2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Esténként portás a kapitány fia, így készül az úszó-Eb-re

Hirdetés

Esténként portás a kapitány fia, így készül az úszó-Eb-re

Amikor legutóbb beszélgettünk, úgy két és fél éve, éppen hatalmas egyéni csúccsal megnyerte a 200 méter vegyest a kaposvári rövid pályás ob-n. És készült az olimpiára…

Amit aztán jól elhalasztottak, én persze elkaptam a koronavírust, Tokióba nem jutottam ki, viszont szombaton diplomázom a Louisville-i Egyetemen. Az utolsó két szemeszterem tiszta kitűnő lett, itt nem ötös érdemjegyet adnak, hanem az A a jeles. Szóval nem panaszkodom. Jól érzem magam itt, Kentucky állam legnagyobb városában, most, amikor telefonon beszélgetünk, éppen napozom a barátnőmmel, hallom, otthon is jó idő van…

Valóban beköszöntött a nyár. Azt mondja, otthon. Önnek még Budapest jelenti az otthont?

Nem vitás, és mindig is azt fogja jelenteni, bárhová is sodor az élet. Az viszont tény és való, hogy öt Louisville-ben eltöltött év után már angolul gondolkodom, bár azt mondják, a kiejtésemen semmilyen akcentus nem érződik. És néhány éves távon itt, az Egyesült Államokban képzelem el az életemet, itt akarom megalapozni az egzisztenciámat.

Hirdetés

Netán a barátnője is amerikai?

No, azért az nem, cseh barátnőm van, a magyar, kicsit tágítva a kört, a közép-európai lányoknak nincs párjuk a világon.

Kanyarodjunk vissza az egzisztenciához… Mi lesz önből, ha nagy lesz? Bár már most is „nagy”, hiszen elmúlt huszonhárom éves.

Mint említettem, szombaton diplomázom, múlt hétfőn volt az utolsó vizsgám, az is jelesre sikerült. A közgazdaságtan mellett a pénzügy és a marketing volt a két alszakom, az úgynevezett minor, és gazdasági téren akarok elhelyezkedni. Kétszáz helyre küldtem el a jelentkezésemet…

Mennyi?!

Kétszáz. És jönnek is vissza szép számmal a megkeresések, hiszen egy jeles eredmény a Louisville-i Egyetemről jó ajánlólevél. Egyébként már teljesen belezavarodtam, néha gáz, amikor felhívnak valamelyik cégtől, fogalmam sincs, kik azok, el kell telnie egy pár percnek, mire tudatosul bennem, hogy honnan kerestek.

Van preferenciája?

Talán az egészségbiztosítási szektor vagy a környezetvédelem. Ezek bejönnek nekem. Volt egy megkeresésem egy komoly helyi cégtől is, majd meglátjuk. Őslakos amerikaiaknak nyújtanak kedvezményes hitelt, itt így hívják az indiánokat, ez egy filantróp vállalkozás. Itt, Amerikában nagy hagyományai vannak a segítségnyújtásnak, a jótékonykodásnak.

Van már zöldkártyája?

Januárban beadtam a jelentkezésemet. Most van egy speciális engedélyem, ami valami olyasmi, ezt a diákok kapják. Bevallom, jó lenne megszerezni az állampolgárságot, egy amerikai útlevél még manapság is nagy érték.

Sokat kellett tanulni az egyetemen?

Sokat. Vagy nem is annyira sokat, mint inkább folyamatosan. De nem gond, itt, Amerikában az ember hozzászokik a munkához, hiszen valahol a tanulás is munka. És ha már munka: napi négy órában portás vagyok az egyetemi teniszklubban. Ki kell egészítenem az ösztöndíjamat, hogy meg tudjak élni.

Mennyit keres, ha nem titok?

Tízdolláros órabérben dolgozom, esténként öttől kilencig tart a műszakom.

Szóval egy este megkeres negyven dollárt.

Annyit azért nem, mert ebből lejön az adó, marad 31-32 dollárom. De nem halok éhen. A szállásom most még biztosított, úgynevezett campuson kívüli diákapartman, július végéig kapom erre a kedvezményt, de miután lediplomáztam, utána már bérelnem kell egy lakást piaci áron. Egy pár hónapig meghúzom magam egy barátomnál, remek szerb gyorsúszó a srác, 47,9 másodperc a legjobb eredménye. Kapacitálom, hogy vegye fel a magyar állampolgárságot, Andrej Barna a neve, a felmenői között vannak magyarok, biztosan megkapná. És akkor legalább lenne egy jó 4×100-as gyorsváltónk. Nála csak Németh Nándi jobb nálunk 100 gyorson.

Milyen az élet manapság az Egyesült Államokban?  Ott is van infláció?

Van, de nem veszélyes. Bár… Itt, Kentuckyban 4,19 a benzin gallonja, ami még mindig egy picivel olcsóbb, mint a literje odahaza. No, de ha elmész Kaliforniába, ott 10,90 dollár az üzemanyag gallonja, forintra és literre átszámítva majdnem 1100 forint!

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2022/05/13/estenkent-portas-a-kapitany-fia-igy-keszul-az-uszo-eb-re/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Befejeződött az egyik legjobban várt magyar sportfilm forgatása

Befejeződött az egyik legjobban várt magyar sportfilm forgatása

A napokban befejeződött „A nemzet aranyai” című, egész estés mozifilm forgatása, aminek hősei azok a vízilabdázó …