2020. november 23., hétfőMa Kelemen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.11.23. Kelemen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Elkezdett kamatozni a futballunkra zuhogó pénzeső?

Hirdetés

Elkezdett kamatozni a futballunkra zuhogó pénzeső?

Fellángolt a vita a közösségi platformokon: az egyik szélsőséges álláspont szerint a stadionépítéseknek köszönhető labdarúgó-válogatottunk és a Fradi közelmúltbeli sikere, a másik vélekedés szerint ennek semmi köze a kijutásunkhoz az Eb-re. Vajon mi az igazság? – tettük fel a kérdést Dénes Ferenc sportközgazdásznak. 

Talán Laczkó Mihály mondta annak idején, a kilencvenes évek elején, hogy a szövetség elnöke nem rúg gólt  – kezdte eszmefuttatását Dénes Ferenc. – Ez faék-egyszerűségű érvelés: nemcsak a szövetség elnöke, de a stadion sem rúg gólt. Tényleg nem rúg. Az érvelések jelentős része erre vonatkozik. Valóban nincs közvetlen ok-okozati összefüggés a Puskás Aréna és Szoboszlai Dominiknak az Izland elleni Eb-pótselejtező 92. percében rúgott győztes gólja között. Ezt akár Besenyő Pista bácsi is mondhatná: Nooormális ez? Hát egy stadion hogy rúghatna gólt?

De mi nem Besenyő Pista bácsi vagyunk, ugye?

Hirdetés

De legyen ez a kiindulópont. Ezt azért is kell elmondani, mert azt érzékeltetni, hogy a magyar labdarúgás az elmúlt két-három évben vitathatatlanul előrelépett, azt nehéz anélkül, hogy megértenénk, milyen folyamatok játszódtak le az elmúlt tíz évben – és nem több, mint tíz évben. És milyen folyamatok eredőjeképpen jön létre az, hogy a Videoton az Európa-ligában eljutott a csoportkörbe, és ott döntetlent játszott a Chelsea-vel, hogy a Fradi is ott volt az Európa-liga csoportkörében, és például egy spanyol élvonalbeli csapattal, az Espanyollal „felülről” remizett. Most pedig a Fradi ott van a Bajnokok Ligája főtábláján, és nem véletlenül van ott, mert kiütötte a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokot, a Moldét ráadásul oda-visszavágós párharcban. A magyar válogatott pedig, akár egy tündérmesében, a 88. és a 92. perc között fordítani tudott az Izland elleni ki-ki Eb-pótselejtezőn. És a jóval magasabban jegyzett orosz, szerb, török válogatott ellen még a Nemzetek Ligája-csoport utolsó fordulójában is reális esélye van az elsőség megszerzésére. Nem lehet azt mondani, hogy mindez véletlen, ezek annyira egyértelmű eredmények, annyira nyilvánvaló előrelépés, hogy aki ezt megkérdőjelezi, azzal nincs miről beszélni. És arról sem nagyon lehet vitatkozni, hogy szórakozásként is nagyot lépett előre a hivatásos magyar látványfutball. Hogy maga a játék jobb lett vagy sem, arról persze lehet, de meccsre járó, a futballt szerető szurkolóként nekem az is élvezhetőbb.

Miért csak az utóbbi két-három évben jött ki a lépés, miközben az utolsó tíz évben szakadatlanul áramlik a pénz a magyar futballba?

Azért, mert egyfelől roppant ellentmondásosan, pazarló módon mentek a folyamatok. De nem is innen kezdem. Lássuk csak: a dolgok természetéből következik, hogyha rád öntenek egy szakajtó pénzt, ami korábban nem volt, vagy nem is csak pénzt, hanem inkább mondjuk úgy, hogy erőforrást, azzal meg kell tanulni gazdálkodni, nem megy egyik napról a másikra az ésszerű költés. A nemzetközi klubfutballban a Manchester Cityt hozhatnám fel párhuzamnak. 2008-ban vették meg az arabok, és még mindig nem tudtak BL-t nyerni, sőt, még döntőbe sem kerültek. Bajnokságokat ugyan nyertek – és az sem kevés –, de egy 38 fordulós pontvadászatban kijön a pénz ereje, sokkal jobban, mint egy olyan sorozatban, ahol két meccsen dől el a továbbjutás. Nem megy ez egyik napról a másikra.

Magyarországon volt mit bepótolni, volt honnan felemelkedni.

Pontosan. Ahhoz, hogy egy végtelenül lemaradt, minden elemében – infrastrukturálisan, gondolkodásában, kultúrájában, erőforrásaiban – avítt rendszert eljuttassanak odáig, ahol most tartunk, egészen biztos, hogy történelmileg percek alatt megvalósítani nem lehetett. Itt nem csak arról volt szó, hogy vásároljál tizennyolc játékost. Ez még egy klub, a Manchester City esetében sem működik.

Nálunk egész egyszerűen fel kellett építeni egy sportágat, egy futballkultúrát.

És még messze nem épült fel, még bőven ki lehetne tenni a táblát, mint a félig kész honlapoknál: under construction, építés alatt.

Igen, még épülőben van. Ezért van az, hogy egyesek azt mondhatják, hogy szerencsével jutott ki a válogatott az Eb-re. De előtte évtizedekig nem volt szerencsénk. Persze annak is oka volt, nem a Jóisten vert meg bennünket. Ha két meccsen tizenkét gólt kapunk 1997-ben a jugóktól, az nem balszerencse. Persze volt olyan is, hogy 2011 szeptemberében az utolsó percben rúgott nekünk gólt Ibrahimovic, és ezzel kapott ki Erwin Koeman válogatottja 2–1-re a svédektől. Oda akarok kilyukadni, hogy természetesen Szoboszlai Dominik lövésénél a 92. percben, Izland ellen a kapufáról kifelé is pattanhatott volna a labda, és az, hogy befelé pattant, lehet szerencse. De az, hogy odáig […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2020/11/18/lassacskan_kamatozik_a_futballunkra_zuhogo_penzeso/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Zöld utat kapott a női kézilabda Európa-bajnokság

Zöld utat kapott a női kézilabda Európa-bajnokság

Joy Mogensen kulturális miniszter hétfőn a közösségi oldalán jelentette be, hogy az egészségügyi hatóságok jóváhagyták …