd hasonló célokért. Nagyon fontos lenne, hogy széles körben meg tudjuk szólítani a sportos közvéleményt, és felhívjuk a figyelmüket tradicionális sportágunkra, amelyben már száznyolcvan évvel ezelőtt rendeztek versenyt Magyarországon, a két világháború között a fénykorát élte, és még világviszonylatban is komoly erőt képviselt. Tudnunk kell átadni azt, hogy sportágként milyen értéket képviselünk, hogy ez egy életen át tartó szenvedély is lehet, ami tökéletesen passzol a sportállamtitkárság által is közvetített értékkel és üzenettel, a Sportoló Nemzet Programmal.”

Az elnök kiemelte: a profik versenyszámain felül sok egyéb sportos aktivitással is készülnek Szegedre, hogy a szurkolói élmény mellett – amit a versenyszámok mellett a gasztrofalu kínálata emel – az aktív sportolásra is felhívják a figyelmet, és ajánlják az evezést, illetve magukat mindenki figyelmébe.

„Az egyetemeken világszerte különösen népszerű az evezés, nincs ez másként nálunk sem. A Maty-éren, a vizes sportágak hazai ékszerdobozában a leglátványosabb egységben, a nyolcasban mérheti össze magát ötszáz méteren a jelentkező nyolc egyetemi csapat. Ezen felül 460 tanuló vesz majd részt evezős ergométeres diákolimpián. Az evezős ergométer sportágunkban a felkészülés és a képzés egyik alapját jelenti, de a tömegsportot tekintve általános kondicionáló mozgásnak is kiváló, aligha véletlen, hogy a háztartásokban használt sporteszközök listáján dobogós helyen van. Világszerte 25 millió evezős ergométer van az otthonokban.”

Cseh Ottó, a MESZ elnöke díjakat oszt ki a szegedi versenypályán

Cseh Ottó, a MESZ elnöke díjakat oszt ki a szegedi versenypályán

Fotó: MESZ

Cseh Ottó emlékeztetett: bár evezős Eb-t legutóbb 1970-ben rendezett Magyarország – akkor a tatai Öreg-tó a női versenyszámoknak adott otthont –, azért öt évvel ezelőtt Sukorón négyezer feletti indulói létszámmal masters világbajnokságot rendezett a magyar szövetség, köztük 180 körül volt a nyolcvan évnél idősebb evezős.

„Idehaza is fejlődik a masters közösség, legnagyobb örömünkre egyre többen találnak vissza a sportághoz. A munka, a karrier, a család egy bizonyos életciklusban mindennel szemben elsőbbséget élvez, de amikor ezek már egyenesbe kerülnek, akkor miért ne lehetne ismét szerepet osztani az evezésnek, amely fiatalként megannyi fizikai és közösségi élménnyel ajándékozott meg.”

„Nem mondom, hogy ilyen fáról könnyű csemegézni az érett gyümölcsöt, de…”

Magyarország egyelőre nem szerzett evezős kvótát a párizsi olimpiára – 14 versenyszámban avatnak ötkarikás bajnokot, a megméretésen 502 sportoló vesz részt –, a szegedin kívül erre már csak május közepén, Luzernben lesz lehetőség, ahol az összes olimpiai versenyszámban még két-két kvóta kerül kiosztásra. Szegeden az egypárevezősöknél három-három, a könnyűsúlyú kétpárevezősöknél két-két kvóta talál gazdára. Férfi PR1 kategóriában a paralimpiára kiadó 12 hely közül 8 már elkelt – ebből öt jutott európai versenyzőhöz –, a Maty-éren további egy kvótát osztanak, és a luzerni, végső kvalifikációs versenyben lehet még reménykedni. A közelmúltat tekintve a magyar evezősöknek a kvótaszerzés nem jött össze a kvalifikációs világbajnokságokon, hanem az utolsó előtti, európai erőpróbán, vagy még inkább az utolsó, luzerni regattán.

Cseh Ottó kiemelte: az olimpián csökkentették ugyan a résztvevői létszámot, de nagy kár lenne figyelmen kívül hagyni, hogy az 526 helyett azért még így is 502 kvótát osztanak. Ezzel pedig az egyik legnépesebb sportág az ötkarikás viadalon az evezés. 2028-ban újabb változás jön: a könnyűsúlyú két versenyszám helyett a tengeri evezés három sprint száma kerül a programba.

Ez valószínűsíthetően tovább növeli a kvóták számát. Nem mondom, hogy ilyen fáról könnyű csemegézni az érett gyümölcsöt, de a nagy egészet tekintve mindenképpen figyelemre és támogatásra érdemes egy olyan sportág, amelyben ennyi lehetőség nyílik olimpiai kvótaszerzésre.

