2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Előttünk az esély, így juthat ki a válogatott a katari vb-re

Hirdetés

Előttünk az esély, így juthat ki a válogatott a katari vb-re

Jól kezdett a magyar válogatott

Mint ismert, az I jelű hatosba besorolást nyerő magyar válogatott a lengyelek elleni, hazai 3–3-as döntetlent követően San Marinóban (3–0) és Andorrában (4–1) is három góllal nyert, így három fordulót követően hét pontot szerezve áll a még hibátlan angol csapat mögött a második helyen, megelőzve a hatpontos Albániát, a négypontos lengyeleket és a két, egyelőre pont nélküli miniállamot.

Hányan és hogyan jutnak ki?

A világbajnoki kijutás lehetőségeiről még márciusban, a selejtezőkör megkezdése előtt értekeztünk hosszabban, kiemelve, hogy a mieink számára igencsak jó esély kínálkozhat legalább egy pótselejtezős hely elcsípésére.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égisze alá tartozó 55 válogatottból 13 szerepelhet jövőre a viadalon, a tíz csoportelső automatikusan kijut Katarba, a maradék három helyért pótselejtezőt vívnak a csapatok.

Hirdetés

Ide a tíz csoportmásodik mellett a maradék két helyre a Nemzetek Ligájából érkezik az a két legjobb csoportgyőztes, amely saját selejtezős csoportjában nem került be az első kettőbe – tehát sem egyenes ágon nem tudott kijutni csoportelsőként, sem a pótselejtezőre nem kvalifikálta magát másodikként.

EBBŐL A SZEMPONTBÓL NAGY ELŐNY, HOGY A MAGYAR VÁLOGATOTT NAGY MEGLEPETÉSRE OROSZORSZÁGOT, SZERBIÁT ÉS TÖRÖKORSZÁGOT IS MEGELŐZVE MEGNYERTE B LIGÁS CSOPORTJÁT, EZZEL EGYRÉSZT FELJUTOTT AZ „A” LIGÁBA, MÁSRÉSZT JÓ ESÉLYT SZERZETT MAGÁNAK ARRA, HOGY AKKOR IS MARADJON ESÉLYE A KIJUTÁSRA, HA NEM TUD A VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐS CSOPORTJA ELSŐ KÉT HELYÉN ZÁRNI. 

A Nemzetek Ligája 14 csoportgyőztese közül a mieink a 8. helyen zártak (az A liga négy elsője – Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország – automatikusan előtte zárt, a B ligában pedig Wales, Ausztria és Csehország is több pontot szerzett).

Mindez azt is jelentette, hogy ha az A liga csoportjait megnyerő négy együttes hozza a papírformát, akkor hiába került az E csoportba Belgium, Wales és Csehország is (amelyek közül az egyik így biztosan nem végezhet az első két hely egyikén), csupán akkor nem lenne biztos a pótkvalifikációs helyünk, ha Ausztria nem végez az első kettőben a dánokat, a skótokat, az izraelieket, a feröerieket és a moldovaiakat tartalmazó, F jelű hatosban.

A mieink legfeljebb harmadik helye esetén ugyanis a belga, a walesi és a cseh hármas egyik tagja mindenképpen megelőzné a rangsorban, és Ausztriáé lenne a második ilyen kvóta, míg a mieink éppenhogy lecsúsznának a pótselejtezőről.

A pótselejtező lebonyolítása megegyezne az Európa-bajnokság előtt már megtapasztalt formulával

  • A 12 válogatottat három négycsapatos ágra sorsolják,
  • az ágak egyenként két egymeccses elődöntőből és egy döntőből állnak,
  • mindegyik mérkőzésre sorsolják a hazai pályán játszó csapatot,
  • a három ág győztese kijut a világbajnokságra.

Az elődöntőket 2022. március 24-én és 25-én rendezik meg, a döntőket 28-án és 29-én.

Így állunk most – kiemeltek lennénk a pótselejtezőben, Németország kiesne

Nézzük, hogyan fest ez a gyakorlatban három kört követően!

Mint fentebb említettük, a magyar csapat eddigi jó teljesítményének köszönhetően a második helyen áll, így jelen állás szerint önerőből szerepel pótselejtezős helyen, sőt itt is kiemelt lenne!

A tíz csoportmásodik közül a legjobban záró hatot emelik ki a megszerzett pontok alapján. Mivel nem azonos mennyiségű válogatott alkotja az összes csoportot (öt öt-, valamint öt hatcsapatos csoport van), így csak azok a mérkőzések számítanak bele a végelszámolásba, amiket az első öt helyen végző együttesek ellen szereznek – egyszerűbben mondva: a csoporthatodikak elleni eredmények nem számítanak.

Így esett ki a mieinktől a San Marino elleni siker, és jelenleg 4 ponttal állunk ezen a minitabellán, a hatodik helyen, de előttünk például hárman is eggyel több meccset játszottak.

Ha most lenne vége a selejtezősorozatnak, akkor Portugália, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Belgium, Dánia, Törökország, Horvátország, Anglia és Örményország(!) készülhetne a világbajnokságra.

A pótselejtezőben Szerbia, Svédország, Svájc, Skócia, Csehország és Magyarország lenne kiemelt, Észak-Macedónia, Hollandia, Oroszország, Ukrajna, Wales (jelenleg 3. a csoportjában) és Ausztria (4.) pedig nem kiemeltként venne részt a folytatásban.

A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2021/09/01/kiemeltek-lennenk-a-potselejtezon-nemetorszag-kiesne/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Selyemzsinór Pochettinónak, amiért lecserélte Messit

Selyemzsinór Pochettinónak, amiért lecserélte Messit

Khalifa Bin Hamad Al Thani, a katari emír, Tamim bin Hamad Al Thani közeli rokona …