2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Erődemonstrációt tartottak a németek, a müncheni éjszakában Skóciának nem osztottak lapot

Hirdetés

Erődemonstrációt tartottak a németek, a müncheni éjszakában Skóciának nem osztottak lapot

Picivel kevesebb mint 50 perc volt a kezdésig, amikor Manuel Neuer, Marc-André ter Stegen és Oliver Bauman triumvirátusa kisebb hangrobbanás kíséretében kilépett az Allianz Aréna – pardon, szponzormentesített Európa-bajnoki nevén: FussballAréna München – gyepére.

Ha fele olyan jól játszanák, mint szeretik…

Kalandos órák előzték meg a pillanatot: a németek nyitómeccsének ellenfelei, a skót szurkolók csak úgy megszállták a bajor fővárost, már csütörtökön különleges hangulatot teremtve a belváros hagyományos sörkertjeiben és éttermeiben. Az a néhány pillanat, amint hat-hét éves gyerekek, hatvan éves bácsikák, német és skót mezes szurkolók, turisták és járókelők dekázni kezdenek a város főterétől, a Marienplatztól egy sarokra, azt hiszem mindentől jobban mutatja a futball – erőltetés nélküli – közösségteremtő erejét. Azt az erőt, amit ilyen-olyan felütéssel a németek is rengeteget emlegettek a 2024-es Európa-bajnokság rajtja előtt, hol a tornára csapatkapitánynak megválasztott Ilkay Gündogan bevándorlói származását, hol a sokszínűséget hangoztatva, például a kontinensviadalokon először bevezetve nemsemleges mosdókat a stadionokban… S szegről-végre a megnyitó megannyi színes zászlójával, frakciójával és zenei palettájával is.

Na de a futball eredendően mégiscsak játék, amellett hogy óriási üzlet, és sokszor, sokféleképpen politikai eszköz vagy szereplő. Játék, amit – első kézből tapasztalhattam – a skótok eszelősen imádnak. Nem véletlen, hogy sajtóhírek szerint 150-200 ezer ember indult útnak a felföldről, hogy Németországban így vagy úgy, de támogathassa övéit. Még akkor is, ha a nyitómeccsre közülük elméletileg 15 ezernél többnek nem juthatott jegy. És ezt az Aréna szemem láttára apránként megtelő lelátója is alátámasztotta. A mezek negyede sem kékült…

Hirdetés

Ám a szemem azt is látta, amint skótok százai hömpölyögnek az innen 10-12 kilométerre fekvő, eredendően az 1972-es olimpiára épült parkban és sportkomplexumban kialakított szurkolói zóna felé, és italoznak, énekelnek, játszanak délelőtt tíz-tizenegy órától folyamatosan. Avagy élményeket gyűjtenek, ami legalább annyira fontos része egy ilyen túrának, mint a foci… Írd és mondd, annyi skót gyűlt össze, hogy helyszíni beszámolók szerint kezdés előtt másfél-két órával már nem lehetett beférni a szurkolói zónába, hárommal korábban pedig a Marienplatzot kellett a német rendőrségnek kénytelen-kelletlen megpróbálni kiüríteni, mert a zsúfoltság már veszélyessé, a terrorveszély korában pedig túlzottan kockázatossá vált megítélésük szerint.


Jamal Musiala


19

Galéria: Németország – Skócia mérkőzésFotó: Shaun Botterill / Getty Images Hungary

Zsúfoltságból jutott az Aréna felé tartó metrókra is. Egyszerűen nem lehetett elég korán elindulni a nyitómérkőzésre, még akkor sem, ha a németek amúgy nem számítanak kezdőnek a 60-70 ezres sportesemények megtartásában: jut nekik minden hétre néhány, Münchenbe meg a Bayern révén átlagban másfél hetente, legyen szó bajnokiról, kupa- vagy épp Bajnokok Ligája-meccsről. Az U6, azaz a hatos metró azonban így is elesett… volt, hogy az angol nyelvű kommunikáció leghaloványabb jele nélkül 20-30 percet dekkoltak a szerelvények egy-egy állomáson úgy, hogy istenigazából a német utasok sem tudták, mi történt. Legalábbis a kérdéseimre nem tudtak felelni: vagy a német nyelvű hangosbeszélőt vagy az angolomat nem értették – megesik.

A skótok csatát reméltek, macska-egér játék lett belőle

Tíztől számlált vissza az óra, peregtek a másodpercek, a német szurkolók pedig egyre fokozták a morajlást a lelátón – aztán végre útjára indult a labda. Alig 30 másodperccel később már kis híján gólt is kiáltottak páran: Antonio Rüdiger indítása után Florian Wirtz volt az, aki az ötös bal csücskétől a remekül kilépő Angus Gunnba lőtte a labdát. A németek lendülete azonban jóval tovább tartott egy percnél, nem sokkal később Leroy Sané akciózott a jobb szélen, majd Kai Havertz próbálkozott meg egy kissé flegma sarkazással a tizenhatos előterében. Utóbbi pocsékul sikerült, ezzel együtt is mutatta, a házigazdák lábaiban elég kevés a görcsösség. 