Pétervári-Molnár Bendegúz az evezős Európa-bajnokságra valamint a kontinentális olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattára készülő magyar csapat edzésén a Szegedi Evezős és Kajak-Kenu Olimpiai Központban 2024. április 17-én

Pétervári-Molnár Bendegúz az evezős Európa-bajnokságra valamint a kontinentális olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattára készülő magyar csapat edzésén a Szegedi Evezős és Kajak-Kenu Olimpiai Központban 2024. április 17-én

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A magyar szövetség tavaly új, immár 2032-ig szóló stratégiai tervet dolgozott ki, amelyben önkritikusan elismerik: az előrelépések ellenére 2023-ig nem sikerült minden céljukat megvalósítaniuk, amelyet 2018-ban időarányosan kitűztek maguknak. A tokiói olimpiára tervezett két egység helyett csak egy hajó (férfi egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz) szerzett kvótát, és az aktív evezősök számát sem tudták még az elvárt ütemben növelni.

„A ciklusainkat továbbra is ötkarikás játékokhoz igazítjuk, döntően azok szabják meg az irányt és a teendőket. A közel tíz évet pedig azért adtunk magunknak, mert a struktúraváltáshoz időre van szükség. A mostani programunkban a nyitás lenne az üzenetünk. Nyitunk nemcsak a profik, a tehetségek, hanem az amatőrök, továbbá minden korosztály felé, hiszen az evezés élethosszig űzhető sportág. Ráadásul fiatalabbak, idősebbek akár közösen is végezhetik. Amint arra már utaltam korábban, az evezésben az állami sportvezetés célkitűzését, a sportoló nemzetet tökéletesen le tudjuk képezni, meg tudjuk valósítani.”

A MESZ elnöke beszámolt arról, hogy Ezüstnégyes névén életre keltették utánpótlás alapítványukat – az 1968-as mexikóvárosi olimpián a Melis Zoltán, Sarlós György, Csermely József, Melis Antal összeállítású magyar egység másodikként végzett –, és külső forrás bevonásával a lemorzsolódás szempontjából legkritikusabbnak számító 18–24 éves korosztály számára meghirdettek egy tehetségprogramot.

„Három fiú és három lány már részese ennek a programnak, amelyben az ösztöndíjon kívül segítünk a nekik az edzés és tanulás összhangjában, illetve kaptak maguk mellé egy sportági mentort, aki bármilyen, nem feltétlen kizárólag szakmai kérdésben, kérésben a rendelkezésükre áll, segítségükre van. Továbbá mutatunk nekik olyan sportági üzenetekkel bíró sportági példákat, elvisszük őket olyan versenyekre és eseményekre, amik a nemzetköziségét jelentik ennek a sportágnak.”

Cseh Ottó kiemelte: az új stratégiájukban elsősorban a már meglévő egyesületekre, klubokra számítanak, őket akarják még jobban bevonni a munkába, és olyan összejöveteleket szerveznek részükre, amelyek segítik őket abban, hogy még inkább az önfenntartás irányába lépjenek. Az eddigieknél is hangsúlyosabb szerepet szánnak az egyetemi szálnak – pedig már most is tíz felsőoktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást –, valamint a már említett új szakág, a tengeri evezés olimpiai programba való kerülése is adhat egy újabb lökést.

Az elnök kihangsúlyozta, hogy folyamatosan megrendezik és minél inkább élményszintűvé alakítják a fiatalokat megszólító Sport XXI. rendezvénysorozatukat, valamint nyitnak minden egyéb, kézzel hajtott vízi eszközre – legyen az SUP, sárkányhajó, kajak vagy kenu – és a tömegsportra összpontosítva újragondolják a tradicionális, de tavaly elmaradt Budapest–Baja evezős kihívást.

„Duna-menti települések, úgy mint Dunaújváros, Harta, Kalocsa bevonásával válhat ismét életképessé ez a program, amelyet váltóban is lehet teljesíteni. A 165 km azért nagyon komoly táv lenne egyéniben, váltóban viszont lényegesen több résztvevő számára válik elérhetővé, így tudnánk markánsan növelni a létszámot. Az Ultrabalaton is egy csodálatos kihívás, egyéniben mégsem teljesítik túl sokan a feladat nehézsége miatt, váltóban viszont tömeget, több ezer embert mozgat meg.”

Szembejött velünk a lehetőség

Az elnök mellett több tapasztalt és elhivatott szakember dolgozik a szövetségben a magyar evezésért, amikor azonban utóbbi bárhol a világban szóba kerül, akkor Szántó Éva neve ugorhat be először. Az evezősből lett sportvezető és sportdiplomata előbb a hazai szövetségben vállalt szerepet főtitkárként, majd 2007-től a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/04/22/evezes-europa-bajnoksag-parizs-olimpiai-kvalifikacios-verseny-szeged-maty-er-cseh-otto-szanto-eva/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bejelentették a Bayern München új vezetőedzőjét

A legutóbbi Bundesliga-idényben mindössze a harmadik helyen záró Bayern München hivatalos honlapján számolt be a …