<!-- Goa3 beépítés:" /><!-- Goa3 beépítés:" /><!-- Goa3 beépítés:"><!-- Goa3 beépítés:">
2020. július 15., szerdaMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Magyar labdarúgás / Emlékpolcos 0–6 – Vincze András jegyzete

Emlékpolcos 0–6 – Vincze András jegyzete

 

Lehet, hogy már unalmasak kissé az „egyszervoltholnemvolt” kezdetű focitörténetek, de hát mi mást tehet azt ember, ha életének jelentős szakaszai beleolvadnak a labdarúgás eseményhorizontjába. A generációs aranykor meghatározó élménye volt több, nagy különbségű mérkőzés – Újpest–Fradi 8–3, Fradi–Újpest 7–1, a válogatott legendás, Salvador elleni 10–1-es vb-meccse vagy az egykori szovjetekkel szembeni, máig nagy érzelmi hatást jelentő irapuatói 0–6, és még sorolhatnám ide a törököket, Luxemburgot… – amely eredmények a nosztalgiát még patinásabbá varázsolják, s persze óhatatlanul is nyomatékosabbá teszik az emlékezés hangsúlyát: na, mi még ilyet is láttunk!

A gólzápornál mindig felértékelődik a győztes szerepe, mert a futballban eljutni fél tucat találatig nem mindennapi ihletett állapotot sugall (és most kizárólag a valódi, tétre menő futballozásról van szó!); időnként tényleg a helyén van minden mozdulat, azok, akik a pályán játszanak a sokat emlegetett flow-állapotban, szárnyalva, szinte fáradhatatlanul, tökéletes lelkületben alkotnak. A passz selyemfinomságú, a lövés ereje mint a feszes dobütés, s még a levegővétel is olyan, mint amikor a legzamatosabb magyar bort kóstolja az ember. Szóval azok, akik a zalaegerszegi labdarúgást rajongják, péntek este olyan élménnyel gazdagodtak – a ZTE ugyebár Kaposváron verte meg 6–0-ra a Rákóczit –, amely immár életre vagy éppen még fél életre bőséggel elegendő lesz.

No de persze itt van a vesztes is, a hurcolnivaló keserűséggel, hiszen hatot kapni (az első félidőben mindjárt ötöt…) nehéz teher, olyan, mint amikor az ember képtelen felébredni a rossz, fojtogató álmából, s amikor éberré riad, a látomás nyoma még sokáig kísért a lelkében. A futballban nagy vesztesnek lenni főleg rossz, mert a sportolástól valahogy nagyon idegen a kiszolgáltatottság, a tehetetlenség, a kedvetlenség, az akaratgyengeség, s hát az, aki kicsit többször rúgott labdába, tudja, a 0–6 története sohasem fűzhető tovább egyetlen rövid mondatnál: csúnya vereség volt.

A nosztalgiapolcra most újabb futballemlék kerül fel: 2020. május 29-én történelmi bajnokságban született történelmi eredmény. Még sokáig emlegetjük…

Forrás:
http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/emlekpolcos-0-6-vincze-andras-jegyzete-2764979

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Risztov azoknak is megköszönte az olimpiai aranyat, akik keresztbe tettek neki

Risztov azoknak is megköszönte az olimpiai aranyat, akik keresztbe tettek neki

2005-ben úgy látszott, hogy az úszó Risztov Éva veszni elbúcsúzhat nagy álmától, az olimpiai aranyéremtől, …