2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Éljen a forradalom?! Elrabolták az F1 rekordvilágbajnokát

Hirdetés

Éljen a forradalom?! Elrabolták az F1 rekordvilágbajnokát

Az akkor már 47. életévében járó argentin nemcsak a kor legnagyobb klasszisa volt, 1951 és 1957 között nyert öt világbajnoki címével Michael Schumacher (7) érkezéséig a sportág rekordere volt. A németet időközben Lewis Hamilton (7) is beérte, de így is csak a német és a brit klasszis előzi meg Fangiót.

Fulgencio Batista kubai elnök 1957-ben azzal a céllal alapította meg a Kubai Nagydíjat, hogy még több turistát vonzzon az országba, bár verseny nem volt része a Formula–1-es világbajnoki sorozatnak.

Havannában is a Maserati 300S-sel induló Fangio bizonyult a legjobbnak, megelőzve az ugyancsak híres autóversenyzőnek számító, később még legendásabb autótervezővé váló Carrol Shelbyt.

Hirdetés

Egy évvel később is úgy festett, hogy az argentin diadalmenetét hozza a viadal, az időmérő edzés megnyerése után viszont 1958. február 23-án Fidel Castro Július 26. Mozgalmának két fegyverese bement a helyi Hotel Lincolnba, hogy elrabolják!

Batista elrendelte, hogy a versenyt úgy folytassák, mintha mi sem történt volna, miközben rendőri csapatokkal kerestette a pilótát. Városszerte útlezárásokat, a repülőterekre, valamint az összes versenyzőhöz őröket rendelt.

Fangiót közben három különböző helyen tartották fogva, elrablói engedélyezték neki, hogy követhesse a verseny alakulását (Stirling Moss győzött), a harmadik házban saját szobája volt, de elmondása szerint meg volt arról győződve, hogy minden percben fegyveres őr áll az ajtaja előtt.

Az elfogók forradalmi programjukról beszéltek neki, de őt ez nem érdekelte, mivel a politika úgy en bloc nem foglalkoztatta.

Az Alfa Romeóval, a Ferrarival, a Maserattival és a Mercedesszel is F1-es világbajnoki címet szerző versenyzővel jól bántak fogvatartói, és 29 órával elrablását követően elengedték el.

Juan Manuel Fangio és Fulgencio Batista

Juan Manuel Fangio és Fulgencio Batista

Fotó: Bernard Cahier / Getty Images Hungary

Az indíték a verseny törlésének kikényszerítése volt, ezzel próbálták megszégyeníteni a Batista-rendszert. Miután Fangiót nem sokkal a futam után átadták az argentin nagykövetségnek, sok kubai meg volt győződve arról, hogy Batista elveszíti hatalmát, mivel nem sikerült felkutatnia a fogvatartókat.

A kubai forradalom végül majdnem egy évvel később, 1959 januárjában vette át a kormányzást, az arra az évre kiírt Kubai Nagydíjat már törölték a naptárból, bár 1960-ban még egyszer visszatértek a versenyzők, hogy ismét Mosst intsék le elsőként.

Az 1958-as Francia Nagydíjon állt utoljára rajthoz a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/forma1/2023/02/23/f1-juan-manuel-fangio-emberrablas-kubai-forradalom-fidel-castro-fulgencio-batista/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elárulta titkát az Iglói-módszerrel készülő norvég futózseni

Elárulta titkát az Iglói-módszerrel készülő norvég futózseni

A világ 2018-ban csodájára járt egy 17 éves norvég atlétának, aki a berlini Európa-bajnokságon két …