2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Élete bizniszével dollármilliárdos lett az Arsenal korábbi játékosából

Hirdetés

Élete bizniszével dollármilliárdos lett az Arsenal korábbi játékosából

De hogyan lehetséges ez?

Mielőtt megnézzük, hogyan lett a mindössze háromszoros francia válogatott középpályásból sokkal gazdagabb ember, mint például Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo, ugorjunk vissza az időben, és nézzük meg, honnan indult a története.

Mathieu Flamini marseille-i születésű kissrácként kezdett el futballozni, így adta magát, hogy a sportági alapokat Franciaország egyik legismertebb klubjának utánpótlásában, az Olympique Marseille-ben sajátítsa el. A felnőttcsapatban 19 évesen mutatkozott be, majd 2003 májusában a Valencia ellen elveszített UEFA-kupa-döntőben is pályára lépett. Utóbb kiderült, ez egyben marseille-i pályafutása végét jelentette. 

Hirdetés

Az Arsenal 2004 nyarán elvitte a fiatal francia középpályást, azonban itt volt egy kis probléma, mivel korábban Flamini már megegyezett nevelőklubjával a hosszabbításról. A franciák végül 480 ezer euró ellenében mégis elengedték Flaminit, aki áttette székhelyét az angol fővárosba. Az „ágyúsoknál” eleinte alapembernek számított, és a gólszerzés ugyan nem volt elsődleges feladata, többször talált be ellenfeleinek hálójába kulcspillanatokban.

Mathieu Flamini az Arsenal színeiben

Mathieu Flamini az Arsenal színeiben

Fotó: Jon Buckle – EMPICS / Getty Images Hungary

Egy idő után inkább már rotációs játékosként számítottak rá, majd négy év elteltével, 2008-ban az AC Milan ingyen szerződtette, miután Flamini londoni szerződése lejárt, és nem hosszabbítottak vele. A francia játékos ekkoriban, 2008-ban kóstolt bele az üzleti életbe, még a profi labdarúgás mellett, úgymond, mellékállásként.

Flamini a futballkarrierje mellékprojektjeként egy üzlettársával megalapította a GF Biochemicals nevű startupcéget, amelynek küldetése az volt, hogy zöld alternatívát találjon a petrolkémiai anyagokra, amik megtalálhatóak többek között a műanyagokban, a gumiban, sőt még a tusfürdőkben is.

Gyermekkoromban két szenvedélyem volt. A futball és a fenntarthatóság. Marseille-ben nőttem fel a tenger közelében, és már egészen fiatalon tisztában voltam az óceáni műanyagokkal és a vegyi szennyezéssel kapcsolatos környezetvédelmi kérdésekkel. Amikor megalapítottuk a céget, nem tudtuk konkrétan, hogy az energia vagy a vegyi anyagok újrahasznosításával fogunk foglalkozni, de egyeztettünk egy milánói kutatócsoporttal, és elkezdtünk a fenntarthatóság irányába haladni

– mondta Flamini párizsi székhelyű cégének indulásáról.

A középpályás ezekben az időkben az AC Milan futballistája volt, elmondása szerint kettős nyomás nehezedett rá, ami nem segítette előrehaladását az üzleti életben.

Eleinte kételkedtem magamban, és igazából azt sem tudtam, hogy milyen irányba haladok a másik életemben. Amikor futballistaként a vegyi anyagokról vagy a fenntarthatóságról beszélsz üzleti tárgyalásokon, még nagyobb nyomás helyeződik rád, mert a partnereid tesztelni akarnak, és látni azt, képes vagy-e az asztalnál is ugyanúgy teljesíteni, mint a futballpályán. Jobban kellett bizonyítanom, mint bárki másnak

– tette hozzá.

Flamini a vállalkozása indításakor úgy döntött, csapattársai előtt titokban tartja az üzletet, mivel nem szerette volna, hogy megkülönböztessék őt az öltözőben, vagy a média emiatt foglalkozzon vele, ahelyett hogy a játékát, a pályán nyújtott teljesítményét értékelné inkább. „Akkoriban nyilván még azt sem tudhattam, hogy sikeres lesz-e a projekt” – engedett bepillantást akkori kétségeibe Flamini.

Az üzleti teendőivel egy időben ugyanúgy folytatta profi sportkarrierjét. A milánóiakkal 2011-ben olasz bajnoki címet ünnepelhetett, majd nyáron súlyos térdsérülést szenvedett, így a rá következő komplett szezont kénytelen volt kihagyni. Eközben ráadásul lejárt a szerződése, a klub 2012 nyarán először kirakta keretéből, de aztán megegyezett vele az újabb, egyéves szerződéshosszabbításról.

Az idény végén az akkor 29 éves Flamini szabadon igazolhatóként tért vissza az Arsenalhoz a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2023/03/18/futball-mathieu-flamini-vilag-masodik-leggazdagabb-futballistaja-gfbiochemicals-uzletember/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Majdnem abbahagyta a legfiatalabb öttusabajnokunk

Az újdonsült fedettpályás öttusabajnok Gáll Andrást, akinél fiatalabb magyar még nem nyert ezen a versenyen, …