Épp kicsit elült a szurkolói alapzaj, amikor Wirtz a 10. percre fordulva felkorbácsolta a hangulatot: Toni Kroos adott estében is remek labdát az akcióba jobbról belépő Joshua Kimmichnek, aki lekészítette azt lövésre a Leverkusennél idén félisteni rangra emelkedő középpályásnak, ő pedig 18 méterről a jobb kapufát is érintő löketet küldött Gunn kapujába – a 28 esztendős skót hálóőr hiába vetődött, nem érhetett le a ficakhoz (1–0). Hiába imádják eszelősen a futballt, ez nem jelenti azt, hogy hasonló szinten űzik is, mint az európai elit – jegyezhettük fel a skótokról jó előre, és bizony az első negyedóra alapján erre a tézisre nem is tudtak rácáfolni John McGinnék.


Florian Wirtz


19

Galéria: Németország – Skócia mérkőzésFotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

A németek ráadásul nem lankadtak, a 17. percben Havertz az ötös bal csücskétől visszakészített labdáját bombázta a léc alá a másik ifjú titán, Jamal Musiala. Gunn ezúttal is kiszolgáltatott helyzetben volt. Hogy Musiala már nemcsak egyszerű üdvöske, jól mutatja, hogy erre a tornára megkapta a német válogatottnál a tízes mezt, amely korábban Serge Gnabryé volt (2–0).

Wirtz lángolása, Musiala ragyogása

Alig telt el félóra, és akár már négy is lehetett volna közte! Előbb Ryan Christie szabálytanasága miatt ítélt tizenegyest Clément Turpin, majd az ítéletet a VAR-vizsgálat után szabadrúgásra módosította, miután kiderült, ha milliméterekkel is, de a büntetőterületen kívül volt a Musiala elleni fault. A német szurkolók ütemes „Toni, Toni, Toni” kiáltásokkal szereték volna rávenni a profi labdarúgástól az Eb-n búcsúzó Toni Kroost, vállalja magára a lövést, ő azonban végül hagyta, hogy Havertz próbálkozzon. Utóbbi kapura is küldte, de hiába pattant meg, a jobb alsónál Gunn ezúttal védeni tudott. Ezt követte néhány perccel később Musiala újabb lehetősége, és hálóba gurított labdája – csakhogy Havertz kezezése miatt már jóval korábban harsant a síp, így a találat nem érhetett.

A skótoknak többnyire az is problémát jelentett, hogyan lépjék át a felezővonalat labdával együtt, akkora volt a német dominancia. Nem véletlen, hogy Manuel Neuernek semmi de semmi dolga nem akadt a német kapu előtt. Azt nemhogy Ter Stegen, de akár a lelátóról kiszemelt bármelyik német drukker is védhette volna ennyi erővel. Bár a statisztika alapján 40 percnyi játékot követően 28 százalékban volt a labda Robertsonéknál – ami eleve elég kevés –, fentről ez ennél is csekélyebbnek tűnt.

Musiala szédítő dolgokat művelt a labdával – és nem csupán én szédültem bele a kakasülőn, hanem lent a pályán a skót védők is –, például a 42. percben négy ellenfél között tört magának utat a tizenhatos irányába, majd játszotta meg pontosan Kimmichet, hogy utóbbi Gündogan fejére varázsolhassa a labdát. A fejest Gunn védte, a kipattanónál aztán Gündogan ismételhetett volna, a menteni igyekvő Ryan Porteous azonban a labdával együtt a barcelonai klasszis lábát is elrúgta. Jöhetett az újabb videózás, majd az iménti visszavont után ezúttal egy, a VAR-szobának köszönhetően megadott tizenegyes. Kai Havertz egyszer megtorpant, aztán a jobb felsőbe lőtt – jó négy perccel a büntetőt kiváltó szabálytalanság után 3–0-ra módosítva az állást. A skótok ráadásul „halmazati büntetésként” el is vesztették a piros lappal kiküldött Porteoust, ami a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/eb/2024/06/14/labdarugo-europa-bajnoksag-nemetorszag-skocia-nyitomerkozes-allianz-arena-munchen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gulácsi Péter a Nemzeti Kézilabda Akadémián edz

A NEKA csütörtökön a közösségi oldalán számolt be róla, hogy Gulácsi a Balatonnál tölt néhány …